Новини
19.04.2022
Підведені підсумки обласної акції "Допоможемо зимуючим птахам 2022" З підсумковим наказом можна ознайомитися за посиланням:   https://junnat.kherson.ua/opomozhemo-zimuyuchim-ptaham-2022.htm
15.03.2022
Нарада КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР 15 березня 2022 року відбулася нарада співробітників комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ...
Документи > Накази 2021 > Підсумки роботи гуртків 2021

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ» ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

НАКАЗ

30 грудня 2021 року № 117
м. Херсон

Про підсумки роботи
гуртків Центру у І семестрі
2021/2022 навчального року

Відповідно до вимог Закону України «Про позашкільну освіту», Положення про позашкільний навчальний заклад, нормативних документів Міністерства освіти і науки України, на підставі діючого Статуту комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради (надалі Центр), навчальна діяльність Центру у І півріччі 2020/21 навчального року організована наступним чином.
За освітньою програмою, з 15 вересня 2021 року, в комунальному закладі «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради працює 35 гуртків з 23 профілів, в яких навчається 512 здобувачів освіти.
З вказаної кількості: 7 гуртків екологічного (118 здобувачів освіти),
4 – біологічного (57 здобувачів освіти), 8 – сільськогосподарського
(112 здобувачів освіти), 2 – дослідницького (30 здобувачів освіти),
14 - еколого-естетичного спрямування (195 здобувачів освіти); 21 гурток - початкового, 13 - основного, 1 - вищого рівня; 30 гуртків - І року навчання,
5 гуртків - ІІ року навчання.
У районах області працювало 13 гуртків (202 здобувачі освіти), на базі шкіл Херсонської міської ради – 16 гуртків (222 здобувачі освіти), на базі Центру - 6 гуртків (88 здобувачів освіти).
Педагогічний колектив І семестру 2021-2022 навчального року складається з 22 педагогів: 9 основних працівників (з них 4 керівника гуртки за основним місцем роботи) та 13 керівників гуртків за сумісництвом.
Гуртки працюють на базі Херсонських загальноосвітніх шкіл №5, №35, №51, №52, №55 Херсонської міської ради, Садівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Херсонської міської ради, Зеленівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Херсонської міської ради, Херсонського фізико-технічного ліцею Херсонської міської ради (далі ліцей), Херсонському державному аграрно-економічному університеті (далі - ХДАЕУ, університет).
Базу для проведення гуртків Центру надали такі заклади територіальних громад області: Генічеський ліцей Генічеської міської ради, Малокопанівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Голопристанської міської ради Скадовського району, заклад дошкільної, повної загальної середньої освіти Любимівської територіальної громади Каховського району, Горностаївський заклад дошкільної, повної загальної середньої освіти Горностаївської селищної громади Каховського району, Старосільська ЗОШ І-ІІІ ступенів Великоолександрівської селищної ради Бериславського району, Нововоронцовський заклад повної загальної середньої освіти №2 Нововоронцовської селищної ради Бериславського району, Гаврилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Новоолександрівської сільської ради Бериславського району, Велетенська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Білозерської селищної ради Херсонського району, Кізомиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Білозерської селищної ради Херсонського району, Станіславський ЗПЗСО Станіславської територіальної громади Херсонського район, Комунальний заклад «Олешківська гімназія №3» Олешківської міської ради.
За звітній період заступником директора з навчально-виховної роботи Центру переглянуто навчальну документацію, 12 занять гуртків, дана оцінка методичному рівню їхнього проведення, якості підготовки керівників; висновки і рекомендації зафіксовані у журналі контролю гурткової роботи.
Згідно з поданими звітами керівників гуртків, вирізняються різноманітною, насиченою роботою гуртки педагогів Ірини АЛЬОНОВОЇ, Олександри ВАЛІКОВОЇ, Тетяни ГАВРИЛЕНКО, Ігоря ПИРОГОВА, Олени ОЛІЙНИКОВОЇ, Вікторії ХАБЛОВСЬКОЇ, Анни ХАНДУСЬ.
Гуртки екологічного профілю.
4 гуртки екологічного спрямування працювали під керівництвом Анни ХАНДУСЬ: 2 гуртки «Юні друзі природи» (І і ІІ року навчання) та
2 гуртки «Природа рідного краю», в яких навчались здобувачі освіти
ЗОШ І-ІІІ ступенів №52 Херсонської міської ради.
У гуртку «Юні друзі природи» І року навчання проходили теоретичні та практичні заняття.
З метою вивчення об’єктів живої та неживої природи, фенологічних змін восени та взимку проведені екскурсії до пришкільного парку, до парків м. Херсона; з метою вивчення особливостей догляду тваринного світу - до живого куточку Центру; до квіткового магазину - для ознайомлення з видовим складом кімнатних рослин.
Під час практичних робіт гуртківці заготовляли корми для підгодовування птахів взимку, доглядали за кімнатними рослинами у школі.
Взяли участь у шкільній виставці поробок на тему «Золота осінь», у обласному етапі Всеукраїнської акції «Новорічна композиція».
Посіли ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнської акції «Синиця чубата - птах року 2021».
У гуртку «Юні друзі природи» ІІ року навчання проведені як теоретичні так і практичні заняття, екскурсії, конкурси малюнків, екологічні ігри, інформаційні проєкти та дослідницькі практикуми.
Під час практичних робіт гуртківці працювали з контурними картами природних зон України, описували та вивчали особливості різних природних комплексів у вигляді гри «У пошуках скарбів», проводили конкурс малюнків «Природа очима дітей у різні пори року», спостерігали за змінами погоди на майданчику школи, створювали фенологічне дерево за результатами сезонних спостережень за рослинами та тваринами, проводили екологічні ігри на тему: «Пори року».
Під час екскурсій до місцевих парків та шкільного саду проводили сезонні спостереження за птахами, що мешкають у місті, вивчали різноманітність ґрунтів.
Провели дослідницький практикум «Як орієнтуватися на місцевості?».
Склали річне коло народних свят.
Працювали за власними проєктами: «Які спостереження за погодою допомагають людям створити календар?», «Складання правил сортування твердих побутових відходів», «Друге життя побутового сміття».
В рамках обласної акції «Допоможемо зимуючим птахам» юннати виготовляли креативні годівнички різноманітної форми із картону, зерна та мотузки, які розвішували у шкільному саду з метою підгодівлі зимуючих пташок.
Взяли участь у заході День відкритих дверей, Всеукраїнському конкурсі «Посвята в юннати», у еко-заходах «Загадковий світ Чорного моря», «Мій домашній улюбленець», в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція».
