Новини
19.04.2022
Підведені підсумки обласної акції "Допоможемо зимуючим птахам 2022" З підсумковим наказом можна ознайомитися за посиланням:   https://junnat.kherson.ua/opomozhemo-zimuyuchim-ptaham-2022.htm
15.03.2022
Нарада КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР 15 березня 2022 року відбулася нарада співробітників комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ...
Про Центр > Новини > Участь у Міжнародному форумі INNOVATION MARKET – 2018
Всі новини
27.11.2018 08:03

Участь у Міжнародному форумі INNOVATION MARKET – 2018


21- 23 листопада 2018 року у Міжнародному виставковому центрі м. Києва відбувся Міжнародний форум  INNOVATION  MARKET - 2018, який проходив на платформі  GREEN MIND – 2018. У секції «Екологія» (координатор Берзіна Світлана) взяла участь Коваленко І.В. - методист комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради.
В перший день пройшли засідання «за круглим столом»  на теми: «Реформування с моніторингу довкілля та впровадження Реєстру викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ)» та «Державна  підтримка зеленої модернізації  виробництва та реформування екологічного податку». Доповідачі з даної теми  представники Міністерства природи, МНС, МОЗ, Державної екологічної інспекції, Гідрометцентру, бізнесу (тих, хто забруднює і тих хто пропонує технічні рішення для забезпечення функціонування системи моніторингу), експерти Команди підтримки реформ Міністерства природи (з питань реформування системи моніторингу довкілля) та проекту ENI SEIS II в регіоні «Східного партнерства» (2016-2020), наукових закладів та громадських об’єднань.
Другий день був присвячений тренінгам «Керівні принципи надання інформацій про екологічність  продукції» та «Вимоги до заходів із захисту довкілля та  вартість життєвого циклу при здійсненні публічних закупівель».  Цільова аудиторія заходу: представники компаній, підприємств, бізнес-асоціацій та спілок, експертні та громадські організації, засоби масової інформації. Одним із доповідачів була Беатріс Мартінас Карнейро, керівник програми «Екологічна інформація і інформація для споживача» відділу ресурсів, ринків і економіки Програми ООН по навколишньому середовищу UN Environment із м.Парижа.
Третій день - присвячений освіті для сталого розвитку, викликав великий інтерес у освітян. На тренінгу «ЗЕЛЕНИЙ КЛАС – ІННОВАЦІЇ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ» зібралися керівники, вчителі/викладачі та методисти загальноосвітніх закладів та ВНЗ, керівники гуртків, представники громадських організацій з усіх куточків України. Обговорювався не тільки вимоги, досвід та переваги впровадження стандарту «Зелений клас», але і питання екологічної компетентності в наскрізній змістовній лінії освіти, а також нові освітні проекти для сталого розвитку та управління екологічними аспектами в закладах освіти (з енергоефективності, сталих закупівель, роздільного збору твердих побутових відходів і компостування органічних).
Зокрема, відбулася презентація нового інформаційно-просвітницького проекту для школярів «Уроки зі сталого споживання». Наскрізна екологічна освіта є одним з пріоритетних напрямів сучасних освітянських стандартів, яка повинна бути пов’язана з практичною складовою функціонування навчального закладу, що передбачає системне покращення його екологічної дієвості. Заходи зі збереження енергії, тепла, води, роздільний збір твердих побутових відходів дозволять з’економити ресурси та кошти. Належне управління небезпечними відходами забезпечать дотримання вимог безпеки та зменшать навантаження на довкілля. Сталі закупівлі дозволять створити більш комфортну та здорову середу для навчання. Саме ця ідея була закладена в основу розробленого технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» екологічного стандарту для навчальних та освітніх закладів СОУ ОЕМ 08.002.37.078:2013 Зелений клас. Екологічні критерії та метод оцінювання життєвого циклу (надалі – «Зелений клас»).
Цей стандарт розроблено на основі стандарту «Зелений офіс». Він встановлює критерії оцінювання показників впливів на довкілля та здоров’я людини, що пов’язані з функціонуванням закладів освіти. На відміну від «Зеленого офісу» одним з його критеріїв є інтеграція екологічної компоненти до системи освіти та виховання, спрямованої на формування екологічної компетентності на різних рівнях: від побутового до професійного. Впровадження «Зеленого класу» доступно для закладів різного рівня: дитячих садків, шкіл, закладів позашкільної освіти, ВНЗ тощо. У якості об’єкта сертифікації може бути розглянута як окрема аудиторія (група, клас, кафедра), підрозділ закладу або заклад уцілому. Процедура оцінки відповідності стандарту «Зелений клас» проводиться за схемою екологічної сертифікації згідно з ISO 14024 і дозволяє чітко зрозуміти, чи відповідає організація встановленим вимогам.
Слухачі та учасники заходу отримали сертифікати підвищення кваліфікації з даних питань та роз’їхались  по всій Україні впроваджувати отримані знання в практику. 
Коваленко І.В. - методист комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради