Новини
19.04.2022
Підведені підсумки обласної акції "Допоможемо зимуючим птахам 2022" З підсумковим наказом можна ознайомитися за посиланням:   https://junnat.kherson.ua/opomozhemo-zimuyuchim-ptaham-2022.htm
15.03.2022
Нарада КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР 15 березня 2022 року відбулася нарада співробітників комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ...
Документи > Звіти > Звіт 2020

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

 


РІЧНИЙ ЗВІТ

комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради
за 2020 рік

 

 

 

Адреса:
вул. Чайковського, 236
м. Херсон
73011, Україна
Телефон/факс: (0552) 42-80-86


ВСТУП
    
       Діяльність комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради (далі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, Центр) у 2019 році була направлена на удосконалення позашкільної освіти з еколого-натуралістичного спрямування в області, на виконання Законів України: «Про освіту», «Про позашкільну освіту», реалізацію завдань, визначених Національною стратегією розвитку освіти в Україні на період до 2021 року.
                 Проведено засідання обласної координаційно-методичної ради з еколого-натуралістичної освіти і виховання за темою: «Взаємодія позашкільного закладу і батьків в процесі еколого-натуралістичної освіти» (на прикладі роботи Генічеської районної станції юннатів, директор Скрипка Світлана Василівна), 4 педагогічні ради, освітянські форуми:
- нараду для директорів комплексних закладів позашкільної освіти, станцій юних натуралістів Херсонської області за темою: «Позашкільна освіта на сучасному етапі: досвід та перспективи»;
- обласний семінар-практикум на базі біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е.Фальц-Фейна для директорів рай(міськСЮН), комплексних позашкільних навчальних закладів, методистів, керівників гуртків еколого-натуралістичного спрямування за темою: «Шляхи формування екологічної компетентності дітей в умовах позашкільної освіти»;
- обласний онлайн семінар-нараду: «Дослідницький компонент в системі еколого-натуралістичного виховання»;
- цикл занять для слухачів курсів підвищення кваліфікації Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.
  Протягом року в області працювало 324 гуртки еколого-натуралістичного напрямку (4499 здобувачів освіти), з них - 62 гуртки (820 здобувачів освіти) – на базі трьох регіональних станцій юних натуралістів: КЗ «Генічеська районна станція юних натуралістів Генічеської районної ради Херсонської області» (далі - Генічеська райСЮН), директорка Світлана СКРИПКА, Новотроїцької районної станції юних натуралістів (далі - Новотроїцька райСЮН), директорка Тетяна РОЛЬ, Станції юних натуралістів Каховської міської ради (далі - Каховська міськСЮН), директорка Ольга РАДІОНОВА та 32 гуртки (443 учнів) – на базі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР.
У 2020 році на базі Центру продовжено роботу наукового товариства учнів (НТУ) «Юннат». Результативною була участь членів товариства у конкурсі Малої академії наук України, Всеукраїнських конкурсах науково-дослідницького спрямування (здобуто призові місця на ІІ, ІІІ етапі МАН, конкурсі «Дотик природи», обласних зльотах лісництва, аграрних трудових об′єднань).
Масовою природоохоронною роботою охоплено 3039 учнів області, проведено 68 заходів (участь у Всеукраїнських, обласних конкурсах та акціях, інших формах масової роботи).
Згідно з отриманими статистичними даними з районів в області організовано роботу 104 навчально-дослідних земельних ділянок при СЮН та закладах загальної середньої освіти (більшість відповідають Положенню лише частково).
В області працювало 2 (в них 456 здобувачів освіти) аграрних учнівських об’єднань (м. Каховка).
Діяло 3 шкільних лісництва, у які залучено 46 здобувачів освіти: в Голопристанському, Нововоронцовському районах та м. Гола Пристань.
   За рейтингом стану еколого-натуралістичної роботи у 2020 році провідними є Каховський район (І місце), м. Херсон (ІІ місце), КЗ «ЦЕНТУМ»ХОР (ІІІ місце).
Фінансово-господарська діяльність Центру була направлена на зміцнення матеріально-технічної бази закладу.