Під час практичних робіт у гуртках «Природа рідного краю» здобувачі освіти за допомогою презентацій та за колекціями вивчали гірські породи, мінерали, корисні копалини, створювали календар народних прикмет, спостерігали та робили описи погоди, досліджували властивості повітря та води, проводили досліди, озеленяли класну кімнату, восени збирали насіння, плоди та листя рослин, виготовляли поробки з природного матеріалу на тему: «Золотий лист», «Осінній портрет», малювали пейзажі на тему: «Природа очима дітей у різні пори року».
Складали правила сортування твердих побутових відходів.
У рамках обласної акції «Допоможемо зимуючим птахам» гуртківці виготовляли годівнички з різного матеріалу, приносили корм для пташок, малювали зимуючих птахів.
Приймали участь у масових заходах Центру: Дні юного натураліста, Всеукраїнському конкурсі «Посвята в юннати», за результатами чого створено відеоролик та направлено на заключний етап конкурсу.
Гурток «Дитячий екологічний рух», керівниця Ірина СУШКО, працював на базі Садівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Херсонської міської ради.
На заняттях юннати розглядали проблеми взаємодії людини і навколишнього природного середовища, залучались до активної природоохоронної діяльності.
У пріоритеті роботи гуртка - інтерактивні форми проведення занять: ділові та рольові ігри, дебати, диспути у поєднанні з моніторинговими дослідженнями стану навколишнього природного середовища, підготовка презентацій з використанням сучасних програмних засобів, практична робота з озеленення класів.
Гуртківці займались збором інформації, різних матеріалів, які є важливою частиною дослідницької роботи з екології, набуті знання демонстрували під час різноманітних загальношкільних заходів екологічного спрямування. Це - вікторини, конкурси плакатів («День натураліста»), конкурси малюнків («Барви рідного міста», «Дари Херсонщини»), виставка виробів з природного матеріалу, овочів та фруктів («Осіннє диво»), конкурс відеороликів («Захист екології та природних ресурсів 2021!» з власною розробкою «Довкілля нашого села в наших руках»), урок доброти за темою «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин».
Гуртківці приймали участь у обласному етапі Всеукраїнського заочного конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя країна - Україна»: збирали і систематизували фотоматеріали про краєвиди Херсонщини, природу рідного краю, про тваринний і рослинний світ.
В обласному конкурсі «Альтернативна ялинка» юннати гуртка отримали диплом І ступеня.
Метою гуртка «Основи фенології», керівниця Тетяна МАРИЧ, було засвоєння системи знань та вмінь щодо організації й проведення фенологічних спостережень.
Гуртківці розглядали питання взаємозв’язків у природі, природного середовища та факторів живої і неживої природи, популяції організмів, природних угрупувань, заповідної справи, екологічних стежок рідного краю.
Основні форми роботи на гуртку: діалогічні (бесіди, диспути), практичні (проведення метеоспостережень, опис і визначення складу ґрунту, спостереження за погодними умовами та інші); екскурсії (в парк для ознайомлення з елементами живої і неживої природи, до річки для спостереження за життям у водному та прибережному середовищі, до поля).
Діти взяли участь у таких шкільних конкурсних програмах: «Щаслива лапа», «Шануй хвойний бір», «Сміттю на природі годі!».
На базі Велетенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Білозерської селищної ради Херсонського району працював гурток «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівниця Лариса КАМИШЕНКО.
Вивчаючи особливості природних заповідних комплексів рідного краю, у гуртку особлива увага приділялась організації екскурсій.
Це – екскурсії до річки Дніпро, біля села Велетенське, екскурсія «Вивчення зв’язків в екосистемах», віртуальні екскурсії «Знайомство з Херсонською гідробіологічною станцією Національної академії наук України», «Херсонський краєзнавчий музей» та інші.
Гуртківці – активні учасники масових природоохоронних заходів КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР та школи: брали участь у Дні відкритих дверей (розроблена конкурсна програма «Знайомство для кращої дружби»), у Дні юного натураліста, у шкільному квесті, присвяченому Дню туризму (підготовка стоянки «Заповідні стежки Херсонщини»), у закладанні шкілки дубів на навчально-дослідній ділянці Центру, у проведенні майстер-класу по виготовленню оберегів для воїнів до Дня Збройних сил України, у відзначенні Всесвітнього дня рибальства (підготували тематичну презентацію, розгадували кросворд «Риби річок та світового океану», виготовили поробку-талісман «Моя рибка»).
Гурток «Еко-стиль: поводження з відходами», керівниця Світлана ЛУМАНЕЦЬКА, працював на базі Нововоронцовського закладу повної середньої освіти №2 Нововоронцовської селищної ради.
На заняттях гуртка проводились різноманітні інноваційні форми навчання: дискусії, диспути, екскурсії з елементами тімбілдінгу «Краса рідного краю».
Результатом здобутих знань стало написання учнівських рефератів: «Екологічні наслідки забруднення біосфери» (Артем УСАТИЙ); «Глобальні проблеми людства» (Аріна ДОБРОСІНСЬКА); «Екологічні права та обов'язки громадян» (Софія ЯРМОСЮК) тощо та розробка екологічних проєктів: «Стосується кожного», «Десять правил вибору безпечних продуктів», «Десять правил вибору безпечних продуктів», «Як ми можемо вплинути на зменшення забруднення атмосфери планети», «7 правил раціонального поводження з водою в побуті», «Сортування відходів».  
Під час дистанційного навчання робота гуртка здійснювалась за допомогою групи у Viber та платформи Classroom.
У створеному окремому класі Classroom, проводились онлайн-заняття, де гуртківці отримували навчальні матеріали та завдання для самостійної роботи.
Вихованці гуртка приймали активну участь у Міжнародних, Всеукраїнських, обласних та загальношкільних конкурсах та акціях: Міжнародній акції Всесвітній день прибирання, обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція», загальношкільних трудових акціях «Парк мрії» та «Шипшина», шкільному конкурсі «Новорічне диво».
Гуртки біологічного профілю.
Гурток «Юні натуралісти-дослідники», керівниця Тетяна МУДРАК, працював як на базі Центру так і на базі Херсонського фізико-технічного ліцею Херсонської міської ради.
У результаті практичних робіт - вирощено колекцію малопоширених овочевих культур: плодів різних сортів лагенарії та люфи.
Створено постійно діючу виставку поробок з лагенарії.
