Новини
19.04.2022
Підведені підсумки обласної акції "Допоможемо зимуючим птахам 2022" З підсумковим наказом можна ознайомитися за посиланням:   https://junnat.kherson.ua/opomozhemo-zimuyuchim-ptaham-2022.htm
15.03.2022
Нарада КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР 15 березня 2022 року відбулася нарада співробітників комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ...
Документи > Звіти > Звіт 2019

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ, НАУКИ ТА МОЛОДІ
ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

 

 


РІЧНИЙ ЗВІТ

комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради
за 2019 рік

 


Адреса:
Україна, 73011, м. Херсон
вул. Чайковського, 236.
Телефон/факс: (0552) 42-80-86

 

 

ВСТУП

Діяльність комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради (далі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, Центр) у 2019 році була направлена на удосконалення позашкільної освіти з еколого-натуралістичного спрямування в області, на виконання Законів України: «Про освіту», «Про позашкільну освіту», реалізацію завдань, визначених Національною стратегією розвитку освіти в Україні на період до 2021 року.
Проведено 2 засідання обласної координаційно-методичної ради з еколого-натуралістичної освіти і виховання, 5 педагогічних рад.
Здійснено 7 виїздів на Всеукраїнські освітянські форуми: семінари, педагогічні практикуми.
На базі Центру для 52 слухачів курсів підвищення кваліфікації Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (далі КВНЗ «ХАНО» ХОР) проводились тренінги, практичні заняття, майстер-класи, екскурсії з використанням інформаційно-комунікативних технологій.
Протягом року в області працювало 346 гуртків еколого-натуралістичного напрямку (4845 учнів), з них - 57 гуртків (791 учень) – на базі трьох регіональних станцій юних натуралістів: Генічеської районної станції юннатів (далі Генічеська райСЮН), Новотроїцької районної станції юннатів (далі Новотроїцька райСЮН), Каховської міської станції юннатів (далі Каховська міськСЮН) та 32 гуртки (437 учнів) – на базі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР.
У 2019 році на базі Центру продовжено роботу наукового товариства учнів (НТУ) «Юннат». Результативною була участь членів товариства у конкурсі Малої академії наук України, Всеукраїнських конкурсах науково-дослідницького спрямування (призові місця на ІІ, ІІІ етапі МАН, конкурсах юних зоологів і тваринників, «Дотик природи», обласних зльотах лісництв, аграрних трудових об′єднань).
Масовою природоохоронною роботою охоплено 4107 учнів області, проведено 105 заходів (участь у Всеукраїнських, обласних конкурсах та акціях, інших формах масової роботи).
Згідно з отриманими статистичними даними з районів в області організовано роботу 106 навчально-дослідних земельних ділянок при СЮН та закладах загальної середньої освіти (більшість відповідають Положенню лише частково).
В області працювало 20 (в них 1412 учнів) аграрних учнівських об’єднань: у м. Херсоні м. Каховка, Голопристанському районі.
Діяло 4 шкільних лісництва, у які залучено 125 учнів: в Великоолександрівському, Голопристанському, Нововоронцовському районах та м. Гола Пристань.
За рейтингом стану еколого-натуралістичної роботи у 2019 році провідними є Каховський район (І місце), м. Херсон (ІІ місце), КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР (ІІІ місце).
Це – висока результативність участі у Всеукраїнських, обласних конкурсах та акціях, організації роботи гуртків.
Фінансово-господарська діяльність Центру була направлена на зміцнення матеріально-технічної бази закладу.