І. МЕТОДИЧНА РОБОТА.
1.1. Методичні ради, семінари, наради, консультації.
Методичною службою Центру (завідувачка методичним відділом Тетяна МУДРАК) проведені наступні методичні заходи для педагогічних працівників області:
- 04 червня 2020 року відбулося засідання обласної координаційно-методичної ради з еколого-натуралістичної освіти та виховання учнівської молоді у вигляді відеоконференцзв’язку з використанням платформи Zoom за темою: «Взаємодія позашкільного закладу і батьків в процесі еколого-натуралістичної освіти» (на прикладі роботи Генічеської районної станції юннатів, директорка Світлана СКРИПКА). В заході взяли участь 24 особи - директори, методисти, завідувачі відділів, керівники гуртків, районних (міських) станцій юних натуралістів, комплексних позашкільних навчальних закладів міст та ОТГ області;
- 07 лютого 2020 року відбулася нарада для директорів комплексних закладів позашкільної освіти, станцій юних натуралістів Херсонської області за темою: «Позашкільна освіта на сучасному етапі: досвід та перспективи». В нараді були обговорені питання: «Координаційна діяльність комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради в еколого-натуралістичній діяльності з учнівською молоддю, досягнення за 2019 рік»; «Сучасні тенденції та перспективи співпраці комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради в еколого-натуралістичній освіті у 2020 році»; «Перспективи розвитку інтелектуального потенціалу учнівської молоді Херсонської області у через залучення до еколого-натуралістичної діяльності», «Соціальне партнерство в еколого-натуралістичній освіті»; «Обласні та всеукраїнські масові заходи еколого-натуралістичного спрямування – умови, вимоги до оформлення, терміни проведення»; «Розвиток освіти в контексті змін в Законодавстві України». Крім того, учасники наради взяли участь у проведенні майстер-класу з виготовлення квітів із вторинної сировини та у обговоренні важливих питань позашкілля Херсонщини за круглим столом;
- 15 жовтня 2020 року на базі біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна відбувся обласний семінар-практикум для директорів рай(міськ)СЮН, комплексних позашкільних навчальних закладів, методистів, керівників гуртків еколого-натуралістичного спрямування за темою: «Шляхи формування екологічної компетентності дітей в умовах позашкільної освіти»;
-17 січня 2020 року проведено цикл занять для 50 слухачів курсів підвищення кваліфікації комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.
Педагоги Центру підготували та провели для курсантів змістовні тренінги, практичні заняття, майстер-класи, екскурсії. Так, керівниця гуртків Ірина АЛЕНОВА провела майстер-клас «Писанкарство», заступниця директора,керівниця гуртків Тетяна КОРОТКА – екскурсію у музеї Хліба, керівниця гуртків Галина ЗУЄВА – майстер-клас «Створення флораріуму», керівниця гуртків Анна ХАНДУСЬ – тренінг «Використання прийомів гри Едварда де Бона «Шість капелюхів мислення», методистка, керівниця гуртків Інна КОВАЛЕНКО – практичне заняття у живому куточку «Догляд за домашніми улюбленцями»;
- 17 листопада 2020 року проведено обласний онлайн семінар-нараду: «Дослідницький компонент в системі еколого-натуралістичного виховання» у вигляді відоконференцзв’язку з використанням платформи Zoom. До заходу приєднались 21 представник позашкілля Херсонщини: директори, методисти, завідувачі відділів, керівники гуртків районних (міських) станцій юних натуралістів, комплексних позашкільних навчальних закладів міст та ОГТ.
Педагоги Генічеської райСЮН взяли участь у засіданні навчально-методичної ради Генічеського районного методичного кабінету, у районній методичній виставці: «Формуємо соціалізуючий простір».
Протягом року в Каховській міськСЮН проводились методичні заходи для педагогів міста та закладу. Проведено семінар – практикум для вчителів біології. Як підсумок роботи керівників гуртків за 2019-2020 навчальний рік проведено «Парад відкритих занять» (жовтень, лютий).
Згідно плану роботи Новотроїцька райСЮН проводила районні семінари, відкритті зайняття для вчителів біології, керівників гуртків педагогів-організаторів. У травні 2020 року проведено районний семінар учителів біології та керівників гуртків на базі Василевських степів, що межують з Азово-Сиваським заповідником за темою: «Червонокнижні рослини степів».
1.2. Конкурси педагогічної майстерності.
В обласному етапі Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у 2020 році у номінації «Керівник гуртка» (лісівничий профіль), визнано переможцем керівницю гуртків Голопристанського центру дитячої та юнацької творчості Наталію ФЕМИЧ (І місце).
1.3. Заходи з підвищення кваліфікації педагогів.
З метою підвищення методичної майстерності працівників Центру, курсову підготовку на базі Національного еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України (далі- НЕНЦ) пройшла Тетяна КОРОТКА, заступниця директора з навчально-виховної роботи та Тетяна МУДРАК, завідувачка методичного відділу; на базі комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради – Ірина АЛЬОНОВА, керівниця гуртків.
Атестацію на базі Центру пройшла Галина ЗУЄВА, як керівниця гуртків 12 розряду; Інна КОВАЛЕНКО, на підтвердження 12 розряду керівниці гуртків.
Продовжив роботу консультаційний майданчик для педагогів. Педагогічні працівники Центру систематично проводили консультації для вчителів, директорів, заступників, методистів навчальних та позашкільних закладів області і міста. Надано близько 160 консультацій з організації еколого-натуралістичної діяльності.
Продовжила свою роботу школа педагогічної майстерності та практикум молодого педагога Центру.
Щоб максимізувати ефективність дистанційного навчання для педагогів Центру були проведені спеціальні тренінги.
У 2020 році педагогічний колектив Генічеської райСЮН працював над впровадженням в практику науково-методичної проблеми: «Створення розвиваючого творчого освітнього простору в закладі позашкільної освіти».
З метою реалізації педагогічної проблеми методична робота СЮН була спрямована на підвищення професійної майстерності педагогів, розвиток педагогічної творчості, створення мотивації і умов для професійного вдосконалення, підготовку до атестації педагогічних працівників, впровадження у практику сучасних методичних технологій, удосконалення освітнього процесу, програмного та методичного забезпечення еколого-натуралістичної творчості, вивчення перспективного педагогічного досвіду.
З цією метою підвищення фахової майстерності педагогів у закладі директоркою, Ельвірою ВІТРЕНКО, проводились методичні наради. Педагоги брали участь у підготовці та роботі районних методичних заходів, засіданнях педагогічної ради, проводили майстер-класи.
По закінченню навчального року проведено творчі звіти, здійснено самоаналіз освітньої діяльності керівників гуртків. Звіти про роботу гуртків заслухано на засіданнях педагогічної ради (03.06. та 18.12.2020 р.).
Керівники гуртків дистанційно проходили навчання в ході різноманітних семінарів, курсів та одержали відповідні сертифікати.
З метою обміну досвідом роботи керівники гуртків Генічеської райСЮН проводили відкриті інтегровані та бінарні заняття в гуртках раннього розвитку дитини «Крапельки» («Природознавство» та «Зелена майстерня»), в гуртках для молодших школярів «Еко-Пізнайко» та «Природа і фантазія».
Проведено майстер-класи для керівників гуртків СЮН та вчителів міських шкіл: «Основи декупажу» (керівники Лисенко М.О., Фоміна М.М.); «Опанування техніки пап′є-маше з яєчних лотків» (керівник Фоміна М.М.).
Керівником гуртка «Творча майстерня» Лисенко М.О. проведено 6 авторських відео майстер-класів, які опубліковані в facebook, за темами: «Як пошити медичну захисну маску», «Пластилінографія», «Графіка», «Вишивка крученими стрічками».
Методичною службою Каховської міськСЮН розпочато роботу школи молодого педагога «Співдружність», за кожним молодим педагогом закріплено наставника.
На засіданнях методичних об'єднань обговорювалися актуальні проблеми методології, серед яких – технології психолого-педагогічної підтримки і виховання, удосконалення процесу надання методичної допомоги.
Підвищення кваліфікації педагогів здійснювалося завдяки самоосвіті за обраними темами, курсам підвищення кваліфікації, участі у вебінарах, навчанню в ВНЗ (Херсонський державний університет).
2. Науково-методична, інноваційна діяльність.
За дорученням Національного еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України методична служба Центу взяла участь у розробці Положення корпоративної організації директорів закладів позашкільної освіти «Натураліст».
Педагоги Центру долучилися до Всеукраїнського методичного челенджу   ≠ПозашкілляЄднає≠, що організовано з нагоди святкування 95-річчя юннатівського руху в Україні та з метою обміну досвідом у науково-дослідницькій, проектній, просвітницькій діяльності.
Методичні розробки Центру – 2 науково-дослідницьких проєкта включені до збірки челенджу.
Продовжена робота над реалізацією науково-освітнього проєкту «Організація допрофільної підготовки учнів з агробіологічного напрямку».
Разом з громадською організацією «Асоціація органічного землеробства» проведена обласна акція «Збережемо родючість рідної землі».
20 учнівських колективів області представили результати польових досліджень в галузі сільського господарства, разом з тим отримали інформаційно-методичні матеріали та органічний препарат «Леанум» для подальших досліджень.
Інноваційною діяльністю для колективу у 2020 році стало запровадження дистанційного навчання у гуртках, нової обласної акції «Я – юннат» (детальніше у розділах ІІ «Аналіз роботи гуртків за напрямами діяльності», ІV «Організаційно-масова робота»).
Генічеською райСЮН розпочато роботу щодо проведення освітнього експерименту Всеукраїнського рівня (детальніше в підрозділі 4 «Соціальне партнерство»).
3. Видавнича діяльність.
Педагогами Центру за звітній період складено методичні рекомендації:
- «Хакатон – перспективна форма роботи для креативної молоді»;
- «Методичні рекомендації для організації роботи вихованців гуртків в теплиці»;
- «Методичні рекомендації для організації роботи гуртків тваринницького напряму».
Працівниками Центру створено ряд статей та публікацій:
-статті та тези за темою «Інноваційні напрямки в еколого-натуралістичній освіті Херсонщини», автори Вітренко Е.В., Мудрак Т.О., ввійшли до збірок «Новації позашкільної освіти-2020» та «Антологія позашкільної освіти», виданих НЕНЦ з нагоди святкування 95-річчя юннатівського руху в Україні.
До випуску 10, № 2, 2020 р. наукового вісника НЕНЦ включено наукову статтю за темою: «Формування екологічно доцільної поведінки учнів в навчальному процесі ліцею з поглибленим вивченням фізики та математики», автори Мудрак Т.О., Яковлева К.І., написану відповідно до вимог Атестаційної колегії МОН України до фахових видань та публікацій.
У журналі «Позашкілля», №7-8 липень-серпень 2020 рік, розміщена публікація за темою «Розробка заняття-практикуму з надання першої домедичної допомоги в разі ран та різних видів кровотеч» та сценарій вистави для роботи гуртка «Екологічний театр», автор Тетяни ПИРОЖОК.
Тези дослідницької роботи за темою «Еколого-біологічні особливості дуба червоного в умовах Півдня України» Поліни ЧЕКАМОВОЇ, вихованки гуртка «Юні лісівники», керівниця Тетяна ГАВРИЛЕНКО, увійшли до електронної збірки НЕНЦ «Збережемо ліси для майбутніх поколінь», укладеної за результатами Всеукраїнської онлайн-конференції для учнівської молоді.
Педагогами Генічеської райСЮН підготовлено методичні матеріали: пам′ятка «Профілактика сколіозу у дітей», «Збірник тез науково-дослідницьких робіт вихованців райСЮН», «Різноманітні техніки для використання на заняттях гуртка «Зелена майстерня», «Вірші про природу на англійській мові», керівниця гуртка Герасименко Л.В..
Випущений методичний бюлетень: «Порада молодому педагогу», «Методичні рекомендації керівнику гуртків», буклет «Вимоги до програм з позашкільної освіти», «Цікаве і корисне методисту позашкільного закладу».
В Каховській міськСЮН розпочато формування каталогу методичних розробок педагогів, рекомендацій, журнальних статей та інших методичних матеріалів щодо питань педагогіки, психології, позашкільного навчання та виховання.
Новотроїцькою райСЮН здійснено оформлення екологічної листівки «Не рубай ялинку», створення буклету «Птах року – 2020», розповсюдження матеріалів екологічного обстеження Солончакового поду.
4. Популяризація в ЗМІ.
Осередком для популяризації екологічної діяльності Центру є офіційний сайт Центру, який постійно наповнювався новою інформацією.
Діяльність Центру активно висвітлювався в соціальних мережах. Набуває популярності офіційна сторінка закладу у Фейсбук, де змістовно розкриваються всі аспекти діяльності Центру.
Матеріали, викладені в групі Центру, перерозміщуються на інших сторінках та в офіційних групах.
Створено 5 сюжетів у новинах ТРК «Скіфія», «ВТВ». Тематика відео сюжетів стосується діяльності юннатів Центру та області.
Педагогічний колектив Генічеської райСЮН працював над створенням позитивного іміджу навчального закладу, висвітлюючи творчі здобутки вихованців та педагогів, відомості про масові заходи та урочисті події на сайті закладу, сайтах районного відділу освіти, районної ради, КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, у районній газеті, в новинах місцевої телекомпанії «Новий Візит».
Робота закладу популяризується під час районних виставок дитячої творчості, конференцій, проведення свят.
Каховська міськСЮН активно висвітлює свою діяльність на офіційній сторінці у соціальній мережі Фейсбук,
Новотроїцька райСЮН - на сторінках районної газети «Трудова слава», журналу УТОП «Птах» та офіційних сайтах Новотроїцької районної державної адміністрації, Новотроїцької районної ради, Новотроїцького відділу освіти, КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР.
Новотроїцькою районною газетою «Трудова слава» організовано рубрику «Вікно в природу», де розкриваються питання екологічних проблем району, участь шкіл та громад в екологічних проектах, акціях природоохоронного змісту.
5. Соціальне партнерство.
З метою розвитку та вдосконалення позашкільної освіти Центр продовжує співпрацю із: Херсонським державним університетом, ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», Інститутом зрошуваного землеробства НААН України, КВНЗ «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, комунальним закладом «Мала академія наук» Херсонської обласної ради, Херсонською гідробіологічною станцією Академії наук України, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області, Чорноморським біосферним заповідником, Біосферним заповідником «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, Національним природним парком «Олешківські піски», НПП «Джарилгацький», громадською організацією «Асоціація органічного землеробства».
У 2020 році Центром укладено нові угоди про спільну діяльність і партнерство, а саме: з комунальним закладом «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, Херсонським фізико-технічним ліцеєм Херсонської міської ради, комунальним закладом позашкільної освіти «Обласний еколого-натуралістичний центр» Житомирської обласної ради, Комунальним закладом Херсонської обласної ради «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей», комунальним закладом Львівської обласної ради «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», Недержавним навчально-виховним об′єднанням «Дошкільний заклад – спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «ХАБАТ» з поглибленим вивченням івриту та англійської мови», Комунальним вищим навчальним закладом «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, Центром дитячої та юнацької творчості Херсонської міської ради.
Протягом року Новотроїцька райСЮН взаємодіяла з науковими установами: Українським товариством охорони птахів, Західноукраїнським орнітологічним товариством, кафедрою зоології Київського держуніверситету, НДІ «Асканія-Нова», Еколого-натуралістичним центром України, Міністерством заповідної справи України, Всеукраїнською Екологічною Лігою, Всесвітнім фондом дикої природи (м. Сідней, Австралія).
Генічеська райСЮН співпрацювала з відділом інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Інституту модернізації змісту освіти МОН України, лабораторією позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України.
Ініціативною групою станції в МОН України направлено заявку на проведення експерименту Всеукраїнського рівня за темою «Педагогічна технологія виховання дитини дошкільного віку в закладі позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму на базі комунального закладу «Генічеська районна станція юних натуралістів Генічеської районної ради Херсонської області» та комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради у січні 2021 – листопаді 2025 роках»; розроблено програму проведення експерименту.
Наукова керівниця експерименту: Анна КОРНІЄНКО, провідна наукова співробітниця лабораторії позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, кандидатка педагогічних наук, старша наукова співробітниця.
Наукові консультанти: Валерій МАЧУСЬКИЙ, завідувач лабораторії позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, Іван БЕХ, директор Інституту проблем виховання НАПН України, дійсний член НАПН України, академік, доктор психологічних наук, професор.
Координаторка: Людмила ПАВЛОВА, методистка відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Інституту модернізації змісту освіти МОН України.
Підписано Угоду про творчу співпрацю лабораторії позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України і Генічеської районної станції юних натуралістів з розроблення теми.
Згідно з угодою, заклад одержав 10 примірників методичних рекомендацій, підготовлених науковими співробітниками Інституту проблем виховання НАПН України: «Зміст і технології позашкільної освіти для вихованців підліткового віку» /Корнієнко А.В./, «Зміст і технології позашкільної освіти для старшокласників» /Литовченко  О.В./.