За наслідками роботи на навчально-дослідній земельній ділянці Центру та власних присадибних господарствах, досліджень водойм Херсонської області вихованці гуртка проводили індивідуальні дослідницькі роботи за темами:
«Створення портативного пристрою для боротьби з евтрофікацією водойм»;
«Сортовивчення лагенарії звичайної»;
«Визначення ефективності застосування нових біологічних препаратів на процеси проростання та схожості насіння»;
«Аналіз ефективності вирощування різних сортів трихозанту в умовах міста Херсона».
Керівником гуртка організовано консультації по написанню дослідницьких робіт з деканом агрономічного факультету ХДАЕУ Іваном МРИНСЬКИМ.
Юннати взяли участь у масовому заході Центру «Посвята в юннати».
Стали учасниками засідання наукового товариства учнів «Юннат»: у І етапі конкурсу-захисту дослідницьких робіт обдарованої учнівської молоді Малої академії наук.
І місце посів Нікіта ЗІБОРОВ, ІІ – Катерина МУДРАК та Вероніка ШЕЛДАГАЄВА, ІІІ – Дмитро ЗАМАРАЄВ.
Здобуто І місце в обласному етапі Всеукраїнської акції «Дослідницький марафон»; у фінальних етапах Всеукраїнських конкурсів: ІІ місце у виставці «Виставковий павільйон НЕНЦ», ІІ та ІІІ місце - у біологічному форумі учнівської молоді «Дотик природи», ІІ місце - в конкурсі «Майбутнє України».
Форми дистанційного навчання у гуртку, це: проведення занять та консультацій з використанням платформ Viber, Zoom.
Тетяна МУДРАК, керівниця гуртка, здобула І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу програм, навчально-методичних матеріалів та віртуальних ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти, у номінації «Навчально-методичні посібники».
За результатами роботи у І півріччі 2021-2022 року гуртка «Тварини у нашому житті», керівниця Олександра ВАЛІКОВА, зроблено два відео сюжети за темами розділів програми - «Акваріумістика», «Комахи. Павуки та молюски».
Створена кормова база для павуків, комах та молюсків.
За дослідницькою роботою «Дослідження умов утримання та годування кролів декоративних у навчально-дослідницькому тваринницькому комплексі Центру» підготовлені паспорти здоров’я тварин, розроблені картки «Раціон годування» та «Графік догляду за тваринами». Щотижня проводиться моніторинг стану здоров’я кролів.
Проведені екскурсії до Херсонської гідробіологічної станції НАН України («Вивчення методики проведення гідрологічних досліджень»), до контактного зоопарку ТРЦ Фабрика («Ознайомлення з видовим складом акваріумних риб»), до річки Вірьовчина («Вивчення видового складу молюсків, земноводних та плазунів»).
Проведено масові заходи для вихованців Центру «Подорож у світ тварин» та круглий стіл «Права дітей» за участю спеціаліста юриспруденції Світлани АМІНОВОЇ.
Вихованці гуртка приймали участь у загальних заходах Центру «Посвята в юннати», «Новорічний ранок».
Привітали голову Херсонської обласної ради Олександра САМОЙЛЕНКА та голову Херсонської обласної державної адміністрації Геннадія ЛАГУТУ з Новорічними святами.
Вихованці гуртка Аліна КОТЛЯРОВА, Приходько Анна ПРИХОДЬКО та Олександр ЛАПТУХА, Мирослава МИРОЄВСЬКА отримали сертифікати учасників Всеукраїнських зльотів юних метеорологів, юних терраріумістів, юних орнітологів.
В НТУ «Юннат», на І етапі конкурсу-захисту дослідницьких робіт обдарованої учнівської молоді Малої академії наук, вихованки гуртка Аліна КОТЛЯРОВА та Мирослава МИРОЄВСЬКА посіли ІІІ командне місце.
Під час карантинних обмежень заняття гуртка проводили дистанційно на Zoom платформі. Також використовувались онлайн-розмальовки та пазли.
Керівниця гуртка Олександра ВАЛІКОВА посіла три І місця в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Цікава школа», у номінації «Нетрадиційне заняття гуртка» та обласному етапі Всеукраїнського конкурсу програм, навчально-методичних матеріалів та віртуальних ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти, у номінаціях «Навчальні посібники та розробки для молоді щодо ефективної організації самостійної роботи учнів» та «Навчальні програми гуртків та інших творчих об'єднань».
На гуртку «Тварини в нашому житті», керівниця Інна КОВАЛЕНКО, діти знайомились з основними видами декоративних та свійських тварин, особливостями догляду та утримання за ними.
Члени гуртка взяли участь у Всеукраїнських заочних конкурсах та отримали такі нагороди: два ІІ місця в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Птах року 2021 - Синиця чубата» (вихованка Юліана САПРИКІНА) та «Новорічна композиція» (вихованці гуртка у номінації «Новорічний вінок»).
Дмитро КЛІШИН отримав сертифікат учасника у І Всеукраїнському зльоті юних терраріумістів.
Гуртківці - активні учасники масових заходів, які проводились в Центрі: «Посвята в юннати», виставці тварин живого куточку до Дня міста у парку ім. Димитрова, круглому столі «Права дітей», «Новорічному святі».
Вихованці гуртка «Юні орнітологи», керівниця Олена ЖАКОМІНА, вели дослідницьку роботу за темою «Гніздування горобцеподібних птахів (синиці великої і повзика) в штучних гніздах».
Працювали за власним проєктом «Гніздування горобцеподібних птахів – дуплогніздників у штучних гніздах».
Проводили практичну природоохоронну та агітаційну роботу: виготовили 13 годівничок, які розмістили на території школи, випустили відеоролик «Врятуємо птахів разом» та розмістили його в соціальних мережах Інтернету.
Під час карантину використовувались такі форми дистанційного навчання – опитування, тестування в системі ZOOM.
Гуртківці дистанційно взяли участь у Всеукраїнському зльоті юних орнітологів.
Гуртки сільськогосподарського профілю.
Вихованцями гуртка «Юні агрохіміки», керівниця Олена БЕРДНІКОВА, що працював на базі ХДАЕУ проводилась дослідницька робота на визначення процесів, які проходять в грунтах зони південного Степу України, а саме, процесів осолонцювання, засолення, вмісту поживних елементів.
Предметом дослідження були різні сорти пшениці озимої, об’єктом дослідження - ґрунтові ділянки дослідницького поля університету на посівах культури пшениці озимої.