І. МЕТОДИЧНА РОБОТА

1. Координаційно-методична робота:
1.1. Методичні ради, семінари, наради, консультації.
У 2019 році КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР проведено два засідання обласної координаційно-методичної ради з еколого-натуралістичної освіти і виховання за темами:
1. «Формування екологічної свідомості підростаючого покоління засобами позашкільної освіти».
У рамках заходу пройшов семінар-тренінг: «Кращі практики освіти для сталого розвитку: інтерактивні інструменти та методи впровадження»; проведено тематичну дискусію та навчальний тренінг «Сучасні тренди в освіті» за участю Іванова І.Ю., засновника Центру нової освіти (м. Київ); тренінг: «Впровадження міжнародних освітніх проектів в практику екологічної освіти учнівської молоді» за участю Пруцакової О. Л., методиста Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету ім. Б. Грінченка, кандидата педагогічних наук, Санковської І. М., методиста, викладача Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету ім. Б. Грінченка;
2. «Розвиток екологічної компетентності вихованців гуртків в умовах інноваційного простору позашкільного закладу на прикладі роботи комунального закладу «Нижньосірогозький будинок творчості дітей та юнацтва» (директор Тюшка М.Л.).
Педагоги Центру взяли участь в обласній серпневій конференції педагогічних працівників з виступом «Інноваційні форми роботи в еколого-натуралістичному напрямі позашкільної освіти у 2018/19 навчальному році».
На базі Центру для 52-х слухачів курсів підвищення кваліфікації КВНЗ «ХАНО» ХОР проводились тренінги, практичні заняття, майстер-класи, екскурсії з використанням інформаційно-комунікативних технологій.
В Центрі продовжує роботу обласний консультаційний майданчик для педагогів, у якому 67 педагогів отримали консультації щодо організації еколого-натуралістичної роботи в позашкільних закладах та закладах загальної середньої освіти.
Генічеською райСЮН (директор Скрипка С.В.) для педагогів дошкільних закладів м. Генічеськ, керівників гуртків проведено семінар в ДЗО «Ясла-садок «Червона шапочка» за темою: «Використання новітніх технологій у процесі запровадження альтернативної програми «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт».
Педагоги закладу взяли участь у міжрайонному науково-методичному семінарі на базі НВК «Генічеська школа I-III ступенів № 3 – дошкільний навчальний заклад» за темою: «Формування проектно-технологічної компетентності здобувачів освіти в умовах Нової Української школи».
Каховською міськСЮН (директор Радіонова О.С.) для вчителів біології, керівників гуртків еколого-натуралістичного напрямку організовано проведення міського семінару – практикуму з екологічної освіти та виховання.
Педагогічними працівниками Новотроїцької райСЮН (директор Роль Т.В.) проведено районний семінар-практикум для учителів біології та керівників гуртків на базі Василівських степів, що межують із Азово-Сиваським заповідником за темою: «Червонокнижні рослини степів».
З метою надання методичної допомоги щодо організації екологічної роботи у літній період проведено навчання директорів пришкільних оздоровчих таборів: здійснено виїзди до 9-ти шкіл району, 2-х дитсадків, 2-х позашкільних установ.
1.2. Конкурси педагогічної майстерності.
За результатами Всеукраїнського конкурсу програм, навчально-методичних матеріалів та віртуальних ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти хіміко-біологічного профілю визнано переможцем та нагороджено дипломом Національного еколого-натуралістичного Центру МОН України (далі НЕНЦ) І ступеня Мудрак Тетяну Олександрівну – завідувача методичного відділу, керівника гуртків Центру за розробку науково-методичного посібника «Екологізація дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного закладу із об’єктами природно-заповідного фонду».
В обласному етапі Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у 2019 році у номінації «Керівник гуртка сільськогосподарського напрямку», визнано переможцем керівника гуртків Центру Гавриленко Тетяну Павлівну (І місце).
1.3. Заходи з підвищення кваліфікації педагогів.
Курсову перепідготовку у 2019 році пройшли: Вітренко Е.В., директор, (на базі Національного еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді, далі НЕНЦ); Зуєва Г.А., Андрієць Л.І., керівники гуртків (на базі КВНЗ «ХАНО» ХОР).
За підсумками атестації 2019 року методисту Коваленко І.В. встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії», керівнику гуртків Хандусь А.В. - 12-тий тарифний розряд відповідно до єдиної тарифної сітки.
У Департаменті освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації на відповідність займаній посаді пройшла атестацію директор Вітренко Е.В.
Педагогічні працівники Центру систематично проводили консультації для вчителів, директорів, заступників, методистів навчальних та позашкільних закладів області і міста. Надано близько 210 консультацій з організації еколого-натуралістичної діяльності.
На початку 2019-2020 навчального року для педагогів Генічеської райСЮН проведено консультації з планування, ведення документації, складання звітів, підготовлено пакет інформаційно-методичних матеріалів (умови проведення акцій, конкурсів, матеріали з ППД, пам’ятки по аналізу занять, перелік вимог до знань, умінь та навичок вихованців).
У навчальних кабінетах оформлено інформаційно-методичні стенди, тематичні полички.
Протягом року керівниками гуртків «Творча майстерня» Лисенко М.О. та «Природа і фантазія» Фоміною М.М. проведено 6 майстер-класів для керівників гуртків та вчителів обслуговуючої праці освітніх закладів району.
20.04.2019 р. у м. Києві педагоги Генічеської райСЮН взяли участь у III-му Всеукраїнському форумі «Ранній розвиток дитини-справа кожного».
Підвищення кваліфікації педагогів Каховської міськСЮН здійснювалося через участь у вебінарах, самоосвіту за обраними темами.
Курси підвищення кваліфікації пройшли педагоги Пуляєва С.Ю. та Філоненко І.П..
Організовано роботу «Школи молодого педагога»: надавались консультації та навчання для молодих фахівців, організовано взаємовідвідування занять.
2. Науково-методична, інноваційна діяльність.
За дорученням Національного еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді розроблено «Положення проведення Всеукраїнського ECO-HACKATON-2019», здійснено методичні та організаційні заходи щодо його підготовки та проведення.
Враховуючи специфіку Херсонської області тема Хакатону: «Технологічні рішення в органічному сільському господарстві».
Організатори заходу - Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (директор Володимир Вербицький), комунальний заклад «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради (директор Ельвіра Вітренко), Хмельницький обласний Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (директор Василь Климчук).
В заході взяли участь 40 талановитих дослідників-винахідників, 20 педагогів – керівників наукових проектів з 12 областей України.
Допомагали дітям у створенні проектів та оцінювали стартапи 11 членів журі – менторів, досвідчених фахівців, представників різних наукових установ та організацій України.
Під час захисту командних проектів команди учасників продемонстрували справжні винаходи та креативні рішення щодо екологізації процесу сільськогосподарського виробництва.