ІІ. АНАЛІЗ РОБОТИ ГУРТКІВ ЗА НАПРЯМКАМИ ДІЯЛЬНОСТІ.
Додаток 1. Мережа гуртків КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР та СЮН.
Додаток 2. Статистичні дані про гуртки позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного спрямування за напрямками діяльності.
Додаток 3. Статистичні дані про гуртки КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР (рік, рівень навчання, вік вихованців.
Додаток 4. Статистичні дані про напрямки діяльності гуртків в навчальних закладах Херсонської області.
Динаміка кількості гуртків за три роки:
В: 2018 р. 2019 р. 2020 р.
гуртків учнів гуртків учнів гуртків учнів
області 338 4836 346 4845 324 4499
рай(міськ)СЮН 77 1080 57 791 62   820
КЗ ЦЕНТУМ ХОР 32 462 32 437 32 443
Організація дистанційного навчання.
Розповсюдження коронавірусної хвороби внесло свої корективи в освітній процес у 2020 році.
З березня по травень 2020 року, згідно адміністративних наказів,  всі гуртки були успішно переведені в онлайн режим. Окремі форми і методи роботи було змінено. Так, керівники гуртків використовували відносно короткі формати - запроваджувалися інтенсивні воркшопи/мітапи, розраховані на 30-90 хвилин.
Для організації дистанційних занять використовувались сервіси Microsoft Teams, Skype.
Стали у нагоді платформи Zoom, Gotowebinar, Mentimetr, ClickMeeting, тощо.
Суттєвим мінусом стало призупинення навчальних практик.
Проте, педагогічний колектив забезпечив повноцінну менторську підтримку вихованцям гуртків у дослідницьких проєктах, за умов організації роботи дітей вдома, на власних присадибних ділянках, фермерських господарствах, садах, тощо.
Для розміщення матеріалів використовувались хмарні сховища Dropbox, Google Drive, Microsoft тощо.

ІІІ. АНАЛІЗ РОБОТИ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-ОБДАРОВАНОЮ МОЛОДДЮ.
1. Робота регіональних наукових товариств, заочної біологічної школи тощо.
На базі Центру продовжує результативно працювати наукове товариство учнів «Юннат».
У 2020 році 12 гуртківців займалися роботою над власними науково-дослідницькими проєктами.
У Генічеському районі функціонує наукове товариство старшокласників «Надія», в якому більше 100 здобувачів освіти. У складі об’єднання приймають участь і вихованці райСЮН.
Для керівників наукових робіт відділення розроблено методичні рекомендації з підготовки та написання науково-дослідницьких робіт, тематику дослідницьких робіт.
Керівники гуртків Скрипка С.В., Пирогов І.А., Сажнєва О.В., Соловянчик Н.Ю. готують вихованців до роботи МАН, участі в екологічних конкурсах.
Вихованці гуртків «Основи наукових досліджень», керівник Карпенко Ю.П., Каховської міськСЮН багато років є членами міського товариства МАН «Ерудит» та постійно приймають участь у конференціях, захистах наукових робіт на рівні міста і області.
2. Участь у Всеукраїнських змаганнях (предметних олімпіадах, турнірах, науково-освітніх проектах, ІІІ етапі конкурсу-захисту МАН).
У Всеукраїнському біологічному форумі «Дотик природи» вихованці гуртка «Основи генетики», керівниця Тетяна МУДРАК, у складі 5 чоловік, вибороли два І місця в секції «Ботаніка» (Ольга МОСКАЛЕНКО) та секції «Зоологія» (Діана ВАСИЛЕНКО); два ІІІ місць в секціях «Зоологія» та «Психологія» (Юліанна КОСТІНА, Нікіта ЗІБОРОВ).
За результатами фінального етапу науково-освітнього проєкту «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні».  Дипломом за ІІ місце нагороджено Нікіту ЗІБОРОВА, вихованця гуртка «Основи генетики», керівниця Тетяна МУДРАК.
Тема роботи: «Цвітіння» води в різних типах водойм Херсонської області».
Значні результати продемонстрували вихованці Центру на конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт обдарованої учнівської молоді Малої академії наук.
9 представників гуртка «Біологія рослин», керівниця Тетяна МУДРАК, в обласному етапі вибороли: І місце - в секції «Агрономія»; І місце – в секції «Лісознавство»; І місце – в секції «Екології»; І місце – в секції «Ботаніки та зоології»; ІІ місце – в секції «Охорона довкілля»; ІІ місце -в секції «Хімія»; ІІІ місце – в секції «Агрономія»; ІІІ місце – в секції «Ветеринарія та зоотехнія».
В фінальному етапі конкурсу-захисту у м. Київ взяли участь 3 гуртківці.
І місце в секції «Екологія», посіла Ольга МОСКАЛЕНКО, ІІ місце в секції «Агрономія» - Поліна ВАСИЛЬЧУК, учасником секції «Ботаніка» стала Ірина ОВЧІННІКОВА.
Двоє вихованців Центру стали учасниками фінального етапу Всеукраїнського конкурсу юних зоологів і тваринників.
Вихованці Центру стали переможцями відбіркових етапів Дрім-еко та Еко-Хакатон 2020, проте, фінальні етапи даних конкурсів, з причини розповсюдження коронавірусної хвороби не проводились.
7 вихованців гуртків Генічеської райСЮН приймали участь у районному етапі конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт.
Здобуто І місце у секції «Зоологія», I та ІІ місця у секції «Ботаніка», І місце - у секції «Лісознавство». 
Вихованці Каховської міськСЮН взяли участь у Всеукраїнських конкурсах: дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник», винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму, у обласному етапі Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів.