В лабораторних умовах гуртківцями підготовлено та проведено ряд досліджень на предмет вмісту обмінного натрію, який призводить до процесу осолонцювання, а також на вміст макроелементів, а саме рухомого азоту та фосфору.
19 листопада 2021 року отримані результати були представлені на науковій конференції гуртка, присвяченій Дню робітника сільського господарства.
Відкрив конференцію проректор університету з наукової роботи та міжнародної діяльності, доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олександр АВЕРЧЕВ.
У доповідях члени гуртка рекомендували заходи для покращення стану грунту, а саме застосування меліорантів.
Кращі доповідачі відзначені Грамотами університету: Марія КАПУСТА (номінація «За найкращу наукову доповідь»); Олексій БОЖОНОК (номінація «Краща наукова доповідь з використанням експериментальних даних»); Олександр ЯКУШОВ (номінація «За кращу доповідь з елементами ораторського мистецтва»; Олена ШЕВЧЕНКО (номінація «За найкращу оригінальну доповідь»); Ганна АЩЕУЛОВА та Скакун Олександр СКАКУН (номінація «Найактивніші учасники конференції»).
На базі Старосільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великоолександрівської селищної ради Бериславського району успішно працював гурток «Юні лісівники», керівниця Тетяна ГАВРИЛЕНКО.
У І семестрі 2021-2022 навчального року здобувачі освіти дізнались про види лісопорушень, заходи з охорони лісів, види корисних і шкідливих комах лісу, біологічні особливості та господарське значення лісової флори і фауни, дереворуйнівні гриби, методи обліку запасу ростучих дерев та пиломатеріалів.
Гуртківці вчились визначати комах, птахів, звірів за визначниками, розмножувати дендрологічні рослини живцюванням, доглядати за живцями; набували досвід користування основними таксаційними приладами, проводити дослідницьку роботу.
Використовувались такі форми гурткової роботи - лекція, семінар, практикум, екскурсія, активні та інтерактивні форми – ділові та рольові ігри, розгляд ситуацій у поєднанні з дослідницькою роботою.
На шкільній навчально-дослідній земельній ділянці, на площі 0,03 га, закладено лісосад.
Юннати брали участь у заходах біологічного профілю: організована екскурсія до Національного природного парку «Кам’янська Січ».
За результатами участі в обласних, Всеукраїнських конкурсах та акціях гуртком здобуто почесне ІІІ місце у заключному етапі Всеукраїнської акції «Ліси для нащадків». Керівниця Тетяна ГАВРИЛЕНКО нагороджена Подякою НЕНЦ за роботу з дітьми по вивченню сучасних технологій вирощування лісових культур та втіленню своїх знань на практиці.
Вихованці гуртка Ангеліна ДЕРКАЧ, Артем БАТУРА, Дмитро ІЩЕНКО в обласному етапі Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів нагороджені дипломом КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР І ступеня та пам’ятними подарунками.
Гуртківець Артем БАТУРА посів І місця в обласній акції «Збережемо родючість рідної землі» та обласному етапі Всеукраїнської трудової акції «Дослідницький марафон».
Вихованці гуртка «Юні лісівники» стали активними учасниками Всеукраїнської акції «Альтернативна ялинка».
Тетяна ГАВРИЛЕНКО, як керівник науково-дослідних робіт, в рамках обласної акції «Збережемо родючість рідної землі», нагороджена дипломом за теоретичну та практичну підготовку учнів.
В обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Цікава школа», у номінації «Нетрадиційне заняття гуртка», посіла І місце.
Гурток «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ працював на базі Малокопанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Голопристанської міської ради Скадовського району.
Проводилась дослідницька робота за темами: «Технології вирощування павловнії в умовах Нижньодніпровських пісків», «Ефективність випробування добрива про-пребіотика VITAMIN O7 на ріст і розвиток кукурудзи в умовах півдня України», проєктна діяльність - «Легенди про дерева», «Природозаповідний фонд України».
Організовані екскурсії по екологічній стежці «Видовий склад деревних та кущових порід»; у ПНП «Олешківські піски»: «Морфологія деревних та кущових порід у різні сезони року», «Ознайомлення із флорою та фауною Парку», «Виявлення та опис рослин занесених до Червоної книги»; до лісу «Ознайомлення із складом та віком дерев»; до Джарилгацького національного природного парку (здійснено прибирання території з дотриманням правил сортування сміття).
Гуртківці провели зустрічі з фахівцями НПП «Олешківські піски» та  Джарилгацького Парку, єгерем Голопристанського МГ.
Взяли участь у відео-конференції по озелененню навчальних кабінетів.
За результатами участі у заключному етапі Всеукраїнського зльоту шкільних лісництв здобуто ІІ командне місце та І місце - за захист науково-дослідницької роботи.
В обласних етапах Всеукраїнських конкурсів та акцій гуртківці отримали:
І місця в конкурсах «Юннатівський зеленбуд», «Дослідницький марафон», ІІ командне місце - на обласному зльоті учнівських виробничих бригад та трудових аграрних об'єднань; ІІІ місце - у обласному конкурсі дослідницьких робіт «Збережемо родючість рідної землі»;
Дистанційне навчання здійснювалось на платформі Google Classroom.
Протягом І семестру вихованці гуртка «Юні квітникарі», керівниця Вікторія ХАБЛОВСЬКА, що працював на базі Комунального закладу «Олешківська гімназія №3» Олешківської міської ради вивчали екологічні проблеми у світі та в Україні, шляхи їх вирішення, продовжили знайомитись з видами кімнатних квітково-декоративних рослин, основами фітодизайну, дізнавались про роль кімнатних рослин в інтер’єрі приміщень.
На практичних заняттях вчились правильно доглядати за рослинами: складати графіки планових підживлень листяно-декоративних і квітучих кімнатних рослин, проводити як кореневі так і позакореневі підживлення.
Гуртківці висіяли насіння цинерарії красиво квітучої; зробили зимове живцювання хвойників, заклали на вигонку цибулини гіацинтів і тюльпанів, щоб одержати квіти до свята 8 березня.
Проведені екскурсії до міського парку, в Олешківські піски («Вивчення рослин Червоної книги України»), до лісу, до місцевого тепличного господарства, в квіткову крамницю.
Під час екскурсії до парку проведена заготівля природного матеріалу (жолудів, каштанів, насіння ясеню, клену, шишок ялини і туї), який потім використовували при виготовленні композицій.
До дня Миру, дня Вчителя, Новорічних свят в школі проведено виставки квіткових композицій.