За рішенням членів журі – менторів переможцями Хакатону стали учасники команди №9, що розробили проект «Смарт-технології в сільськогосподарському виробництві»: Бєлоус Олег, Іваницький Олексій, Ряхин Владислав, Брусило Катерина представники Херсонської, Житомирської, Одеської та Чернігівської областей.
Гран-Прі виборов учень Херсонського фізико-технічного ліцею Бєлоус Олег.
Педагоги Центру продовжують роботу над реалізацією науково-освітнього проекту «Організація допрофільної підготовки учнів з агробіологічного напрямку».
З метою залучення учнівської молоді до дослідницької та природоохоронної роботи щодо захисту, збереження та відновлення родючості ґрунтів Херсонщини, пошуку шляхів отримання якісної екологічно-чистої сільськогосподарської продукції, спільно з громадською організацією «Асоціація органічного землеробства», другий рік поспіль проведена обласна акція «Збережемо родючість рідної землі».
20 учнівських колективів області попередньо отримавши інформаційно-методичні матеріали та органічний препарат «Біо-гель», представили результати польових досліджень в рамках обласного зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів.
У 2019 році педагогічний колектив Генічеської райСЮН працював над впровадженням у практику науково-методичної проблеми: «Створення розвиваючого творчого освітнього простору в закладі позашкільної освіти».
Каховська міськСЮН працює над науково-методичною темою: «Компетентнісний підхід та соціалізація особистості в умовах створення єдиного освітнього простору», розрахованою на 2018-2023 роки.
Метою роботи є підвищення ефективності методичного забезпечення занять в контексті сучасних вимог, розвиток творчих здібностей та  пізнавальної самостійності вихованців; окреслення шляхів вдосконалення навчально-виховного процесу, спрямованого на розвиток успішної соціалізації керівників гуртків та вихованців.
Новотроїцька райСЮН є учасником експериментальної роботи по впровадженню моделі школи розвитку творчої особистості учня під час навчально-виховного процесу у комплексі «Школа – культосвітні – позашкільні заклади»; міжнародної освітньої Програми «Лелека» спільно із Польським об’єднанням «Boсian».
3. Видавнича діяльність.
Педагогами Центру за звітній період складено:
- «Матеріали обласних координаційно-методичних рад з еколого-натуралістичної освіти і виховання за темами «Формування екологічної свідомості підростаючого покоління засобами позашкільної освіти» та «Розвиток екологічної компетентності вихованців гуртків в умовах інноваційного простору позашкільного закладу» (укладачі Вітренко Е.В., директор, Мудрак Т.О., завідувач методичним відділом, Лукіна С.В., завідувач організаційно-масовим відділом);
- методичні рекомендації «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді під час масових заходів еколого-натуралістичного напрямку» (укладач Альонова І.М., культорганізатор);
- збірку статей «Творча реалізація педагогічних ідей В. Сухомлинського в системі еколого-натуралістичного виховання» (укладач Коротка Т.О., заступник директора з НВР);
- «Робочий щоденник для організації дослідницької діяльності «Щоденник досліджень юнната» (автор Мудрак Т.О, завідувач методичним відділом);
- методичний посібник «Збірник рекомендацій по догляду за тваринами живого куточку позашкільного закладу екологічного напрямку» (укладачі Вітренко Е.В., директор, Коваленко І.В., методист).
Генічеською райСЮН підготовлено методичні матеріали: «Організація науково-дослідницької роботи в гуртках еколого-натуралістичного напрямку», «Збірник тез науково-дослідницьких робіт вихованців РСЮН», «Заняття «під голубим небом», «Екологічна стежина «Арабатська Стрілка - «перлина» Азовського моря», «Використання біоенергопластики на заняттях з дошкільнятами», «Дослідницька робота на заняттях природознавства», «Профілактика карієсу у дітей», «Вірші про тварин на англійській мові».
Каховською міськСЮН за звітній період складено:
- методичні бюлетені: «Порада молодому педагогу», «Методичні рекомендації керівнику гуртків».
- буклет «Вимоги до програм з позашкільної освіти», «Цікаве і корисне методисту позашкільного закладу».
Новотроїцькою райСЮН розроблено брошури для керівників гуртків шкіл району, організаторів еколого-натуралістичної роботи за темами: «Не рубай ялинку», «Птах року – 2019 - Грак»; розповсюджено матеріали екологічного обстеження солончакового поду.
4. Популяризація в ЗМІ.
Осередком для популяризації екологічної діяльності Центру є офіційний сайт Центру, на якому постійно надається інформація про події в закладі, роботу гуртків, нові методичні надбання.
Відповідно до нових тенденцій в інформаційному розвитку суспільства діяльність Центру активно висвітлюється в соціальних мережах, зокрема у Фейсбук, Інстаграм.
Створено 12 сюжетів про роботу Центру у новинах ТРК Скіфія, ВТВ. Тематика відеосюжетів стосується діяльності юннатів Центру та області.
Педагогічний колектив Генічеської райСЮН працює над створенням позитивного іміджу навчального закладу, висвітлюючи творчі здобутки вихованців та педагогів, відомості про масові заходи та урочисті події як на власному сайті, так і сайтах районного відділу освіти, районної ради, Центру, у районній газеті, новинах місцевої телекомпанії «Новий Візит».
Популяризація еколого-натуралістичного напряму діяльності Каховської міськСЮН відбувається через соціальні мережі (ФБ) та постійну співпрацю з місцевими ЗМІ.
Робота Новотроїцької райСЮН висвітлювалась на офіційних сайтах районної державної адміністрації, районної ради, районного відділу освіти, Центру, на сторінках журналу УТОП «Птах», в рубриці «Вікно в природу» районної газети «Трудова слава» (питання екологічних проблем району, участь шкіл та громад в екологічних проектах, акціях природоохоронного змісту).
5. Соціальне партнерство.
З метою розвитку та вдосконалення позашкільної освіти КЗ«ЦЕНТУМ»ХОР продовжує співпрацю, поновлює існуючі та складає нові угоди з: ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», Інститутом зрошуваного землеробства НААН України, КВНЗ «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, комунальним закладом «Мала академія наук» Херсонської обласної ради, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області, Чорноморським біосферним заповідником, Біосферним заповідником «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, Національним природним парком «Олешківські піски», НПП «Джарилгацький», громадською організацією «Асоціація органічного землеробства» та КЗ Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки».
Генічеська райСЮН плідно співпрацює із закладами освіти м. Генічеськ та Генічеського району, районним відділом культури та Будинком культури, з Біосферним заповідником «Асканія-Нова" ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, Азово-Сивашським НПП, національним музеєм-заповідником «Кам’яна Могила» (Мелітополь), Національм музеєм-заповідником «Хортиця».  Підписано офіційні договори про співпрацю. Педагоги СЮН здійснюють екскурсії, дослідження на базі цих установ, користуються науковими бібліотеками заповідників, запрошують фахівців на семінари, отримують консультації.
Протягом року Новотроїцька райСЮН співпрацювала з Українським товариством охорони птахів, Західноукраїнським орнітологічним товариством, кафедрою зоології Київського держуніверситету, НДІ «Асканія-Нова», Міністерством заповідної справи України, Всеукраїнською Екологічною Лігою, Національним еколого-натуралістичним Центром.

ІІ. АНАЛІЗ РОБОТИ ГУРТКІВ ЗА НАПРЯМКАМИ ДІЯЛЬНОСТІ.

Додаток 1 (Мережа гуртків КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР та СЮН).
Додаток 2 (Статистичні дані про гуртки позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного спрямування за напрямками діяльності).
Додаток 3 (Статистичні дані про гуртки КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР (рік, рівень навчання, вік вихованців).
Додаток 4 (статистичні дані про напрямки діяльності гуртків в навчальних закладах Херсонської області).
Динаміка кількості гуртків за три роки:

2017 р. 2018 р. 2019 р.
в області 388 гуртків(5753 учні) 338 гуртків (4836 учнів) 346 гуртків (4845 учнів)
в рай (міськ) СЮН) 99гуртків (1520 учнів) 77 гуртків (1080 учнів) 57 гуртків (791 учень)
в КЗ «ЦЕНТУМ»ХОР 31 гурток (480 учнів)  32 гуртки (462 учні) 32 гуртки (437 учнів)

ІІІ. АНАЛІЗ РОБОТИ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-ОБДАРОВАНОЮ МОЛОДДЮ.

1. Робота регіональних наукових товариств, заочної біологічної школи тощо.
На базі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР продовжує результативно працювати наукове товариство учнів «Юннат».
У 2019 році задіяні 18 учнів. Велась робота за власними науково-дослідницькими проектами.
2. Участь у Всеукраїнських змаганнях (предметних олімпіадах, турнірах, науково-освітніх проектах, ІІІ етапі конкурсу-захисту МАН).
У 2018-19 навчальному році педагоги закладу підготували учнівські команди для участі у Всеукраїнських змаганнях: 5 чоловік для участі у Всеукраїнському біологічному форумі «Дотик природи» (отримано два ІІ та одне ІІІ місце), 3 чоловіка для участі у Всеукраїнському ЕСО-НАСКАТОN-2019 (ІІ місце), 7 чоловік - на конкурс-захист науково-дослідницьких робіт обдарованої учнівської молоді МАН (на обласному етапі посіли два І місця - секції «Генетика та селекція», «Лісознавство», три ІІ місця - секції «Ботаніка, зоологія», «Агрономія», одне ІІІ місце - секція «Охорона довкілля та раціональне природокористування».
В фінальному етапі МАН у м. Києві ІІ місце посів Кохальський Володимир - секція «Лісознавство», ІІІ місце - Ляшенко Марина - секція «Генетика та селекція».
Вихованцями Центру Овчінніковою Іриною та Ляшенко Мариною в обласному етапі олімпіади з біології здобуто два ІІ місця, Кіріякою Іриною та Васильчук Поліною - два ІІІ місця.
В обласному етапі олімпіади з екології Ляшенко Марина отримала ІІ місце, диплом учасника у фінальному етапі олімпіади.
Результативність роботи з інтелектуально-обдарованою учнівською молоддю Генічеської райСЮН наступна: отримано ІІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України (Жадан Валентина, 11 кл., вихованка гуртка «Дослідники заповідних стежок», керівник Скрипка С.В. секція «Психологія»); 3 призових місця в районному етапі Всеукраїнського конкурсу-огляду учнівських науково-дослідницьких робіт (секція «Охорона довкілля та раціонального природокористування» - I місце, секція «Зоологія, ботаніка» - III місце, секція «Ветеринарія, зоотехнія» -ІІІ місце).
Приймаючи участь у Всеукраїнському конкурсі «Вчимося заповідувати», вихованці гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини» дослідили найстаріші дерева дендропарку заповідника «Асканія-Нова» і посіли ІІ місце в обласному етапі конкурсу.
В Каховській міськСЮН інтенсивно використовується проектна діяльність учнів.
У листопаді підведено підсумки проекту «Готель для тварин».
В ході міського конкурсу проектів (квітень 2019 року) екологічної спрямованості, завдяки меценатам СЮН, профінансовано 7 дитячих проектів на суму 9,000 грн. 00 коп..
Виграно 3 гранти для втілення у 2020 році: «Лісова школа Еколідерів» - 4,000 грн. 00 коп., «Фото-пікник для дітей з особливими потребами» - 2,100. грн. 00 коп. «Еко забіг» - 2,200 грн. 00 коп..

ІV.ОРГАНІЗАЦІЙНО-МАСОВА РОБОТА

У 2019 році організовано, проведено та прийнята участь у 105 заходах, з них: Всеукраїнських природоохоронних акцій та конкурсів - 31, 6 обласних конкурсів та зльотів, 4 експедиції, 45 екскурсій, 19 юннатівських свят, виставок, конкурсів, трудових десантів тощо. 
Загалом, масовою природоохоронною роботою охоплено 4107 учнів Херсонської області.
Організовано участь 40 школярів в 13 очних Всеукраїнських конкурсах та акціях:
- Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму (для вікової категорії від 16 до 23 років включно) (одне ІІІ місце);
- Всеукраїнському молодіжному проекті з енергоефективності «Енергія і середовище» (одне ІІ місце);
- Всеукраїнському форумі учнівських трудових об’єднань» (на базі ДОЦ «Молода гвардія», м. Одеса (одне І, одне ІІ, одне ІІІ місце);
- Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти» (одне ІІ місце);
- Всеукраїнському зльоті учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань» (одне І, одне ІІІ загальнокомандне місце);
- Всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи 2019» (одне І, одне ІІ, три ІІІ місця);
- Всеукраїнському EKO-HACKATON-2019» (одне І, одне ІІ місце, три заохочувальні грамоти);
- Всеукраїнському конкурсі дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (одне І місце, дві заохочувальні грамоти);
- Всеукраїнському юнацькому фестивалі «В об’єктиві натураліста – 2019» (два І місця);
- Всеукраїнському конкурсі «Земля — наш спільний дім» (заохочувальна грамота);
- Всеукраїнському конкурсі з квітникарства та ландшафтного дизайну «Квітуча Україна» (одне ІІ місце);
- «Всеукраїнському експедиційно-польовому зборі команд юних зоологів» (одне ІІ, одне ІІІ загальнокомандне, одна заохочувальна грамота, дві подяки);
- Всеукраїнському фестивалі патріотичних дій-2019» (5 заохочувальних грамот).
Загалом, в очних Всеукраїнських масових заходах отримано 36 загальнокомандних та персональних нагород, з них: шість - І місць, сім – ІІ місць, сім – ІІІ місць, 13 заохочувальних грамот та подяк; серед них 18 нагород - вихованців Центру: три - І місць, чотири – ІІ, п’ять – ІІІ, шість подяк та заохочувальних грамот.
Проведено:
- (спільно з Національним еколого-натуралістичним Центром та Хмельницьким обласним еколого-натуралістичним Центром) фінальний етап Всеукраїнського ECO-HACKATON-2019 за темою «Технологічні рішення в органічному сільському господарстві», в якому взяли участь 40 учнів з 12 областей України;
- обласні етапи 19 Всеукраїнських конкурсів та акцій, в яких взяло участь 1416 дітей шкільного віку: «Загадкове життя домашніх улюбленців» (67 учасників), «В об’єктиві натураліста» (56 учасників), «Зоологічна галерея» (43 учасника), «Ось мій рідний край, ось мій рідний дім» (35 учасників), «Охорона праці очима дітей» (44 учасника), «Ліси для нащадків» (14 учасників), «Кролик» (16 учасників), конкурс навчально-дослідних земельних ділянок (4 учасника), «Дослідницький марафон» (10 учасників), «Вчимось заповідувати» (20 учасників), «Біощит» (51 учасник), «Юний селекціонер» (7 учасників), «Галерея кімнатних рослин» (164 учасників), «Парад квітів біля школи» (106 учасників), «Юннатівський зеленбуд» (63 учасники), «Плекаємо сад» (29 учасників), «Птах року 2019 – грак» (263 учасника); «Новорічна композиція» (373 учасники), «Український сувенір» (51 учасник).
- дві заочні обласні акції, якими охоплено 626 учнів: «Допоможемо зимуючим птахам» (614 учасників), «Збережемо родючість рідної землі» (12 учасників).
- три очні обласні етапи Всеукраїнських конкурсів, в яких взяли участь 126 учасників, а саме: зліт учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, зліт учнівських лісництв та конкурс колективів екологічної просвіти «Земля-наш спільний дім» (учнівських екологічних агітбригад);
- 17 масових заходів (свята, майстер класи, виставки тощо) з вихованцями Центру :
інформаційну подорож «Україна в Антарктиді!» (33 учасники), церемонії нагородження учасників конкурсів малюнків «Хліб – очима дітей» (38 учасників) та «Вусолапохвіст» (35 учасників), Великодню культурно-просвітницьку акцію «Писанковий сад» (77 учасників), виставку творчих робіт та квіткових композицій у обласному шпиталі до Дня Перемоги у ІІ світовій війні (25 учасників), «День відкритих дверей» (75 учасників), «Посвяту в юннати» (45 учасників), «Наша слава не вмре, не загине…» до Дня українського козацтва та Дня захисника України (30 учасників), Новорічні розваги (42 учасники) та інші (всього 580 учасників);
- 2 конкурси малюнків (203 учасника): «Хліб – очима дітей» (107 учасників), «Вусолапохвіст» (96 учасників);
- 4 експедиції (83 учасника): до Микільського заказника змій, Національного природного парку «Олешківські піски», Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е.Фальц-Фейна», Херсонського Гранд-каньйону Станіславського заказника».
- 45 екскурсій в Центрі для 1032 учнів міста та області.
У 2019 році 208 учнів області стали переможцями та призерами 16 заочних Всеукраїнських конкурсів та акцій (результативність за 2018 рік за наказами НЕНЦ 2019 року), а саме:
у конкурсі навчально-дослідних земельних ділянок, робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!», «Новорічна композиція», виставці-конкурсі «Український сувенір», науково-освітнього проекту «Вчителі та учні беруть участь в екологічному моніторингу Антарктиди», творчих робіт «Гуманне ставлення до тварин», «Годівничка», дитячого малюнку «Зоологічна галерея», «Вишиванка своїми руками», «В об’єктиві натураліста - 2019», «День рослин – 2019»; акції «День зустрічі птахів»; трудових акціях «Дослідницький марафон», «Парад квітів біля школи», конкурсу-огляду внутрішнього та зовнішнього озеленення навчальних закладів «Галерея кімнатних рослин», «Кролик».
Здобуто 29 – І місць, 49 – ІІ, 74 – ІІІ, 30 – заохочувальних дипломів та подяк, з них. Вихованцями Центру в заочних Всеукраїнських конкурсах та акціях здобуто 28 нагород: 4– І місць, 6 – ІІ, 12 – ІІІ, 6 – заохочувальних грамот та подяк.
Приклади кращих заходів.
Один з потужних заходів, проведених Центром це - фінальний етап Всеукраїнського ECO-HACKATON-2019 за темою «Технологічні рішення в органічному сільському господарстві» (проведено з 14 по 16 травня 2019 року).
Окрім захисту командних наукових проектів, проведені виїзні навчально-пізнавальні екскурсії: на виробництво органічного біопрепарату «Біо-гель», до Інституту зрошуваного землеробства НААН та виробничо-експериментального Дніпровського осетрового рибовідтворювального заводу імені Академіка С.Т. Артющика.
40 учасників заходу мали змогу ознайомитись з неповторною природою Херсонської області під час екскурсії на катері плавнями Дніпра та в комплексі зеленого туризму «Чумацька криниця». (результативність участі команд розкрита у п. 2. «Науково-методична, інноваційна діяльність» розділу І «Методична робота»).
Змістовними, сповненими виховного підґрунтя, були і заходи, проведені для вихованців закладу:
- 28 січня 2019 року з нагоди відзначення Дня відкриття Антарктиди та участі у Міжнародному науково-освітньому проекті: «Вчителі та учні беруть участь в екологічному моніторингу Антарктиди» проведено інформативний масовий захід «Україна в Антарктиді!».
Учасники проекту, які кожного дня відслідковувати та підраховували кількість особин пінгвінів та стану виводкових колоній пінгвінів P. papua та P. Adeliae звітували про свою роботу. Переглянуто цікаві відеоматеріали з зазначеної теми. У заході взяли участь 33 дитини;
- 8 лютого 2019 року проведено церемонію нагородження учасників конкурсу малюнків «Хліб – очима дітей».
У процесі підготовчих тематичних занять та творчої праці учні розширили знання про хліборобську працю, ознайомились з процесом вирощування та виготовлення хліба: дізнались, як ставлення до хліба українців втілено в народних традиціях та обрядах, усній народній творчості (казках, піснях, приказках).
У процесі церемонії нагородження, діти відповідали на запитання, розгадували загадки, брали участь у іграх, інсценізаціях, пригощались «хлібом від зайчика». У заході взяли участь 38 дітей.
У 2019 році масовими заходами Генічеської рай СЮН охоплено 3862 учні.
Широко використовуються такі форми роботи як: екологічні акції, робота на екологічних стежинах, свята, виставки, конкурси, захист проектів, екскурсії, екологічні ігри, еко-турніри, заочні мандрівки, години спілкування, вікторини.
Проведено:
10 свят свято Стрітення, Пісня Весни, День зустрічі птахів, День Землі, свято Останнього дзвоника, свято Першого дзвоника, свято Захисника України, «Фарби осені», «Святий Миколай, до діток завітай!», свято новорічні пригоди Лускунчика».
8 виставок «Первоцвіти», «Квіти Великодня», «Таврійський барвограй», «Щедрість рідної землі», «Морські фантазії», «Осінні мелодії», «Птах року -грак», «Новорічна композиція», постійно діючі тематичні виставки  творчих робіт вихованців.
3 конкурси районний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт(МАН), «Еко-Ерудит», «Юний дослідник».
У 2019 році вихованці райСЮН вибороли 3 призових місця заключного етапу, 15 - обласного етапу Всеукраїнських масових заходів, 3 призових місця, 2 кубка Гран-При у Міжнародних конкурсах з декоративно-прикладного мистецтва, 35 - за участь у міських виставках декоративно-прикладного мистецтва, 10 призових місць в районному етапі обласного конкурсу «Таврійський барвограй» (виставка дитячої творчості).
Новотроїцька рай СЮН взяла участь у Міжнародному проекті для школярів молодших класів «Весна прийшла».
З 2014 року СЮН є учасником Міжнародної Програми (GLOBE) «Глобальне вивчення і спостереження з метою покращення навколишнього середовища».
Гуртківці залучені до Освітньої Програми «Лелека» під егідою Нідерландів та польського об’єднання «ВОСІАН».
Активно приймається участь у Всеукраїнських природоохоронних конкурсах та акціях: «Новорічна композиція», «Парки – легені міст і сіл», «Птах року 2019 – Грак»; «В об’єктиві натураліста», «Моя країна – Україна», «Парад квітів біля школи», «Галерея кімнатних рослин»; «Український сувенір», в обласній акції «Допоможемо зимуючим птахам»; регіональному конкурсі «Ковиловий степ».
На станції створено куточок національної символіки, куточок «Виховуємо патріотів», куточок охорони здоров’я.
Один раз на місяць випускаються стінні газети «По рідній Україні».
На базі Каховської міськ СЮН проведено 4 масові заходи: «Свято птахів», «Птах року – 2019», екологічну толоку (трудову акцію) в Сосновім бору с. Малокаховка; до Міжнародного дня захисту тварин – виховну годину «Подаруй кожній тваринці свою любов».
Вихованці станції натуралістів – активні учасники Всеукраїнських природоохоронних конкурсів та акцій: «Врятуй лелеку», «Парад квітів біля школи», «Біощит», «Зоологічна галерея», «В об′єктиві натураліста», «Голуб миру», «Новорічний подарунок», «Український сувенір», «Моя країна - Україна», обласної акції «Допоможемо зимуючим птахам».
Популярною і дієвою формою зближення дітей з природою є екскурсії, організовані педагогами закладу. Протягом 2019 року проведено 207 екскурсій:
- до дендропарку і човнової станції у рамках акції Міжнародний день спостереження за птахами;
- на Кам′яну січ «Стежками історії»;
- до Соснового бору «Фенологічні спостереження за птахами берегової зони»;
- до Каховського дендрологічного парку «Вивчення видового складу дерев та чагарників»;
- до маєтку князя Трубецького в с. Козацьке;
- до музею виноградарства в с. Основа «Історія виноградарства на Херсонщині»;
- до Каховського заводу частикових риб в с. Обривки «Вирощування різних порід риб для зариблення водойм Херсонщини»;
- до Олешківської пустелі «Олешківська пустеля – найбільша пустеля Європи»;
- до фермерського господарства «Шафран Любимівський» «Вирощування шафрану і спаржі в умовах Херсонщини»;
- до ФОП «Коновальчук» «Вирощування різних культур у теплицях господарства: полуниці, винограду, огірків».
Одним із провідних напрямків виховної роботи в закладі є патріотичне виховання: в гуртках проведені виховні години, уроки мужності («Незалежність України та її єдність», «Голуб-миру», «Пам′ять про них живе вічно» тощо), тематичний вечір-зустріч «Герої завжди поміж нас» з військовослужбовцями з зони проведення АТО.
На CЮН відзначаються національні, державні свята та пам’ятні дати: День пам’яті жертв голодоморів в Україні та політичний репресій (участь в акції «Запали свічку»), Свято Українського прапору та інші.
Вихованці закладу приймали участь у міських заходах: міському мітингу, присвяченому визволенню рідного міста, вечорі-реквіємі вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