ІV.ОРГАНІЗАЦІЙНО-МАСОВА РОБОТА
Організаційно-масовим відділом (завідувачка Ольга КОЛОМОЙЧЕНКО) організовано участь та проведення 68 заходів, з них: 8 Всеукраїнських  природоохоронних очних акцій та конкурсів, 7 обласних конкурсів та зльотів, 19 обласних етапів Всеукраїнських конкурсів та акцій, 2 експедиції, 23 екскурсії (охоплено 660 здобувачів освіти міста та області), 9 юннатівських свят, виставок тощо. 
Загалом, масовою природоохоронною роботою охоплено 3039 здобувачів освіти області.
Організовано участь дітей в 8 очних Всеукраїнських конкурсах та акціях, деякі з них проведено дистанційно:
- Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (для вікової категорії від 16 до 23 років включно) - одне  ІІ місце, два заохочувальних диплома;
- Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму (для вікової категорії від 12 до 15 років включно)- два - І, чотири - ІІІ місць;
- заочному етапі ХVІ Всеукраїнського конкурсу юних зоологів і тваринників» -два - І місця;
- Всеукраїнському юнацькому фестивалі «В об’єктиві натураліста – 2020» -три - І, одне - ІІ, сім ІІІ  місць, 8 - заохочувальних дипломів);
- Всеукраїнському конкурсі «Земля - наш спільний дім» - диплом за участь;
-Всеукраїнському конкурсі дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» - чотири  ІІ, чотири - ІІІ місць;
- Всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи 2020» -три - І, одне - ІІІ місце, один  заохочувальний диплом;
- Всеукраїнському конкурсі з квітникарства та ландшафтного дизайну «Юннати України»- два ІІІ місця).
Загалом, в очних Всеукраїнських масових заходах отримано 46 загальнокомандних та персональних нагород, з них: десять - І місць, шість - ІІ місць, чотирнадцять – ІІІ місць, дванадцять заохочувальних дипломів;
- серед них 16 нагород вихованців Центру: шість - І місць, одне – ІІ, шість – ІІІ, три заохочувальних диплома.
Проведено:
- обласні етапи 19 Всеукраїнських заочних конкурсів та акцій, в яких взяло участь 1589 здобувачів освіти: обласний етап XIII Міжнародного екологічного конкурсу «Метелики – німий шедевр природи» (156 учасників), «Гуманне ставлення до тварин» (24 учасника), «В об’єктиві натураліста» (83 учасника), «Зоологічна галерея» (88 учасників), «Український сувенір» (112 учасників), «Парки-легені міст і сіл» (22 учасника), «Кролик» (15 учасників), «Конкурс навчально-дослідних земельних ділянок» (4 учасника), «Дослідницький марафон» (11 учасників), «Вчимось заповідувати» (9 учасників), «Біощит» (11 учасників), «Юний селекціонер» (4 учасника), «Галерея кімнатних рослин» (28 учасників), «Парад квітів біля школи» (17 учасників), «Юннатівський зеленбуд» (7 учасників), «Плекаємо сад» (7 учасників), «Птах року 2020 – горлиця» (85 учасників) «День юного натураліста» (492 учасника), «Новорічна композиція» (414 учасників);
- 3 заочні обласні акції, якими охоплено 171 здобувачів освіти, а саме: «Допоможемо зимуючим птахам» (98 учасників), «Збережемо родючість рідної землі» (15 учасників), «Я – юннат!» (58 учасників);
- 4 очні обласні етапи Всеукраїнських конкурсів, в яких взяли участь 131 учасник, а саме: Зліт учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів (22 учасника), Зліт учнівських лісництв (21 учасник), конкурс колективів екологічної просвіти «Земля-наш спільний дім» (учнівських екологічних агітбригад) (84 учасника), конкурс «Юний селекціонер і генетик» (4 учасника);
- 9 масових заходів (свята, виставки, тощо) з вихованцями Центру (424 учасника):«Свято день зустрічі птахів», виставку творчих робіт та квіткових композицій у обласному госпіталі до 75-річчя Перемоги в ІІ світовій війні, конкурс малюнків на асфальті «Світ мого дитинства», «День Довкілля», соціально-екологічної акції з прибирання зелених зон та благоустрою територій «World Cleanup Day» «День відкритих дверей», свято до 95 річчя юннатівського руху України, свято до 75 річчя юннатівського руху Херсонщини, «Новорічне свято»;
- 2 експедиції (18 учасників): до Лемурійських озер залива Сиваш, до Національного природного парку «Олешківські піски».
У 2020 році здобувачі освіти області стали переможцями та призерами 17 заочних Всеукраїнських конкурсів та акцій, а саме:
- Всеукраїнського конкурсу навчально-дослідних земельних ділянок (одне ІІ, два – ІІІ місця);
- Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція» (одне - І, два - ІІ, одинадцять - ІІІ місць, сім - подяк);
- Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (два - І, три - ІІ, одне - ІІІ місця, одна - подяка);
- Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір» (чотири – І, одне – ІІІ місце, три - подяки);
- Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Зоологічна галерея» (одне - І, три - ІІ місця);
- ІІ Всеукраїнського конкурсу творчих робіт школярів «Гуманне ставлення до тварин» (одне – І місце, шість-подяк);
- Всеукраїнського заочного конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!» (п′ять - І, двадцять три - ІІ, сорок дев’ять - ІІІ місць);
- Всеукраїнської трудової акції «Парад квітів біля школи» (одне - ІІ, два - ІІІ місця);
- Всеукраїнського заочного конкурсу-огляду внутрішнього та зовнішнього озеленення навчальних закладів «Галерея кімнатних рослин» (одне - І, два - ІІ, одне - ІІІ місце, одна подяка);
- XIII Міжнародного екологічного конкурсу «Метелики – німий шедевр природи»( одне - І, два - ІІ, два - ІІІ місця);
- Всеукраїнської трудової акції школярів «Плекаємо сад» (дві заохочувальні грамоти);
- Всеукраїнської трудової акції «Кролик» (одне - І, два - ІІ, одне – ІІІ місце);
- «Дослідницький марафон»(одне - ІІ, чотири – ІІІ місць);
- заочного етапу VІІ Всеукраїнського турніру юних натуралістів 2020 р. (одне - І місце);
- VІІ Всеукраїнського турніру юних натуралістів (одне - І місце);
- Науково-освітнього проєкту «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водоймів в Україні» (два - І місця);
- І відбіркового етапу Всеукраїнського фестивалю «Скарбниця народної духовності» (одне – І місце).
Загалом, в заочних Всеукраїнських конкурсах та акціях здобуто 23 – І місць, 40 – ІІ, 70 – ІІІ, 17 – грамот та подяк;
з них, вихованцями Центру, здобуто 26 нагород: 4– І місць, 10 – ІІ, 11 – ІІІ, 5 – грамот та подяк.
2020 рік – рік відзначення 75-річниці комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради  та юннатівського руху в Херсонській області та 95-річчя юннатівського руху в Україні.
Тому, Центром було організовано і проведено низку заходів, щодо відзначення ювілейних дат.
З 22 квітня по 22 травня 2020 року започатковано та проведено обласну дистанційну акцію «Я – юннат!» (далі – Акція). 
Основна мета: збір та узагальнення досвіду педагогів, любителів природи, активістів та учнівської молоді щодо здобутків у справі екологічної просвіти та збереження природних ресурсів, формування екологічної свідомості, екологічної компетентності та засад раціонального природокористування населення.
Участь в Акції взяли ветерани юннатівського руху, педагоги закладів загальної середньої та позашкільної освіти, вихованці загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, творчі учнівські об'єднання, дитячі громадські екологічні організації, а також всі небайдужі громадяни, що переймаються екологічними проблемами рідного краю.
Акція проходила за номінаціями: «Мої юннатівські спогади», «Мої юннатівські вчинки», «Сучасні дії щодо покращення довкілля», «Екологічний погляд у майбутнє».
Матеріали приймались у зручному для учасників форматі: текстовий файл, презентація, фотозвіт, відеозапис тощо та були розміщені в соціальних мережах, на офіційних сайтах КЗ «ЦЕНТУМ»ХОР, НЕНЦ, управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації.
Загалом, створено 58 робіт з різних номінацій представниками Білозерського, Великоолександрівського, Верхньорогачицького, Голопристанського, Горностаївського, Чаплинського, Каховського, Новотроїцького, Скадовського районів, селищних рад Асканія-Нова, Малокопанівської, Костянтинівської, міст Каховки, Нової Каховки та Херсона.
Урочисте нагородження кращих учасників відбулося 20 жовтня 2020 року на базі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР із врученням сертифікатів та подарунків.
З метою забезпечення санітарно-епідеміологічних вимог до заходу запрошено по одному представнику від району, загалом 16 осіб, забезпечено дотримання соціальної дистанції. Захід став приводом ще раз згадати досягнення юних натуралістів Херсонщини, обговорити перспективи розвитку екологічного руху області. Завершилась зустріч символічним випусканням білих голубів.
04 вересня 2020 року відбувся ювілейний Зліт юних натуралістів Херсонщини присвячений святкуванню 75 річниці з дня заснування Центру.
Особисто привітали юннатів почесні гості: Василь ЗЕЛЕНЧУК – перший заступник голови Херсонської обласної ради, депутати Херсонської обласної ради, Херсонської міської ради, представники організацій, навчальних закладів та установ, що вже багато років співпрацюють з Центром та підтримують юннатівський рух на Херсонщині.
Крім присутніх, завдяки онлайн-трансляції, до ювілейного зльоту приєднались 26 представників позашкільних закладів еколого-натуралістичної освіти з різних куточків України на чолі з Володимиром ВЕРБИЦЬКИМ – доктором педагогічних наук, професором, академіком Академії наук вищої освіти України, директором Національного еколого-натуралістичного Центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.
Під час зльоту було проведено три заходи: «Юннатівський вогник», «Урочистий пленум» та екскурсію на катері «Природні таємниці плавнів Дніпра».
З метою формування креативного позашкільного освітнього простору шляхом популяризації сучасних форм еколого-натуралістичної роботи в закладах позашкільної освіти еколого-натуралістичного напрямку пройшла Всеукраїнська естафета «Стежками юннатівського руху».
Естафета стартувала 10 вересня в закладах Сумської області.
20-21 жовтня естафетні атрибути від сусідів-миколаївців отримали юні натуралісти Херсонщини.
В обласній раді першим заступником голови Херсонської обласної ради Василем ЗЕЛЕНЧУКОМ та директоркою Центру Ельвірою ВІТРЕНКО урочисто пов′язано стрічки на естафетний кубок, заповнено сторінки у «Естафетній книзі» з вітаннями учасникам юннатівського руху України з нагоди 95-річчя.
Задля відзначення дати педагогічним колективом Центру проведено низку святкових заходів.
25 листопада 2020 року Центр взяв участь у Всеукраїнській декаді юннатівського вогника.
У прямому ефірі, на платформі Google Meet, співробітники закладу та Почесні гості розповіли про здобутки екологічного руху Херсонської області в галузі еколого-натуралістичної освіти і виховання учнівської молоді.
Захід пройшов у форматі ток-шоу, із залученням кращих науковців, спеціалістів та меценатів, що активно співпрацюють із Центром у сфері еколого-натуралістичної освіти і виховання.
Юннати Херсонщини активно приймали участь у Всеукраїнських, обласних природоохоронних конкурсах та акціях: «Птах року», «Вчимося за повідувати», «Парад квітів біля школи», «Галерея кімнатних рослин», «В об’єктиві натураліста», «Український сувенір», «Новорічна композиція», «Допоможемо зимуючим птахам», «Збережемо родючість рідної землі» та інших.
З ініціативи педагогічних працівників районних та міської станції юних натуралістів започатковані нові місцеві природоохоронні проєкти, конкурси та акції.
Так, станцією натуралістів Каховської міської ради у березні 2020 році був проведений міський конкурс дитячих проектів екологічного спрямування.
Завдяки співпраці з різними громадськими організаціями та меценатам, найкращі проєкти були профінансовані на загальну суму - 9500 грн.
Це проєкти:
- «Чисте місто починається з тебе», ЗОШ №2, (за чистоту прибережної зони);
- «МсDonald`s для птахів», СЮН, (популяризація акції «Допоможемо зимуючим птахам»);
- «Animal History», СЮН, (розробка збірки історій про тварин нашого «Міні-зоопарку»);
- «Еко-шляхами Херсонщини», СЮН, (складання карти екологічних об’єктів Херсонщини);
- «Життя в стилі Еко», НВК Гімназія, (роз’яснювальна робота та пошиття еко-торбинок, як альтернатива пакетам);
- «Мураха Z», СЮН, (створення мурашиної ферми на СЮН).
Протягом року з ініціативною групою «Біговий клуб «NK-run» (керівник Д. Сидорчук) було проведено:
- акцію «Біжи, Ялинко, біжи!» (мета: популяризація здорового способу життя та збір коштів на будування вольєру для тварин «Міні - зоопарку»);
- акцію «Ековка - 2020» (мета: популяризація здорового способу життя та екологічне виховання дітей та молоді).
У травні 2020, разом з МО «Нічна Мана» (керівник О. Радіонова), на території Соснового бору для учнів шкіл м. Нова Каховка проведено «Лісову школу еколідерів».
У рамках дводенного спілкування пройшли тренінги «Лідер та його команда», майстер-клас по сортуванню відходів, консультації «Безоплатна правова допомога», творчі майстер-класи.
Для дітей з особливими потребами проведено соціальний проєкт «Фото-пікник» (керівник гуртка «Фотонатуралісти» Д. Попова).
Організований виїзд до Соснового бору з подальшою фотосесією.
На згадку про цю подію кожній дитині з реабілітаційного Центру, в подарунок, надрукували невеличкий фотоальбом.
З метою національно-патріотичного виховання проведено тематичний вечір-зустріч «Герої завжди поміж нас» з військовослужбовцями з зони АТО та майстер-класи для їх сімей.
У гуртках пройшли виховні години, уроки мужності («Незалежність України та її єдність», «Голуб-миру», «Пам′ять про них живе», «Про вшанування Героїв Небесної Сотні» тощо).
На базі Генічеської райСЮН проведені:
- конкурси: районний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт(МАН), «Еко-Ерудит»;
- свята: «Фарби осені», свято «Новорічна казка», свято Стрітення, «З любов′ю до мами», «День зустрічі птахів», «День Землі»;
- виставки: «Щедрість рідної землі», «Морські фантазії», «Осінні мелодії», «Новорічна композиція», «Первоцвіти», «Квіти Великодня», «Птах року».
Юннати Новотроїцької районної станції юннатів брали участь у Міжнародному проєкті для школярів молодших класів «Весна прийшла», Всеукраїнському регіональному конкурсі «Ковиловий степ».
З 2014 року СЮН зареєстрована учасником Міжнародної Програми «Глобальне вивчення і спостереження з метою покращення навколишнього середовища» (GLOBE). 
Гуртківці залучені до Освітньої Програми «Лелека» під егідою Нідерландів та польського об’єднання «ВОСІАН».
В березні 2020 року Новотроїцька райСЮН взяла участь у Міжнародній акції «Година Землі» (м. Сідней, Австралія), зареєстрована учасником екозавдань Всесвітнього фонду дикої природи, використовуючи всесвітній еко-інтернет-контент в роботі з гуртківцями.