Команда гуртківців посіла ІІ призове місце в обласному зльоті учнівських виробничих бригад та трудових аграрних об'єднань, де представили тему досліду «Як прискорити утворення гумусу при розкладанні рослинних залишків».
«Юні квітникарі» стали переможцями у обласному етапі Всеукраїнської трудової акції «Парад квітів біля школи».
Представили свої роботи на обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція».
Робота гуртка «Юні рослинники», керівниця Людмила ВАСИЛЮК,  що працював на базі закладу дошкільної, повної загальної середньої освіти Любимівської територіальної громади Каховського району полягала у засвоєнні системи знань з рослинництва, оволодіння сучасними технологіями вирощування культурних, польових і овочевих рослин.
Гуртківці провели трудову акцію по збору та заготівлі насіння квіткових і овочевих культур з шкільних ділянок, організували шкільну виставку квіткових композицій під гаслом «Палітра осінніх барв», розмножували хлорофітум для озеленення класних кімнат.
Побували з екскурсією у фермерському господарстві «Любимівський Шафран». Тема екскурсії: «Вивчення вегетаційного періоду та лікувально-цілющих властивостей лілійної квіткової рослини шафрану».
Від голови господарства Олега ДЕМЧЕНКО вихованці отримали біологічний матеріал шафрану для висадки і спостереження за ростом у домашніх умовах.
Діти працювали за проєктом «Годівничка». Посіли два ІІІ місця в обласному етапі Всеукраїнських конкурсів та акцій «Птах року 2021 – Синиця Чубата», «Галерея кімнатних рослин».
Гуртки «Горшечкові рослини», керівниця Галина ЗУЄВА, працювали як на базі Центру так і на базі навчальних закладів ЗОШ І-ІІІ ступенів №51 та №55 Херсонської міської ради.
Протягом звітного періоду було проведено по 14 практичних занять з вивчення морфобіологічних особливостей кімнатних рослин та догляду за ними.
Гуртківці займались дослідницькою роботою за темою: «Ріст і розвиток салату листового при вирощуванні ґрунтовим та гідропонним способами», дізнались про способи вирощування зелених культур та ефективність використання субстрату.
Вчились вирощувати тюльпани «на вигонку» до Дня 8-го березня.
Гуртківцями обох груп було закладено для розмноження біля 50 живців пеларгонії, фікус Бенджаміна та інші кімнатні рослини.
Юннати робили ґрунтосуміші, пересаджували та підживлювати кімнатні рослини згідно з календарними строками, складали паспорти рослин.
Восени зібрали насіння однорічних квіткових рослин, щоб поповнили колекцію насіння квіткових рослин відкритого ґрунту та подальшої висадки.
Взяли участь в масових заходах: «Посвяті у юннати», за їх участі було проведено свято «День святого Миколая».
В обласних етапах Всеукраїнських конкурсів та акцій члени гуртка посіли ІІІ місце у Всеукраїнському зльоті учнівських виробничих бригад та трудових аграрних об'єднань, ІІ місце – у Всеукраїнському конкурсі «Галерея кімнатних рослин», два ІІ місця у Всеукраїнських конкурсах «Новорічна композиція» і «Український сувенір».
Гуртки еколого-естетичного спрямування.
Гурток «Фотонатуралісти», керівник Ігор ПИРОГОВ, що працював на базі Генічеського ліцею Генічеської міської ради, забезпечено необхідною кількістю фотопристроїв: мобільними гаджетами, планшетами, фотоапаратами.
В наявності є: комп’ютер, монітор, сканер, принтер, вихід до мережі Інтернет.
Протягом І семестру 2021-2022 навчального року проведено 5 екскурсій до затоки Сиваш та його островів, узбережжя Азовського моря, рожевих озер Сивашу, протоки Промоїна та Тонкої.
Гуртківці мали можливість зробити фотознімки біля гарячих джерел, солоного озера, «газового вулкану», на Арабатській Стрілці.
Дотримуючись правил карантину, діти відвідали 2 фотовиставки в краєзнавчому музеї та 3 - у художньому салоні Генічеського центру дозвілля молоді, 2 - у краєзнавчому музеї. Мали можливість поспілкуватись та задати питання місцевим фотохудожникам.
Переймаючись проблемами охорони тварин, гурток взяв участь у Всеукраїнській акції НЕНЦ «Фауна нашої Батьківщини»: на конкурс направлено 26 фотоматеріалів.
Кращі роботи гуртківців (25 знімків) представлені на обласний етап Всеукраїнського заочного конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україно!», готуються роботи до участі у обласному етапі Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста».
Під час дистанційного навчання заняття проходили з використанням різних форм: тестування, веб-квест, складання флеш-карт, складання та розгадування ребусів, складання ментальних карт, тощо.
Керівник гуртка постійно піклувався про зміцнення матеріально-технічної та методичної бази гуртка, проводив роботу з батьками, спрямовував роботу дитячого колективу на досягнення мети, обирав безпечні форми організації занять, проводив виховні заходи, використовував індивідуальні форми заняття, стимулював роботу обдарованих учнів, сприяв активній участі вихованців у масових заходах, здобув І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу програм, навчально-методичних матеріалів та віртуальних ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти у номінації «Віртуальні ресурси».
Гурток «Флористика та фітодизайн інтер’єру», керівниця Галина ЗУЄВА, працював на базі Херсонського фізико-технічного ліцею Херсонської міської ради.
За І півріччя 2021-2022 навчального року було проведено 19 практичних занять та 6 екскурсій.
На практичних заняттях гуртківці набували знань зі збору, збереження природного матеріалу, виготовлення букетів та композицій.
В теплиці розмножували кімнатні та квітково-декоративні рослини відкритого ґрунту: цинерарію морську, пеларгонію, заклали на укорінення 30 штук африканської ромашки (остеоспермума).
Проводять довгостроковий дослід з вивчення сезонного розмноження голубої ялини.
Виготовили квіткові композиції до Дня Вчителя (для вчителів ліцею), флористичні аплікації – до Дня захисника Вітчизни.
Презентували роботу гуртка на святі «Посвяти у юннати», взяли участь в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Новорічна композиція» та «Український сувенір».
Пріоритетними формами роботи гуртка «Любування природою», керівниця Лариса КАМИШЕНКО, що працював на базі Велетенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Білозерської селищної ради Херсонського району були екскурсії-спостереження в природі («Милування калиною»; «Карнавал осінніх квітів», «Палітра осені», «Рукотворна краса ландшафтного дизайну»); віртуальні екскурсії («Якого кольору зима») та творча праця за результатами спостережень в природі.