V. ЕКОЛОГІЧНА ОСВІТА

        Виїзні форми навчання (польові екологічні практики, екологічні експедиції, походи, екскурсії; зміст та результативність роботи); робота на екологічних стежках; екологічна просвіта; практична природоохоронна робота.
Вихованцями КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР за звітний період проведено 5 дослідницько-пізнавальних виїзних заходів:
- експедицію «Облік флори і фауни Микільського заказника змій»;
- обласний екологічний експедиційний практикум «Дослідження біорізноманіття біосферного заповідника «Асканія-Нова ім. Ф.Е. Фальц-Фейна»;
- експедицію до науково-природоохоронного відділення «Буркути» Національного природного парку «Олешківські піски»;
- експедицію до Голопристанського району «Облік оселищ ємуранчика звичайного»;
- вивчення природних ландшафтів Станіславського геологічного пам’ятника.
Дитячі наукові дослідження лягли в основу написання робіт за такими темами та їх результативність:
- «Стан популяції ємуранчика звичайного в Голопристанському районі Херсонської області» – ІІІ місце МАН, 1 етап.
- «Аспекти формування екологічно доцільної поведінки учнів для сталого розвитку довкілля»  ІІ місце МАН, 1 етап.
         - «Особливості природних лісових масивів урочища Буркутські плавні» ІІ місце у фінальному етапі МАН (м. Київ);
       - «Особливості утримання антилопи сайга в біосферному заповіднику «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна» - ІІІ місце МАН, 1 етап;
        Розроблено маршрути екологічних стежок «Буркути» Національного природного парку «Олешківські піски» та території природних ландшафтів Станіславського геологічного пам’ятника.
        Практична природоохоронна робота вихованців Центру, це: 2 акції по висадженню дерев на «Алеї юннатівського руху», біля обласної дитячої бібліотеки ім. О. Гончара (висаджено15 саджанців дерев та кущів); участь у Всеукраїнській акції «Зробимо Україну чистою, разом!» (Сухарницьке кладовище, могила Невідомого солдата) та прибирання прилеглої території закладу (зібрано близько 12 мішків сміття, висаджено 2 горіха, 15 кущів бирючини, квіти ірисів та лілій).
        Проведені екологічні свята, виставки, конференції: дитячу підсумкову конференцію «Допоможемо зимуючим птахам», виховну годину до Дня Всесвітнього дня водно-болотних угідь, операцію «Первоцвіт», «День зустрічі птахів», тренінг з питань належного поводження з відходами «За життя без сміття», еко-захід «Цікаве про кажанів», екологічний квест «У пошуках знайомих незнайомців», екскурсію на хлібозавод, інформаційно-пропагандистський захід до Міжнародного Дня боротьби зі СНІДом.
         14 березня 2019 року на базі Державного вищого навчального закладу «Херсонський державний аграрний університет» відбувся обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» колективів екологічної просвіти (агітбригад) Херсонської області за темою «Моя мала Батьківщина».
        У конкурсі взяли участь десять колективів з Білозерського, Голопристанського, Генічеського, Каланчацького, Чаплинського районів та міст Херсона (загалом, 60 учнів).
         За результатами презентації та творчого конкурсного виступу переможцями став агітколектив «Планета» (керівник Надточій Т. І.) Комишанської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 26 Херсонської міської ради.
         У заключному етапі конкурсу агітбригада – переможець від Херсонщини нагороджена грамотою НЕНЦ в номінації «Позитивне розкриття теми конкурсу».
Гуртки Генічеської райСЮН широко використовували заняття «під голубим небом» у природі.
Об’єктами дослідження юннатів був рослинний та тваринний світ Азовського моря, заповідних територій Присивашшя, затоки Сиваш, курортні ресурси Арабатської Стрілки, Утлюкської затоки.
Матеріали спостережень та досліджень використовувались в ході екологічних акцій та конкурсів «Вчимося заповідувати», «В об’єктиві натураліста», «Юний дослідник», «Птах року».
Керівниками гуртків та вихованцями-екскурсоводами проведені 34 екскурсії на екологічних стежках для школярів району. В цій роботі взяли участь: педагоги Скрипка С.В., Фоміна М.М., Пирогов І.А., Солов′янчик Н.Ю., Сажнєва О.В. та гуртківці закладу: Алєничев Дмитро, вихованець гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Скрипка С.В., Пахоменкова Анастасія, вихованка гуртка «Юні дослідники», керівник Фоміна М.М., Мартинова Ольга, Пирогов Владислав, Акімов Владислав, вихованці гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Пирогов І.А., Галич Дарія, вихованка гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Солов′янчик Н.Ю., Жадан Валентина, Худяк Наталія, вихованки гуртка «Лікарські рослини», керівник Сажнєва О.В..
Екскурсії здійснені:
1. по екологічному маршруту коси Арабатська Стрілка – 6 гуртків станції (70 чол.);
2. в Сафарі – парку, дельфінарії «Оскар», до соляних та гліцеринових озер (180 школярів шкіл району);
3. по екологічній стежці (рай СЮН - дендропарк санаторної школи - парк відпочинку м. Генічеськ) - 9 гуртків станції (105 чол.), 122 учнів навчальних закладів м. Генічеська;
4. по історичним місцям міста Генічеська (відвідування протоки Тонкої, морського причалу Азово-Сивашського НПП), на узбережжі Азовського моря («Дитячий пляж» м. Генічеська - 3 гуртки (20 чол.), 35 учнів шкіл району;
5. на катері по Сивашу – 2 групи (30 чол.)- школи району;
6. до біосферний заповідник «Асканія-Нова»- 3 групи (42 чол.) вихованці СЮН, учні сільських шкіл району.
Загалом, екскурсійною формою роботи охоплено 604 учні.
426 школярів Генічеського району приймали активну участь у трудових десантах та природоохоронних конкурсах та акціях конкурсах: «Місячник екології», День Довкілля, День Землі, «Без верби і калини нема України», «Годівничка», «Парад квітів біля школи», «Галерея кімнатних рослин», «Парки-легені міст і сіл», «Допоможемо зимуючим птахам», «Птах року-Грак», «В об’єктиві натураліста» , «Парки-легені міст і сіл».
Генічеські юннати здобули II місце в обласному етапі конкурсу «Птах року - Грак», I місця - «В об’єктиві натураліста» та «Парки - легені міст і сіл».
В Новотроїцькому районі створено дитяче екологічне об'єднання «Екологічна варта». 35 школярів проводять роботу по вивченню екологічних та біологічних об'єктів, що є історичною спадщиною району, селища Новотроїцьк, пропагують вивчення та охорону первоцвітів, птахів Червоної Книги та зникаючих видів.
Новотроїцькою райСЮН організовано проведення гуртківцями та учнівськими колективами шкіл моніторинги стану водно-болотних угідь району, степових рослин та тварин, занесених до Червоної Книги України, популяцій дрофи, лелек, лебедів.
Ця робота проводилась за завданням Екологічного центру України і була використана для перевидання Червоної Книги України та пілотного проекту «Збережемо українські степи».
Юннати заготовляли насіння дикоростучих рослин для підгодівлі птахів, природного матеріалу для виготовлення поробок, працювали на НДЗД.
20 гуртківців Сергієвської ЗОШ І-ІІІ ст. проведено екологічні обстеження солоного озера Сиваш. Тут створено екологічну стежину, яка є однією з кращих в районі.
Учні Василівської ЗОШ (у кількості 30 чоловік) здійснили екскурсії до Азово-Сиваського заповідника, обстежують місця проживання лебедів на озерах, ставках села.
Одним із напрямків екологічної роботи Каховської райСЮН є організація екскурсій (детально у розділі ІV. Організаційно масова робота) та профільних таборів для учнівської молоді.
Влітку 2019 року на базі закладу організовані екскурсії до міні - зоопарку станції для загонів пришкільних таборів відпочинку міста (786 учасників).
26 юннатів взяли участь у таборі патріотичного виховання «Казкова січ» у Сосновому бору с. Малокаховка; 18 учасників - у екологічному таборі «Острівна республіка» на острові Крисиному с. Малокаховка.