V. ЕКОЛОГІЧНА ОСВІТА
З вихованцями КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР за звітний період проведено 2 дослідницько-пізнавальних експедиційних виїзди:
- експедицію до науково-природоохоронного відділення «Буркути» Національного природного парку «Олешківські піски»;
- експедицію до Лемурійського озера.
У зв’язку з санітарноепідеміологічними обставинами обласний екологічний експедиційний практикум «Дослідження біорізноманіття біосферного заповідника «Асканія-Нова ім. Ф.Е. Фальц-Фейна» було проведено як навчальний семінар для педагогічного персоналу області.
Вихованцями гуртка «Основи генетики», керівниця Тетяна МУДРАК, розроблено маршрути екологічних стежок «Буркути» Національного природного парку «Олешківські піски».
Окрім цього, наукові дослідження гуртківців в природі лягли в основу написання робіт за такими темами:
- «Екологічно-безпечні методи боротьби з оранжерейною (тепличною) білокрилкою Trialeurodes vaporariorum»;
- «Сучасний стан популяцій Ємуранчика звичайного (Stylodipus Telum ) в Голопристанському районі Херсонської області»;
- «Особливості «цвітіння» води в різних типах водойм Херсонської області»;
- «Інфекційні та інвазійні хвороби ушних раковин кролів їх лікування та профілактика»;
- «Технологія вирощування батату в умовах Півдня України».
Практична природоохоронна робота вихованців Центру, це - участь у Всеукраїнській акції «Зробимо Україну чистою разом!».
Завдяки «трудовим десантам» прибрано могилу Невідомого солдата на Сухарницькому кладовищі та прилеглу територію закладу.
Загалом, зібрано близько 15 мішків сміття.
Проведені екологічні свята, виставки, конференції: дитячу підсумкову конференцію «Допоможемо зимуючим птахам», виховну годину до Дня Всесвітнього дня водно-болотних угідь, операцію «Первоцвіт», «День зустрічі птахів», тренінг з питань належного поводження з відходами «За життя без сміття», еко-захід «Збереження біорізноманіття для нашого майбутнього» (до Міжнародного дня біологічного різноманіття), виставку квітів до Дня Незалежності України «Квітни, земле моя!», Еко-захід «Загадковий світ Чорного моря» (до Дня Чорного моря), інформаційно-пропагандистський захід до Міжнародного Дня боротьби зі СНІДом «Будь обачним – будь щасливим».
10 березня 2020 року на базі Херсонського фізико-технічний ліцею відбувся обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» колективів екологічної просвіти (агітбригад) Херсонської області за темою: «Країні Юннатії -95!».
У конкурсі взяло участь 14 команд з 6 районів області: Білозерського, Великолепетиського, Голопристанського, Каланчацького, Чаплинського, міст Скадовська та Херсона (84 здобувача освіти).
Учасники конкурсу у своїх виступах розкрили екологічні проблеми Херсонщини та свого району, населеного пункту, шляхи їх вирішення.
Демонструючи високу акторську майстерність, учні презентували свою участь у природоохоронних екологічних акціях, трудових десантах; відтворювали та пропагували народні традиції щодо гармонізації взаємовідносин з природою.
За результатами презентації та творчого конкурсного виступу переможцем стала команда «Зелена лінія» (керівниця Олена ОЛІЙНИКОВА) Херсонської спеціалізованої школи I-III ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних мов Херсонської міської ради. Команда КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР була відзначена в номінації «За вдалий  дебют». У заключному Всеукраїнському етапі конкурсу агітбригада - переможець від Херсонщини відзначена дипломом НЕНЦ за участь.
Протягом року на Генічеській райСЮН діяв екологічний відеолекторій «Мій рідний край»: проводились відеопрезентації про заповідні місця та історичну спадщину Херсонщини, заочні мандрівки рідним краєм (для вихованців та їх батьків).
  Юннати приймали активну участь у практичній природоохоронній діяльності: День Довкілля, День Землі, трудових акціях «Без верби і калини нема України», «Годівничка», «Парад квітів біля школи», конкурсах «Галерея кімнатних рослин», «Парки-легені міст і сіл», «Найстаріші дерева Херсонщини», «В об’єктиві натураліста», «Допоможемо зимуючим птахам».
Гуртківці заготовляли насіння дикоростучих рослин для підгодівлі птахів, природний матеріал для виготовлення поробок.
Одним із напрямків екологічної роботи Каховської райСЮН є організація екскурсій та профільних таборів для учнівської молоді.
З січня по вересень 2020 року на базі закладу організовані екскурсії до міні-зоопарку станції для загонів пришкільних таборів відпочинку міста (786 учасників).
Разом з тим, вихованці закладу (загальна кількість учасників – 215) побували з екскурсіями: на Кам′яній січі («Стежками історії»); Сосновому бору («Фенологічні спостереження за птахами берегової зони»), Каховському дендрологічному парку («Вивчення видового складу дерев та чагарників дендропарку»), дослідницькому господарстві с. Плодове («Акліматизація хурми, зізіфуса на Херсонщині» та «Лікарські рослини дослідницького господарства»), Каховському заводі частикових риб с. Обривки («Вирощування різних порід риб для зариблення річок Херсонщини»), Олешківській пустелі («Олешківська пустеля –найбільша пустеля Європи»), фермерському господарстві «Шафран Любимівський» («Вирощування шафрану і спаржі в умовах Херсонщини»), ФОП «Коновальчук» («Вирощування різних культур у теплицях господарства: полуниці, винограду, огірків).
З 05.06. по 08.06.2020 року 13 юннатів Каховської райСЮН взяли участь у таборі патріотичного виховання «Казкова січ» у Сосновому бору с. Малокаховка; з 21.07 по 23.07.2020 року 10 учасників - у екологічному таборі «Острівна республіка» на острові Крисиному с. Малокаховка.
Поблизу території СЮН розташована «Екологічна стежка», яка починається з міської набережної та має довжину 1,5 км. З гуртківцями, постійно проводяться заняття по вивченню видового складу рослин і тварин, спостереження за сезонними змінами в природі.Складено список рослин стежки.
Навесні юннати доглядають та, за потреби, досаджують дерева і кущі у «Юннатівському парку», встановлюють штучні гніздівлі. Взимку розвішують годівнички і підгодовують птахів.
У рамках Місячника Екології проведено круглі столи, бесіди, тренінги: «Що ми залишимо нащадкам», «Екологія душі», «Віконце в екосвіт»; бесіди «За сторінками Червоної книги», «Природа вчить та виховує», «Тривоги рідного краю», «Правила поведінки на природі»; екологічні години «Чиста водиця – світу цариця», «Ліси – легені планети», «Екологія. Природа. Я», «Ми всі господарі природи, тож бережімо її вроду»; екологічні акції «За нас ніхто планету не врятує», «Краса землі моєї України».
Протягом року в Новотроїцькій райСЮН проведено 30 екскурсій, 1 експедицію по вивченню природи рідного краю, в яких взяли участь 320 здобувачів освіти.
Проведено моніторинг стану водно-болотних угідь району, степових рослин та тварин, занесених до Червоної Книги України, популяцій дрофи, лелеки, лебедів. Ця робота проводилась за завданням Екологічного центру України і була використана для перевидання Червоної Книги України та пілотного проекту «Збережемо українські степи». За матеріалами експедицій оформлені науково-дослідні роботи, буклети, фотомонтажі.
Гуртківцями Сергієвської ЗОШ Новотроїцького району проведено екологічні обстеження озера Сиваш. Тут створено екологічну стежку, яка є однією із кращих в районі.
Учні Василевської ЗОШ Новотроїцького району проводили екскурсії до Азово-Сиваського заповідника, обстежуючи місця проживання лебедів на озерах та ставках села.
За сприяння ВЕЛ, в районі створено дитяче екологічне об'єднання «Екологічна варта», в якому 35 здобувачів освіти проводять роботу по вивченню екологічних та біологічних об'єктів, що є історичною спадщиною району, села, пропагують вивчення та охорону первоцвітів району, птахів Червоної Книги та зникаючих видів.