Діти взяли участь у шкільній «Осінній виставці»: виготовили закладки для підручників з осіннього листя «Осінній штрих».
Під гаслом «Виявіть теплоту та любов» проведено День домашніх тварин: діти розповідали про своїх домашніх улюбленців, виготовили аплікацію «Пес».
«Юні флористи», керівниця Лариса КАМИШЕНКО, (Велетенська та Кізомиська ЗОШ І-ІІІ ступенів Білозерської селищної ради Херсонського району) здійснили екскурсії на берег річки Дніпро, біля села Кізомис, до шкільного парку з метою ознайомлення з асортиментом та збирання природного матеріалу, що використовується у флористиці; віртуальні екскурсії на виставки майстрів флористичного мистецтва.
Брали участь у Дні відкритих дверей Центру (проведення майстер-класу «Фантазійні метелики»), у Дні Вчителя (майстер-клас «Виготовлення сувенірів «Совеня»), у Дні захисту тварин (інтерактивна вікторина «Тварини п’яти континентів»), у Дні енергоефективності (ерудит-розминка «Бережи енергію, збережи Україну») у засіданні наукового товариства «Юннат» (у секції «Зоологія» ІІ місце здобув вихованець Іван ЛАР'ЯНОВСЬКИЙ).
До Дня домашніх тварин проведено конкурс світлин «Друзі нашої оселі».
Здобуто І місце в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Птах року 2021- Синиця чубата», «Біощит», «Український сувенір», ІІІ місце - конкурсі «Галерея кімнатних рослин».
Вихованці гуртка взяли активну участь у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція».
Дистанційне навчання проводились через мережу Viber. Вихованці отримували завдання та надсилали звітні аудіозаписи відповідей на питання та фото виконаних практичних робіт.
На гуртках «Творча майстерня «Креатив», «Писанкарство», «Любування природою», керівниця Ірина АЛЬОНОВА, здобувачі освіти ознайомлювались з різними техніками народного, традиційного та сучасного декоративного мистецтва та втілювали набуті навички творчої праці у своїх поробках.
Для наочності теоретичного матеріалу гуртка «Писанкарство» керівницею виготовлено набір методичних карт із зображенням геометричного поділу писанок різних видів, а також символів у писанкарстві.
Практична робота з гуртківцями була спрямована на опанування майстерністю виготовлення писанок, починаючи від простих до складних.
Вихованці здобули знання і навички виготовлення писанок за основними групами символів: «Води», зображення «Дерева життя» та «богині Берегині», символів «Хреста» та «Сварга», символів «Сонця, Зірки, Вогню», символів «Землі».
Проведено 25 практичних занять гуртків, виготовлено близько 180 писанок. Діти працюють над створенням колекції писанок за темою: «Символіка в писанкарстві» з різновидами писанок за геометричним розподілом, кольоровим співвідношенням і за регіональними особливостями.
Всього, у гуртках Ірини АЛЬОНОВОЇ було виготовлено понад 600 виробів. Для однолітків організовано дві виставки в холі базової школи (ЗОШ І-ІІІ ступенів №55 Херсонської міської ради).
Вихованці гуртків приймали участь в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів та акцій: «Галерея кімнатних рослин» (ІІІ місце), «Моя крана – Україна!» (ІІ та ІІІ місця), «Новорічна композиція» (І місце) та «Український сувенір» (І місце).
Гуртківці долучались до волонтерської діяльності: виготовлено 65 поробок «Янгол», які були передані українським військовим.
Напередодні Дня збройних сил України проведено захід «З Україною назавжди!», гостями якого стали військові громадської організації «Брати по зброї» та волонтерка – депутатка міськради Оксана ПОГОМІЙ.
Продовж півріччя вихованці брали участь в масових заходах Центру: Дні відкритих дверей, перегляді мультфільму в кінотеатрі «Ювілейний», Новорічному святі.
Ірина АЛЬОНОВА, керівниця гуртків, здобула І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу програм, навчально-методичних матеріалів та віртуальних ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти у номінації «Навчальні програми гуртків та інших творчих об'єднань».
У гуртках «Природа і фантазія», керівник Тетяна КОРОТКА, впродовж семестру виконано близько 300 творчих робіт з природного матеріалу.
Вихованці взяли участь у Дні відкритих дверей, конкурсі «Посвята в юннати».
У обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Український сувенір» посіли І місце, у конкурсі «Новорічна композиція», номінації «Стилізована ялинка», - ІІ місце.
Розпочата робота в обласному конкурсі «Допоможемо зимуючим птахам».
Тетяна КОРОТКА здобула І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Цікава школа», у номінації «Найоригінальніший навчальний заклад».
У гуртку «Екологічний театр», керівниця Олена ОЛІЙНИКОВА, юні натуралісти, здобувачі освіти ЗОШ І-ІІІ ступенів №57 Херсонської міської ради, працювали над оволодінням навичками акторської майстерності, інтерпретації, створенням художніх образів, розвивали художню уяву, емоційну гнучкість, культуру мови.
Формування екологічної обізнаності гуртківців знайшло втілення у наступних діях.
Вивчаючи екологічні проблеми узбережжя Чорного моря Херсонської області та складу морської води, гуртківці провели дослід «Море у пляшці».
Проведена екскурсія до Біосферного заповідника «Асканія-Нова ім. Ф.Е. Фальц-Фейна»: вивчалась історія створення заповідника, його флора та фауна.
Виготовлено поробки для шкільної виставки «Новорічний букет або альтернативна ялинка».
Розпочата природоохоронна робота за умовами обласної акції «Допоможемо зимуючим птахам».
Гуртківці стали учасниками шкільної благодійної акції «Чотири лапи», Всеукраїнської благодійної акції «Монетки дітям» (інтерв’ю з учасниками акцій викладено на каналі Ютуб).
Діти продемонстрували акторські здібності під час святкування Дня Міста (літературна композиція «Мій Херсон»), у Дні Юнната (інсценізація байок Л. Глібова «Вовк та Ягня», «Будяк та Васильки»), у Новорічному Ранку для вихованців Центру (Новорічна ігрова програма «Новий рік у Африці»).
«Екологічний театр» взяв участь у профільних конкурсах:
- міському фестивалі майстрів художнього читання «Наша земля – Україна» (Ростислав БЕРЛОУС – ІІІ місце, Карина ТАРАСЮК – ІІ місце), ХV міському відкритому фестивалі дитячої творчості «Острів Різдва» (відбірковий тур, Дар’я КУДРЯВЦЕВА з композицією «Запах Різдва»);
- Міжнародному фестивалі творчих досягнень «Карнавал» (Єва ВОВК, Лауреат І ступеню, номінація – художнє читання), XI Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв SOLOVIOV ART, (Ростислав БЕРЛОУС, Лауреат І ступеню, номінація – художнє читання; Карина ТАРАСЮК - Лауреат І ступеню, номінація – художнє читання).