VІ. РОБОТА НА НДЗД, В ТЕПЛИЦЯХ, АГРАРНИХ ТРУДОВИХ ОБ′ЄДНАННЯХ, УЧНІВСЬКИХ ЛІСНИЦТВАХ

Згідно з отриманими статистичними даними з районів в Херсонській області організовано роботу на 132 навчально-дослідних земельних ділянках при закладах позашкільної та загальної середньої освіти (більшість відповідають Положенню лише частково) у Великоолександрівському (19), Каховському (2), Білозерському (19), Великолепетиському (2), Бериславському (5), Голопристанському (8), Новотроїцькому (26), Чаплинському (1) районах та містах: Херсон (47), Каховка (1), Нова Каховка (1), м. Генічеську (1).
Злагодженою та раціональною є організація роботи на НДЗД Генічеської райСЮН.
Навчальна земельна ділянка райСЮН має площу 0,004га, складається з польової, овочевої сівозміни, квітково-декоративного та колекційного відділів, відділу лікарських рослин, розарію.
У достатній кількості є садово-городній інвентар.
Ведеться догляд за 50 видами рослин.
У 2019 році юні натуралісти виростили і передали школам району для озеленення 10 саджанців горіха волоського, 10 кущів текоми, 8 кущів та насіння півонії деревовидної, 50 кущів кохії віничної, 6 кущів ірису тонколистого (водяного), насіння космеї та тагетесу.
Зібрано 55 кг овочевої продукції (кормів для мешканців куточку живої природи: кабачків, буряків, моркви, салату, шпинату, топінамбуру).
Різноманіття квітково-декоративного відділу представлено 28 видами рослин.
В поточному році закладено 2 квітника.
Батьки вихованців молодших груп висадили 12 кущів троянд та 2 куща гібіскуса.
Квіти використовувались для виготовлення композицій та букетів під час виставок, лікарські рослини: м’ята (перцева, ментолова, лимонна, котяча), чайна троянда, цвіт липи, ягоди бузини, калини - для приготування ароматних фіточаїв.
За рослинами велись спостереження та досліди.
Вихованці гуртка «Юний дослідник» (керівник Фоміна М.М.) провели дослідницьку роботу по впливу препарату «Біо-гель» на розвиток мальви, кукурудзи та каланхое.
Результати роботи представлені в рамках обласної акції «Збережемо родючість рідної землі» на обласному зльоті учнівських аграрних об’єднань.
У 2019 році в Новотроїцькому районі під керівництвом районного відділу освіти організовано огляд шкільних НДЗД.
Новотроїцькою райСЮН надана методична допомога школам по організації роботи на ділянках, це - матеріали по плануванню, веденню Польових журналів, щоденників спостережень.
Разом із працівниками РМК проведено 2 районні семінари для завідуючих НДЗД.
Кращими в огляді стали НДЗД Одрадівської, Сиваської ЗОШ №2, Горностаївської загальноосвітніх шкіл.
На ділянках, в основному, вирощується продукція для шкільних їдалень.
Навчально-дослідна земельна ділянка Центру – лабораторія дослідницької діяльності гуртківців Центру.
Впродовж року діти провели досліди за темами:
- «Вплив препарату «Біо-гель» на показники схожості та енергії проростання насіння с/г культур»;
- «Вирощування кедрової сосни з насіння»;
- «Вегетативне розмноження кімнатних рослин з використанням препарату «Біо-гель»;
- «Вивчення прийомів вирощування ехінацеї пурпурової в умовах колекційної ділянки Центру»;
- «Вегетативне розмноження хвойних рослин»;
- «Визначення оптимальних строків висадки розсади на раннє цвітіння бархатців»;
- «Вплив підживлення органічними добривами на строки цвітіння та бутонізацію троянд»;
- «Вплив умов утримання на стан здоров’я декоративних кролів»;
- «Ефективність використання препарату «Біо-гель» в догляді за кімнатними рослинами»;
- «Визначення ефективності технологій насіннєвого розмноження рослин радіопротекторної дії»;
- «Сортовивчення винограду»;
- «Вивчення ефективності різних типів вегетативного розмноження плодово-ягідних культур».
Вихованці Каховської міськСЮН на НДЗД провели досліди з вирощування дубів черешчатих з насіння, томатів «Черрі» у відкритому ґрунті та огірків сорту«Зозуля» у теплицях з використанням «Біо-гелю».
Проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу навчально-дослідних земельних ділянок.
Цього року переможцями визнано:
- лідерів екологічного руху (керівник Юрів І.М.) Малокаховського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Каховського району (I місце);
- здобувачів освіти 7-Б класу (керівник Черненко С.Є.) Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради (ІІ місце);
- здобувачів освіти «Ековарта» (керівник Ласька С.С.) Херсонської багатопрофільної гімназії №20 імені Бориса Лавреньова Херсонської міської ради (ІІ місце).
В області працювало 20 (в них 1412 учнів) аграрних учнівських об’єднань: у м. Херсоні – 1 (480 учнів), м. Каховка – 1 (12 учнів), Голопристанському районі – 18 (920 учнів).
Трудові об′єднання на базі 18 шкіл Голопристанського району займались впорядкуванням території шкіл.
12 вихованців Каховської міськСЮН – членів учнівського аграрного об′єднання вели догляд за рослинами на плоші 0,5 га земельної ділянки закладу.
Учні ЗОШ №26 Херсонської міської ради на закріпленій земельній ділянці площею 0,37 га займались садівництвом.
7-9 жовтня 2019 року гурток «Юні рослинники», керівник Гавриленко Т.П., представляв Херсонщину на ХІІІ Всеукраїнському зльоті юних аграріїв у м. Львів та посіли почесне ІІІ командне місце.
Вихованець гуртка Кобеляцький Тарас за захист науково-дослідницької роботи «Урожайність столових сортів винограду в умовах півдня України» нагороджений дипломом НЕНЦ ІІ ступеня.
07 листопада 2019 року на базі Центру проведено обласний етап Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань закладів загальної середньої та позашкільної освіти та підведення підсумків обласної акції «Збережемо родючість рідної землі».
В заході взяли участь 8 команд з Білозерського, Великоолександрівського, Голопристанського, Генічеського, Каланчацького, Іванівського районів та міст Херсона, Нової Каховки, загальною кількістю 60 учасників.
Переможцем визнано команду (керівник Голованова Р.Я.) будинку дитячої творчості Новокаховської міської ради.
В області діяло 4 шкільних лісництва, у які залучено 125 учнів: у м. Гола Пристань – 1 (16 учнів), Голопристанському - 1 (54 учні), Великоолександрівському - 1 (45 учнів), Нововоронцовському районі – 1 (10 учнів).
Лісництво «Дубок» працювало на базі комунального позашкільного навчального закладу «Голопристаький міський Центр дитячої та юнацької творчості» Голопристанської міської ради Херсонської області. Задіяно 16 учнів. За об′єднанням закріплена ділянка 76 га ДП «Голопристанське лісомисливське господарство». Проведена робота з вивчення основ лісництва, природоохоронні заходи. Практично виконано такий обсяг робіт: посаджено 1400 дерев, зібрано 100 кг шишок, виготовлено 15 шпаківень, 10 годівничок, висіяно 70 кг. жолудів, розставлено в лісі 10 шт. солонців, посаджено 20 кг. топінамбуру на ремізі.
Учнівське лісництво при Малокопанівській ЗОШ І-ІІІ ст. Голопристанського району налічує 54 учні. Впродовж звітного року ними зібрано насіння гірко каштану 18 кг, зізіфусу - 2,5 кг, дуба звичайного - 7 кг, вишні - 3кг, очищено 2 лісових джерела.
Успішно діяло шкільне лісництво при Старосільській ЗЗСО І-ІІІ ступенів Великоолександрівського району. За 45 учнями закріплена ділянка 72,4га землі Заградівського лісництва, ДП «Великоолександрівське ЛМГ». Проведена науково-дослідницька, практична природоохоронна робота, профорієнтація та змістовне дозвілля.
Висаджено лісові породи дерев на площі 11 га, прополка лісу та догляд за ним на території 1,6 га, зібрано насіння лісових культур (19,5 кг гледичії трьохколючкової, 100 кг дуба звичайного, 300 кг гіркокаштану).
Закладена шкілка з сіянців гледичії звичайної з подальшим висадженням їх до мішаного лісу.
Завдяки співпраці зі спеціалістами ДП «Великоолександрівське лісомисливське господарство» стало можливим проведення ряду дослідів. Діти власноруч збирали насіння дерев, висаджували його, слідкували за розвитком рослин, вимірювали та вели порівняльні таблиці.
Виконана науково-дослідницька робота «Вирощування гледичії звичайної в умовах півдня України».
Учнівське лісництво при Новоолександрівській ЗОШ-дитячий садок I-III ст. Нововоронцовського району вели роботи при лісовому господарстві, займались природоохоронною діяльністю: на території 2 га висадили 143 дерева, 30 кущів.
25-26 квітня 2019 року на базі Державного підприємства «Голопристанське лісо-мисливське господарство» проведено обласний етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв.
Учасників зльоту привітала адміністрація м. Гола Пристань – міський голова Бабіч Олександр Володимирович, начальник відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Голопристанської міської ради Фролов Михайло Іванович.
У роботі зльоту взяли участь 7 команд юних лісівників (загальна кількість: 21 учасник) з Голопристанського, Великоолександрівського, Нововоронцовського районів, міст Херсона та Гола Пристань, керівники учнівських лісництв, представники базових лісових господарств.
Під час дводенної програми заходу команди презентували виставку власних досягнень, захищали науково-дослідницькі роботи.
Спеціалісти Голопристанського лісництва провели для учасників зльоту ряд пізнавальних екскурсій на території офісу лісництва, в лісі, в розсаднику та шкілці.                     
Корисними стали майстер-класи з садіння лісових культур. Діти ознайомились з заходами щодо попередження та тушіння пожежі.
За підсумками фінального етапу Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти» команда учнівського лісництва, керівник Фемич Н.І.) комунального навчального позашкільного закладу Голопристанський міський центр дитячої та юнацької творчості» Голопристанської міської ради Херсонської області здобула ІІ місце.