VІ. РОБОТА НА НДЗД, В ТЕПЛИЦЯХ, АГРАРНИХ ТРУДОВИХ ОБ′ЄДНАННЯХ, УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВАХ.
Згідно з отриманими статистичними даними з районів, в Херсонській області організовано роботу на 104 навчально-дослідних земельних ділянках при закладах позашкільної та загальної середньої освіти (ділянки відповідають Положенню лише частково): у Великоолександрівському (9), Каховському (2), Білозерському (19), Великолепетиському (1), Бериславському (5),Голопристанському (13), Олешківському (1), Каховському (2), Чаплинському (1) районах та містах: Херсон (49), Каховка (1), Генічеськ (1).
З метою розвитку мережі навчально-дослідних земельних ділянок у загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладах України, підвищення ефективності та якості дослідницької роботи, профорієнтації та залучення учнів до практичної діяльності у 2020 році в області проводився обласний етап Всеукраїнського заочного конкурсу навчально-дослідних земельних ділянок (НДЗД).
Переможцями визначено за:
I місце:
         - Глобу Любов, Ференс Анну, Шаманську Аліну, Богдана Станіслава, Глобу Тетяну, Майстерюка Костянтина, вихованців гуртка «Фітотерапія», керівниця Пирожок Т.А., комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради;
ІІ місце:
         - лідерів екологічного руху, керівник Юрів І.М., вчитель біології, Малокаховського закладу загальної середньої освіти Каховського району Херсонської області;
         - вихованців гуртка «Юні квітникарі», керівник Митрашевська Т.В., вчитель біології та основ здоров′я Херсонської багатопрофільної гімназії №20 імені Бориса Лавреньова Херсонської міської ради;
ІІІ місце:
          - учнівський колектив Комишанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 26 Херсонської міської ради, керівник Копайгора В.О.
В області працювало 2 аграрних учнівських об’єднання: у м. Каховка. Це – 28 вихованці Каховської міськСЮН та 408 здобувачів освіти ЗОШ №26 Херсонської міської ради.
Члени учнівського аграрного об′єднання Каховської міськСЮН вели догляд за рослинами на площі 0,5 га земельної ділянки закладу.
Учні ЗОШ №26 Херсонської міської ради на закріпленій земельній ділянці площею 0,37 га займались садівництвом.
20 листопада 2020 року на базі Центру проведено обласний етап Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань закладів загальної середньої та позашкільної освіти та підведення підсумків обласної акції «Збережемо родючість рідної землі». В заході взяли участь 7 команд з Білозерського, Великоолександрівського, Генічеського районів та міст Херсона, Каховки,  Нової Каховки (21 учасник). Програма Зльоту включала виставку-презентацію «Щедрість рідної землі» та відкритий захист дослідницьких робіт у секціях: «Овочівництво», «Рослинництво», «Садівництво».
В рамках заходу з метою залучення учнівської молоді до дослідницької та природоохоронної роботи щодо захисту, збереження та відновлення родючості ґрунтів Херсонщини, пошуку шляхів отримання якісної екологічно-чистої сільськогосподарської продукції, виховання дбайливого ставлення до природних ресурсів рідного краю підбито підсумки обласної акції «Збережемо родючість рідної землі» (20 учасників). Фіналісти презентували експериментально-дослідницькі роботи сільськогосподарського напрямку з використанням органічного препарату «Leanum».
На розгляд журі надійшло 15 робіт з Великоолександрівського, Високопільського, Голопристанського, Горностаївського, Генічеського  районів області, міст Нової Каховки, Каховки, Херсона. Переможцем визнано команду Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості, керівниця Наталія КОЗУБ, у складі: Ярослав СИТНІК , Олексій ДУБОВ, Таїсія РОТАР.
За підсумками обласної акції «Збережемо родючість рідної землі» переможцями стали Денис ІСОПЕЛ (Голопристанський р-н), Олег ВОРОНА (Генічеський р-н), Олександра БОДАЧЕВСЬКА (м. Нова Каховка), Дмитро СЛАВЧЕВ (Великоолександрівський р-н).
Навчальна земельна ділянка Генічеської райСЮН має площу 0,004 га,складається з польової, овочевої сівозміни, відділу лікарських рослин, квітково-декоративного, колекційного відділів, загалом, налічує 35 видів рослин.
Дослідницька робота - важлива складова роботи на навчально-дослідній земельній ділянці Генічеської райСЮН.
Вихованці гуртка «Юний дослідник», керівниця Світлана СКРИПКА, Олег ВОРОНА (11кл.) та Поліна ГЕРАСИМЕНКО (9кл.) досліджували вплив препарату біо-гелю на розвиток півонії деревовидної. Результати роботи представлені на обласному зльоті учнівських аграрних об’єднань (здобуто ІІ-е місце).
Рослини земельної ділянки використовувались також для спостережень за розвитком (за індивідуальними завданнями). Лікарські рослини: м’ята (перцева, ментолова, лимонна, котяча), чайна троянда, цвіт липи, ягоди бузини, калини заготовляють та використовують для приготування ароматних фіточаїв.
В освітньому процесі широко використовується куточок живої природи. Юннати спостерігають за тваринами, вивчають їх поведінку, біологічні особливості, правила утримання та розведення.
У Новотроїцькому районі у 24 загальноосвітніх школах району є навчально-дослідні земельні ділянки. Усі вони паспортизовані, їх робота планується щорічно, згідно Положення, але жодна з них повністю не відповідає Положенню в зв’язку із незадовільним водопостачанням населених пунктів району. Відсутні теплиці, закритий грунт, мікроферми, георгафічні майданчики.
Згідно наказу райвідділу освіти за №19 від 26.09.2020року організовано районний огляд НДЗД. Протягом року 5 школам району надана практична допомога працівниками станції по організації роботи на ділянках. Усім школам району надано матеріали по плануванню, забезпечено Польовими журналами, щоденниками спостережень.
Разом із працівниками РМК проведені 2 районні семінари для завідуючих НДЗД. Кращими в огляді стали НДЗД Одрадівської, Сиваської ЗОШ №2, Горностаївської загальноосвітніх шкіл. На ділянках в основному вирощується продукція для шкільних їдальнь.
В районі сільськими радами паспортизовані 6 екологічних стежин: «Таврійський дивосвіт» - Сиваської ЗОШ №2 та СЮН, «Оксамитова країна» Одрадівської ЗОШ, Василевської ЗОШ, Сергієвської ЗОШ.
Вихованці Каховської міськСЮН на НДЗД активно займаються дослідницькою роботою, кожен гурток працює над власними дослідами, короткочасними або довготривалими, в залежності від вікової категорії гуртківців: «Розмноження інжиру живцюванням», «Вирощування тюльпанів і крокусів в зимовий період», «Вирощування фініків з насіння», «Виплив «брудних рук» на харчові продукти», «Вплив фітонцидних рослин на живі організми», «Вплив фітонцидів на збереження продуктів», «Вивчення впливу музичних звуків на людину і тварин», та інші. Навчально-дослідна земельна ділянка Каховської міськ СЮН (далі НДЗД) відповідає Положенню лише частково. Вона займає 0,5 га, і складається з наступних відділів:
1. Квітково-декоративних - 5 (який складається з рокарія, альпінарія, рабаток, клумб, бордюрів, солітерів). Квітковий відділ налічує до 70 видів різноманітних квітів (однорічних і багаторічних).
2. Плодово-ягідний - 1 (ростуть види дерев (персик, абрикос, слива, алича, яблуні та 5 видів кущів ( смородина, виноград, фундук, калина, японська айва, зізіфус).
3. Колекційний відділ лікарських рослин 1 (ростуть 30 видів (календула, шавлія, меліса, м’ята, оман, звіробій звичайний, пижмо звичайне, деревій звичайний, цмин піщаний, адоніс весняний, валеріяна, мати-й-мачуха, кульбаба, грицики, пустирник, чебрець, чистотіл, конвалія, аїр тростяновий, волошка синя, полин гірка, кульбаба лікарська, подорожник великий, ромашка лікарська, петрові батоги, дивина крупноквіткова, кропива собача, синюха блакитна).
4.Колекційний відділ –1 (представлений: аїр звичайний, півники болотяні, сусак, м’яту та інші)
5. Шкілка: - дуб черешчатий, - 1;- альбіція Ленкаранська - 1,самшит - 1.
6. Овочевий відділ – 1 (пряна грядка, різноманітні види овочів).
В області діяло 4 шкільних лісництва, у які залучено 125 здобувачів освіти: у м. Гола Пристань – 1 (16дітей), Голопристанському - 1 (54 дитини), Великоолександрівському - 1 (45 дітей), Нововоронцовському районі – 1 (10 дітей).
Успішно діяло шкільне лісництво при Старосільській ЗЗСО І-ІІІ ступенів Великоолександрівського району. За 45 здобувачами освіти закріплена ділянка 72,4 га землі Заградівського лісництва, ДП «Великоолександрівське ЛМГ». Проведена науково-дослідницька, практична природоохоронна робота, профорієнтація та змістовне дозвілля.Висаджено лісові породи дерев на площі 11 га, виконана прополка лісу та догляд за ним на території 1,6 га, зібрано насіння лісових культур (13 кг гледичії трьохколючкової, 80 кг дуба звичайного, 200 кг гіркокаштану).
2-3 грудня 2020 року вихованка Старосільського учнівського лісництва «ЮЛІС», учениця 11 класу Поліна ЧЕКАМОВА взяла участь у Всеукраїнській онлайн-конференції для учнівської молоді «Збережемо ліси для майбутніх поколінь», який провів комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Поліна презентувала свою науково-дослідницьку роботу в галузі лісознавства в секції «Лісове біорізноманіття».
Лісництво «Дубок» працювало на базі комунального позашкільного навчального закладу «Голопристанський міський Центр дитячої та юнацької творчості» Голопристанської міської ради Херсонської області. Задіяно 16 здобувачів освіти. За об′єднанням закріплена ділянка 76 га ДП «Голопристанське лісомисливське господарство». Проведена робота з вивчення основ лісництва, природоохоронні заходи. Практично виконано такий обсяг робіт: посаджено 1400 дерев, зібрано 100 кг шишок, виготовлено 15 шпаківень, 10 годівничок, висіяно 70 кг жолудів, розставлено в лісі 10 шт. солонців, посаджено 20 кг топінамбуру на ремізі.
Учнівське лісництво при Малокопанівській ЗОШ І-ІІІ ст. Голопристанського району налічує 54 учні. Впродовж звітного року ними зібрано насіння гіркокаштану 20 кг, зізіфусу  2,5 кг дуба звичайного  7 кг, 3кг вишні  та очищено 2 лісових джерела.
17 червня 2020 року на базі комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради проведено обласний (відбірковий) етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів в дистанційному режимі.У зльоті взяло участь 7 команд з 3 районів області Білозерського, Великоолександрівського, Голопристанського та міста Херсона.Учасники зльоту у своїх роботах презентували свою діяльність в природоохоронній та дослідно-експериментальній роботі в галузі лісового господарства, збереженні біологічного різноманіття лісових екосистем області.
Переможцем визнано команду «ЮЛІС» Старосільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великоолександрівського району, керівниця Тетяна ГАВРИЛЕНКО (І місце).
ІІ місце посіли:
- команда «Олешки» Малокопанівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.) Голопристанського району, керівниця Людмила АНДРІЄЦЬ;
- команда «Дубок» комунального позашкільного навчального закладу «Голопристанський міський Центр дитячої та юнацької творчості» Голопристанської міської ради, керівниця  Наталія ФЕМИЧ;
ІІІ місце:
- команда «Логос» Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості Херсонської міської ради, керівники Козуб Н. М., Василенко Л. М.;
- команда «Юні дослідники біорізноманіття» Центру позашкільної освіти Білозерської районної ради Херсонської області, керівник Саф’яник І.С.;
- команда «Старт» комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради, керівник Коваленко І.В..
Команду «Дослідники» комунального позашкільного навчального закладу «Голопристанський міський Центр дитячої та юнацької творчості» Голопристанської міської ради Херсонської області, керівник Фемич Н.І., відзначено подякою КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР.