Виступи учасників висвітлені на фестивальних каналах Ютубу.
Загалом, результативність участі вихованців Центру у масових обласних та Всеукраїнських природоохоронних конкурсах і акціях наступна.
Обласні етапи очних Всеукраїнських конкурсів та акцій.
- у І (обласному) етапі Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів – одне І місце у команди гуртка «Юні лісівники» (Ангеліна ДЕРКАЧ, Дмитро ІЩЕНКО, Артем БАТУРА), керівник Тетяна ГАВРИЛЕНКО; два ІІ місця - у команди гуртка «Юні квітникарі» (Світлана ХЕРУНЕНКО, Карина ІВАНЧА, Анна САІТОВА), керівник Вікторія ХАБЛОВСЬКА, та у команди гуртка «Юні лісівники» (Анна НАЗАРЕНКО, Адаменко Ганна АДАМЕНКО, Даніїл КОРНІЄНКО), керівник Людмила АНДРІЄЦЬ; одне ІІІ місце - у команди гуртка «Флористики та фітодизайн інтер'єру» (Алевтина МИРОНЕНКО, Кіра КОЛЕУХ, Ангеліна СЕЧІНА), керівник Галина ЗУЄВА.
Обласні етапи заочних Всеукраїнських конкурсів та акцій.
У Всеукраїнському еколого-натуралістичному поході «Біощит» одне І місце (Іван ЛАР'ЯНІВСЬКИЙ, вихованець гуртка «Юні флористи», керівниця Лариса КАМИШЕНКО).
У Всеукраїнській виставці - конкурсі «Український сувенір»: три І місця (отримали Еріка ЧУМАЧЕНКО, Маліка КОВПАНЕЦЬ, вихованки гуртків «Творча майстерня «Креатив», «Писанкарство», керівниця Ірина АЛЬОНОВА; Валерія КОЖЕМ'ЯК, вихованка гуртка «Природа і фантазія», керівниця Тетяна КОРОТКА), одне ІІ місце (Поліна СЕЧІНА, Ангеліна СЕЧІНА, Вероніка РАДЧЕНКО, Кіра КОЛЕУХ, вихованки гуртка «Горщечкові рослини», керівниця Галина ЗУЄВА).
У Всеукраїнському заочному конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!» переможні і призові місця здобули вихованці гуртка «Фотонатуралісти», керівник Ігор ПИРОГОВ: два І місця в номінації «Жанрове фото» (Олексій БАГАНДОВ), в номінації «Пейзаж» (Нікіта ЗАРІЧНИЙ); сім ІІ місць в номінаціях: «Експериментальне фото» (Наталія БОРОВСЬКА, Артем ТЯПКІН), «Жанрове фото» (Ангеліна ДМИТРЕНКО, Олександр ГЛУШКО), «Живий світ» (Нікіта ПИРОГОВ), в номінації «Натюрморт» (Максим ІСАЙ), «Пам'ятка архітектури» (Вікторія ЖАДАН), «Пейзаж» (Дар'я АКІМОВА), «Репортажний портрет» (Нікіта ЗАРІЧНИЙ).
У Всеукраїнському конкурсі «Ліси для нащадків» - одне І місце (Вадим ЛУГАНСЬКИЙ, Ганна АДАМЕНКО, вихованці гуртка «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ).
У Всеукраїнському конкурсі «Птах року 2021 – Синиця чубата» - одне І місце (гурток «Юні флористи», керівниця Лариса КАМИШЕНКО), два ІІ місця (гурток «Природа рідного краю», керівниця Анна ХАНДУСЬ, гурток «Тварини в нашому житті», керівниця Інна КОВАЛЕНКО).
У Всеукраїнській акції «Юннатівський зеленбуд» одне І місце (гурток «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ).
У Всеукраїнському конкурсі «Галерея кімнатних рослин» - одне
ІІ місце (гурток «Горщечкові рослини», керівниця Галина ЗУЄВА), два
ІІІ місця (вихованці гуртка «Творча майстерня «Креатив», керівниця Ірина АЛЬОНОВА; Софія АРТЕМЕНКО і Хілола САІДВАЛІЄВА, вихованки гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівниця Лариса КАМИШЕНКО).
У Всеукраїнській акції «Парад квітів біля школи» - одне І місце (гурток «Юні квітникарі», керівниця Вікторія ХАБЛОВСЬКА), подяка (гурток «Юні рослинники», керівниця Людмила ВАСИЛЮК).
У Всеукраїнському конкурсі навчально-дослідних земельних ділянок одне І місце (гурток «Горщечкові рослини», керівниця Галина ЗУЄВА).
У Всеукраїнському конкурсі «Дослідницький марафон» - три
І місця (Артем БАТУРА, вихованець гуртка «Юні лісівники», керівниця Тетяна ГАВРИЛЕНКО; Марина КУЗЬМИЧОВА, вихованка гуртка «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ; Катерина МУДРАК, вихованка гуртка «Юні натуралісти-дослідники», керівниця Тетяна МУДРАК).
У Всеукраїнському конкурсі «Парад квітів біля школи» - одне
І місце (гурток «Юні квітникарі», керівниця Вікторія ХАБЛОВСЬКА).
У Всеукраїнському конкурсі «Новорічна композиція»:
у номінації «Стилізована ялинка» - одне І місце (вихованці гуртка «Еко-стиль: поводження з відходами», керівниця Світлана ЛУМАНЕЦЬКА;
два ІІ місця – (Ксенія ВДОВИЧЕНКО, вихованка гуртка «Юні флористи», керівниця Лариса КАМИШЕНКО; вихованці гуртка «Природа і фантазія», керівниця Тетяна КОРОТКА);
у номінації «Новорічний букет»: одне І місце (вихованці гуртка «Творча майстерня «Креатив», керівник Ірина АЛЬОНОВА), одне ІІІ місце –  (Кіра ВАЦ, вихованка гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівниця Лариса КАМИШЕНКО);
у номінації «Новорічна композиція»: одне ІІ місце (Артем МАСЛЯНИК, вихованець гуртка «Юні друзі природи», керівниця Анна ХАНДУСЬ);
у номінації «Новорічний букет»: одне ІІ місце (гурток «Горщечкові рослини», керівниця Галина ЗУЄВА).
Очні Всеукраїнські конкурси, які були проведені у дистанційному форматі.
У Всеукраїнському біологічному форумі «Дотик природи - 2021»
І місце посіла Катерина МУДРАК, в категорії «Ботаніка», ІІІ місце - Нікіта ЗІБОРОВ, в категорії «Екологія та проблеми довкілля», вихованці гуртка «Юні натуралісти-дослідники», керівниця Тетяна МУДРАК.
В рамках Всеукраїнського екологічного Хакатону «X REALITY ECOLOGICAL HACK-2021» за темою «Інноваційні технологічні рішення для підвищення ефективності водного господарства України» Нікіта ЗІБОРОВ, вихованець гуртка «Юні натуралісти-дослідники», керівниця Тетяна МУДРАК, посів ІІ місце та відзначений цінним подарунком.
У фінальному етапі Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, команда вихованців гуртка «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ, у складі вихованців Марини КУЗЬМІЧОВОЇ, Ігоря ХАНДУСЯ, Саміри САІДОВОЇ посіли ІІ загальнокомандне місце. Марина КУЗЬМІЧОВА стала переможцем – посіла І місце у захисті науково-дослідницьких робіт в секції «Лісовідновлення та лісорозведення».
Загалом, отримано 10 сертифікатів учасників у Всеукраїнських зльотах, а саме: у Всеукраїнському зльоті юних гідрометеорологів - Аліна КОТЛЯРОВА, Анна ПРИХОДЬКО, Олександр ЛАПТУХА, вихованці гуртка «Тварини в нашому житті», керівниця Олександра ВАЛІКОВА, Всеукраїнському зльоті юних терраріумістів – Дмитро КЛІШИН, вихованець гуртка «Тварини в нашому житті», керівниця Інна КОВАЛЕНКО; Анна ПРИХОДЬКО та Аліна КОТЛЯРОВА, вихованці гуртка «Тварини в нашому житті», керівник Олександра ВАЛІКОВА; у Всеукраїнському зльоті юних орнітологів – Мирослава МИРОЄВСЬКА та Аліна КОТЛЯРОВА, вихованці «Тварини в нашому житті», керівниця Олександра ВАЛІКОВА; Дар’я ВАСИЛЬЄВА, Анна КУБАЛЬСЬКА, вихованки гуртка «Юні орнітологи», керівниця Олена ЖАКОМІНА.
Заключні етапи заочних Всеукраїнських конкурсів та акцій.
У Всеукраїнській трудовій акції школярів та учнівської молоді «Юннатівський зеленбуд» нагороджено грамотою НЕНЦ за практичні дії Саміру САІДОВУ, вихованку гуртка «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ.
ІІ місце у Всеукраїнській акції школярів та учнівської молоді «Ліси для нащадків» отримав Вадим ЛУГАНСЬКИЙ, вихованець гуртка «Юні лісівники», керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ.
У Всеукраїнському еколого-натуралістичному поході «Біощит - 2021» І місце посів Іван ЛАР'ЯНОВСЬКИЙ, вихованець гуртка «Юні флористи», керівниця Лариса КАМИШЕНКО.
Таким чином, до участі у природоохоронних конкурсах та акціях активно залучались вихованці керівників гуртків: Ірини АЛЬОНОВОЇ, Людмили АНДРІЄЦЬ, Людмили ВАСИЛЮК, Тетяни ГАВРИЛЕНКО, Олександри ВАЛІКОВОЇ, Галини ЗУЄВОЇ, Олени ЖАКОМІНОЇ, Лариси КАМИШЕНКО, Інни КОВАЛЕНКО, Тетяни КОРОТКОЇ, Світлани ЛУМАНЕЦЬКОЇ, Тетяни МУДРАК, Ігоря ПИРОГОВА, Олени ОЛІЙНИКОВОЇ, Вікторії ХАБЛОВСЬКОЇ, Анни ХАНДУСЬ.
Проте, не надано на перевірку навчальну документацію гуртка, звіт про роботу у І семестрі 2021-2022 навчального року гуртка «Юні квітникарі», керівником Катериною КРЯЖКО (Горностаївський заклад дошкільної, повної загальної середньої освіти Горностаївської селищної громади Каховського району).
На підставі вищезазначеного

НАКАЗУЮ:

1. Відзначити роботу керівників гуртків:
1.1. Ірини АЛЬОНОВОЇ, Олександри ВАЛІКОВОЇ, Лариси КАМИШЕНКО, Світлани ЛУМАНЕЦЬКОЇ, Тетяни МАРИЧ, Ірини СУШКО, Анни ХАНДУСЬ з екологічного навчання та виховання та творчий підхід у роботі;
1.2. Людмили АНДРІЄЦЬ, Тетяни ГАВРИЛЕНКО, Галини ЗУЄВОЇ, Олени БЕРДНІКОВОЇ, Олександри ВАЛІКОВОЇ, Тетяни МУДРАК за залучення здобувачів освіти до науково-дослідницької роботи;
1.3. Ірини АЛЬОНОВОЇ, Людмили АНДРІЄЦЬ, Людмили ВАСИЛЮК, Тетяни ГАВРИЛЕНКО, Галини ЗУЄВОЇ, Тетяни КОРОТКОЇ, Ігоря ПИРОГОВА, Олени ОЛІЙНИКОВОЇ, Вікторії ХАБЛОВСЬКОЇ за ефективну організацію практичних робіт гуртків профільного навчання;
1.4. Ірини АЛЬОНОВОЇ, Людмили АНДРІЄЦЬ, Людмили ВАСИЛЮК, Тетяни ГАВРИЛЕНКО, Олександри ВАЛІКОВОЇ, Галини ЗУЄВОЇ, Олени ЖАКОМІНОЇ, Лариси КАМИШЕНКО, Інни КОВАЛЕНКО, Тетяни КОРОТКОЇ, Світлани ЛУМАНЕЦЬКОЇ, Тетяни МУДРАК, Ігоря ПИРОГОВА, Олени ОЛІЙНИКОВОЇ, Вікторії ХАБЛОВСЬКОЇ, Анни ХАНДУСЬ за результативність участі у Всеукраїнських природоохоронних конкурсах та акціях.
2. Вказати керівнику гуртків Катерині КРЯЖКО на недотримання трудової дисципліни та вимог до посадових функціональних обов’язків.
3. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника директора з навчально-виховної роботи Тетяну КОРОТКУ.


Директорка        Ельвіра ВІТРЕНКО