VІІІ. АНАЛІЗ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ОБЛАСНОЇ, МІСЬКИХ, РАЙОННИХ ЕНЦ (СЮН)
Назви, адреси закладів, телефони, електронні адреси
1. КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР
вул. Чайковського, 236, м. Херсон 73011 (0552) 42-80-86
hocentum@ukr.net

2. Каховська міськСЮН вул. Набережна, 25 м. Каховка Херсонська область 74800 (236) тел. 4-18-36 kah_syun@ukr.net
3. Генічеська райСЮН вул. Воровського, 187 м. Генічеськ Херсонська область 75500 (234) 2 49 08
gen-sun@ukr.net

4. Новотроїцька райСЮН пров. Чапаєва смт Сиваське Херсонська область 75300  (248) 5 22 18
rwo@nt.hs.ukrtel.net


Комунальний заклад «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» має загальну площу земельної ділянки – 0,345 га. В наявності є акт землекористування.
Площа навчально-дослідної земельної ділянки (надалі НДЗД) – 0,3 га (сільськогосподарський відділ - 0,05 га: польова сівозміна - 0,025 га, овочева сівозміна – 0,025 га; квітково-декоративний відділ – 0,025 га, відділ початкових класів – 0,015 га, колекційний відділ – 0,015 га, відділ плодово-ягідних культур – 0,195 га). Площа теплиці - 0,0072 га.
Вирощується 38 видів кімнатних рослин.
Живий куточок Центру налічує 25 видів тварин: 7 видів акваріумних рибок (тернеції – 5 шт., цихліди -35 шт., золоті рибки – 5 шт., гупії - 5 шт., мечоносці – 2 шт., скалярії – 3 шт.), 2 види земноводних (жаби шпорцеві – 5 шт.; равлики-ахатини – 6 шт.), 3 види плазунів (черепахи червоновухі –4 шт., черепаха балканська сухопутна - 1 шт., каліфорнійська королівська змія – 1шт.), 3 види ящірок (агама бородата – 2 шт., еублефари плямисті – 2 шт., ігуани – 1 шт.); 8 видів птахів (папуги хвилясті – 4 шт., папуги нерозлучники – 3 шт., папуга Какаду – 1 шт., папуга Карелла – 1 шт., папуга Розелла – 1 шт., амадина - 1 шт., декоративні кури – 5 шт., качки-шипуни – 2 шт.); 7 видів ссавців (кавії – 4 шт., дегу – 1 шт., декоративні криси – 3 шт., хом’як сирійський – 2 шт., хом’як джунгарський – 2 шт., піщанки – 7 шт., кролики декоративні – 9 шт.).
Площа всіх приміщень закладу – 288,9 кв.м, площа для занять – 238,6 кв.м. Будівля одноповерхова, 1931 року забудови. Є кабінети зоології, екології, фітодизайну, сільськогосподарської праці, конференційний зал, бібліотека.
Технічні засоби: 8 комп’ютерів, 1 ноутбук, 11 мікроскопів, 2 магнітофони, 1 DVD програвач, відеотека – 45 відеофільмів, 7 принтерів. Бібліотека Центру нараховує 3150 примірників.
У 2020 році здійснено поточний ремонт на загальну суму 79237,57 грн.:
1. кабінету бухгалтерського обліку на сумму15637,24 грн.;
2. електромережі актового залу, приміщення бойлерної та кабінету бухгалтерського обліку на суму 10753,22 грн;
3. частини даху прибудови (складські приміщення) на суму 49847,11 грн.;
4. ділянки системи опалення у музеї хліба на суму 3000,00 грн.
У вересні 2020 р Херсонською обласною радою Центру виділено автобус I-VAN на 26 пасажирських місць. В штат закладу введено посаду водія.
Спонсорська допомога за рік складає 17000,00 грн..
Каховська міська станція юних натуралістів розташована в пристосованій одноповерховій будівлі, 1960 року забудови, має площу 279 м2  на базі якої працюють 50 % гуртків станції.
Для роботи гуртківців обладнанні навчальні кабінети:
1. лабораторія зоології – площею 60 м2 на 20 учнівських місць;
2. біології  – площею 25 м2 на 20 учнівських місць;
3. екології – площею 30 м2 на 15 учнівських місць;
4. актова зала – площею 60 м2 на 35 учнівських місць.
Всі кабінети укомплектовані відповідним обладнанням: меблями, шафами, столами, стільцями, профільним обладнанням, стендами, наочністю, відповідною літературою та посібниками, методичними матеріалами щодо організації навчально-виховного процесу.
Серед технічних засобів навчання: комп’ютер – 2 шт., телевізор – 1 шт., принтер -2шт..
Оформлена постійно діюча виставка творчих робіт гуртківців.
Живий куточок нараховує 25 видів тварин.В наявності: акваріуми – 12 шт.; клітки для тварин – 27 шт., тераріум для земноводних – 4 шт., клітки для птахів – 5 шт..
Площа земельної ділянки становить 1,9 га. На навчально-дослідній земельній ділянці розміщено ряд відділів: квітково-декоративний, овочевої сівозміни, лікарських рослин, декоративного деревонасадження.
Новотроїцька районна станція  юних натуралістів.
Загальна площа приміщень  502 м2. На станції оформлено кабінети квітникарів, охорони природи.
Матеріально-технічна база поповнюється не достатньо, вся технічна апаратура застаріла. Є 1 комп’ютер та принтер, (підключено до Інтернету), 9 мікроскопів, 2 шкільні гербарії, 3 обігрівачі.
Генічеська районна станція юних натуралістів розташована у пристосованому приміщенні. Будівля закладу побудована у 1972 році, нетипова, одноповерхова. Площа забудови: 330,7м , загальна площа ділянки, на якій розташована станція - 1362м , під спорудами - 390,7м , під зеленими насадженнями - 800 м , загальна площа приміщень - 245,8 м , навчальні кабінети - 173,5м , актова зала - 62,2м . Бібліотека методкабінету налічує: 200 примірників книг, журналів, брошур, альбомів.
      Технічні засоби навчання : Телевізор «LG» - 1 шт., домашній кінотеатр – 1 шт., відеодиски з навчальними матеріалами – 50 шт., комп’ютер «SAMSUNG» - 1 шт., принтер, ксерокс («SAMSUNG») – 1 шт., принтер, сканер, ксерокс – 1 шт., цифрова фотокамера – 1 шт., магнітофон (дисковий) -  1 шт., телевізор («плазма») – 2 шт., ноутбук «H».
        Обладнання куточку живої природи : акваріуми – до 1 м3  - 5 шт., клітки для шиншилл - 3шт., тераріум (1 м2) – 1 шт., вольєр для птахів (4 м2) - 1 шт., клітки для птахів - 1 шт., вольєри та клітки для гризунів – по 1 шт., контейнери для квітів - 5 шт., кімнатні квіти - 30 горщиків. У живому куточку мешкають: комахи (австралійські таргани- 2 шт.), акваріумні рибки – 29 шт., земноводні (шорцеві жаби – 2 шт.), плазуни (черепахи красновухі – 2 шт., черепахи болотні – 3 шт., тритони – 1 шт.), птахи (папуги хвилясті – 24 шт.), ссавці (шиншилли – 2 шт., свинки морські – 3 шт., хом′ячки сирійські -1 шт., хом′ячки джунгарські – 10 шт.).

ІХ. ПЕДАГОГІЧНИЙ СКЛАД
Педагогічний склад працівників КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР

№з/п П.ІБ. Посада Педагогічний стаж Педагогічне навантаження(години) Назва гуртка
1. Вітренко Ельвіра Валентинівна директорка 11 р. 6 м. 4 «Основи екологічних знань»
2. Коротка Тетяна Олександрівна заступниця директорки з НВР 29 р. 10 м. 8 «Природа і фантазія»

3. Мудрак Тетяна Олександрівна завідувачка відділом 20 р. 6 «Основи генетики»

4.  Коломойченко Ольга Геннадіївна завідувачка відділом 1 р.6 міс. -
5. Коваленко Інна Володимирівна методист 29 р. 8 м. 4 «Тварини у нашому житті»
6. Альонова Ірина Михайлівна керівниця гуртків 25 р. 3 м. 20


2 «Творча майстерня «Креатив»,
«Природа і фантазія»
7. Пирожок Тетяна Анатоліївна Керівниця
гуртків 22 р. 9 м. 20 «Лікарські рослини», «Фітотерапія», «Природа рідного краю»
8. Зуєва Галина Анатоліївна керівниця гуртків 6 р.8 міс. 18 «Флористика і фітодизайн інтер’єру»
9. Хандусь Анна Володимирівна керівниця гуртків 8 р.2 м. 20 «Природа рідного краю», «Юні друзі природи», «Любування природою», «Юні акваріумісти»
10. Андрієць Людмила Іванівна Керівниця
гуртків
(сумісник) 38 р. 1 м. 4 «Юні лісівники»

11. Берднікова Олена Геннадіївна керівниця гуртків
(сумісник) 12 р. 1міс. 6 «Юні агрохіміки»

12. Бережна Тетяна Василівна керівниця гуртків
(сумісник) 18 р.11 міс. 6
«Юні охоронці
природи»
13. Гавриленко Тетяна Павлівна  керівниця гуртків
(сумісник) 25 р. 6 «Юні лісівники»
14. Глущенко Олексій Петрович керівник гуртків (сумісник)  20 р. 6 «Юні бджолярі»
15. Жакоміна Олена Василівна керівниця гуртків (сумісник)  33 р.10 м. 6 «Юні орнітологи»

16. Олійникова Олена Олексіївна керівниця гуртків (сумісник) 32 р. 4 «Екологічний театр»

17. Мальчикова Альона Сергіївна керівниця гуртків (сумісник) 14 р. 4 «Присадибне господарство»

18. Пирогов Ігор Анатолійович керівник гуртків (сумісник) 27 р. 2 м. 6 «Фотонатуралісти»

19. Хабловська Вікторія Вікторівна керівниця гуртків (сумісник) 34 р. 11 м. 6 «Юні квітникарі»

             Педагогічний колектив Генічеської райСЮН налічує 13 чоловік, в тому числі 5 штатних педагогів і 8 сумісників.
Штатні педагогічні працівники райСЮН:
№ ПІБ Посада Пед
стаж Загал. труд.
стаж  Педагог. навантаження
1. Скрипка Світлана
Василівна Директорка,
керівниця гуртка 
35
29
4
2. Величко Вікторія Вікторівна Керівниця гуртків «Крапельки»(бюджет) та«Зелена майстерня»
(платні послуги) 4 4 12

8
3. Фоміна Марія Миколаївна Керівниця гуртка 8 8 18
4. Герасименко Лідія Володимирівна Керівниця гуртка 12 11 18-бюджет
8-платні послуги
5. Лисенко Марина Олександрівна Керівниця гуртка 9 8 12

 

Педагогічний склад працівників Новотроїцької райСЮН:
№ ПІБ Посада Педагогічний стаж,років
1. Роль Тетяна Вікторівна директорка 39
2. Пліхта Олена Миколаївна керівниця гуртків 39
3.  Адаменко Лідія Євгенівна керівниця гуртків 6
4. Боярська Майя Володимирівна керівниця гуртків 4

Педагогічний склад Каховської СЮН
ПІБ Посада Педагогічний стаж Педагогічне навантаження
Філоненко І.П. В. о. директора, керівник гуртка 26р. 8 год.
Карпенко Ю.П. Керівник гуртків 3 р. 18 год.
Давиденко О.Д. Керівник гуртків 28 р. 18 год.
Байло С.В. Керівник гуртків 23 р. 18 год.
Смірнова М.О. Керівник гуртка 1 р. 12 год.
Пуляєва С.Ю. Керівник гуртків 2 р. 8 год.


Х. ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ
Отже, аналізуючи методичну, науково-дослідну, практичну природоохоронну та організаційно-масову роботу в Центрі та позашкільних закладах еколого-натуралістичного спрямування області, не зважаючи на карантинні обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, педагогічними колективами організована різнопланова природоохоронна робота, забезпечено високий рівень участі в заходах дітей та учнівської молоді Херсонщини.
       Проте, нагальними залишаються проблеми минулих років: щорічне зменшення мережі гуртків; труднощі з облаштування навчально-дослідних земельних ділянок, куточків живої природи на базі загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, низька заробітна плата педагогів, недостатнє фінансування ПНЗ.
        До всього ще додаються негаразди тривалого карантину. Дистанційне навчання не є калькою очного навчання і потребує нової структури організації заняття біля комп’ютера, нових підходів до володіння увагою та керування активністю дітей.
         Не достатніми є електронні ресурси (наявність доступу до швидкісного Інтернету, технічного забезпечення) для організації навчання за допомогою дистанційних технологій.
У вищих навчальних закладах не навчали цьому, методично-інструктивних матеріалів ще занадто мало (вони стосуються більшою мірою роз’яснень з користування он-лайн платформами), тож педагог самостійно повинен переосмислювати ситуацію, підбирати «працюючі» методи.
При цьому спостерігається недостатня вмотивованість та «вигорання» педагогів через низьку заробітну плату та погіршення соціального захисту і самого статусу педагога.
На фоні щорічного зменшення мережі гуртків, закриття районних станцій, проблем взаємодій з ОТГ, недостатнього фінансування ПНЗ професія позашкільника втрачає свою привабливість.
Однак, з метою реалізації основних напрямків позашкільної освіти з урахуванням сучасних вимог, КЗ «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» ХОР визначає завдання колективу на 2021 рік:
1. Координація науково-методичної, організаційно-масової та навчально-виховної діяльності районних, міських позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів Херсонської області, залучення до співпраці багатопрофільних позашкільних навчальних закладів та ОТГ.
2. Інформаційно-методичне забезпечення діяльності профільних позашкільних навчальних закладів і Центру щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку позашкільної еколого-натуралістичної роботи.
3. Впровадження сучасних педагогічних технологій у практику позашкільного навчального закладу, методичний супровід інноваційної діяльності.
4. Підвищення професійного фаху педагогічних працівників позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів. Розвиток ІТ – компетентностей та обізнаності стосовно особливостей організації навчання за допомогою дистанційних технологій.
5. Формування цінностей, необхідних для успішної соціалізації, самореалізації компетентностей та виховання відповідальних громадян своєї Батьківщини.
6. Надання якісної освіти учнівській молоді з основ біології, екології, сільського господарства відповідно до рівня сучасної науки, психології та дидактики, удосконалення методики організації та проведення позашкільної діяльності з учнями.
7. Сприяння розвитку досліджень з використанням ресурсів агро-біологічного комплексу Центру, об′єктів заповідного фонду Херсонщини.
8. Популяризація еколого-натуралістичної позашкільної роботи серед учнівської молоді та батьків.