VІІІ. АНАЛІЗ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ОБЛАСНОЇ, МІСЬКИХ, РАЙОННИХ ЕНЦ (СЮН)

Назви, адреси закладів, телефони, електронні адреси

1 КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР
вул. Чайковського, 236, м. Херсон 73011 (0552) 42-80-86
hocentum@ukr.net

2 Новокаховська міськСЮН пров. Дніпровський, 263-а м. Нова Каховка  Херсонська область 74905 (0249) 7-63-02
stanciyanaturalistiv
1986@ukr.net

3 Каховська міськСЮН вул. Набережна, 25 м. Каховка Херсонська область 74800 (236) тел. 4-18-36 kah_syun@ukr.net
4 Генічеська райСЮН вул. Воровського, 187 м. Генічеськ Херсонська область 75500 (234) 2 49 08
gen-sun@ ukr.net

5 Новотроїцька райСЮН пров. Чапаєва смт Сиваське Херсонська область 75300  (248) 5 22 18
rwo@nt.hs.ukrtel.net


Комунальний заклад «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» має загальну площу земельної ділянки – 0,345 га. В наявності є акт землекористування.
Площа навчально-дослідної земельної ділянки (надалі НДЗД) – 0,3 га (сільськогосподарський відділ - 0,05 га: польова сівозміна - 0,025 га, овочева сівозміна – 0,025 га; квітково-декоративний відділ – 0,025 га, відділ початкових класів – 0,015 га, колекційний відділ – 0,015 га, відділ плодово-ягідних культур – 0,195 га). Площа теплиці - 0,0072 га.
Вирощується 38 видів кімнатних рослин.
Живий куточок Центру налічує 25 видів тварин:
6 видів акваріумних рибок: демосони – 5 шт., золота рибка – 2 шт., гупни -5 шт., мечоносці – 2 шт., скалярії – 3 шт., півник – 1 шт.;
земноводні: жаби шпорцеві – 5 шт.;
равлики-ахатини – 6 шт.;
плазуни: черепахи червоновухі – 3 шт., ящірки: (агама бородата – 2 шт., еублефари плямисті – 2 шт.), каліфорнійська королівська змія – 1шт., ігуани – 2 шт.;
птахи: папуги хвилясті – 4 шт., папуги нерозлучники – 3 шт., папуга какаду – 1 шт., папуга карелла – 2 шт., кури – 5 шт., качки-шипуни – 2 шт.;
ссавці: морські свинки – 8 шт., дего – 2 шт., декоративні криси – 1 шт., хом’як сирійський – 1 шт., хом’як джунгарський – 1 шт., піщанки – 4 шт., кролики декоративні – 9 шт..
Площа всіх приміщень закладу – 288,9 кв.м, площа для занять – 238,6 кв.м. Будівля одноповерхова, 1931 року забудови. Є кабінети зоології, екології, фітодизайну, сільськогосподарської праці, конференційний зал, бібліотека.
Технічні засоби: 11 комп’ютерів, 11 мікроскопів, 2 магнітофони, 1 DVD програвач, відеотека – 45 відеофільмів, принтери (4). Бібліотека Центру нараховує близько 3000 примірників.
У 2019 році здійснено поточний ремонт конференц-залу, коридору на суму 199 тис. грв., санітарної кімнати (санвузол, душ) на суму 156 тис. грн..
Придбано кольоровий принтер на суму 5990 грн..
Встановлено пожежну сигналізацію, цілодобове відео- спостереження та кнопку оперативного реагування на суму 75 тис. грн..
Замінено циркуляційний насос опалювальної системи на суму 2420 грн.
Спилено аварійні дерева на території Центру на суму 7000 тис. грн..
Зроблено новий технічний паспорт з урахуванням тротуарних доріжок на суму 6500 грн.
Отримано подарунок від Приватбанку – один комплект комп’ютерної техніки.
За рахунок власних доходів обласного бюджету для забезпечення ведення самостійного бухгалтерського обліку в штат Центру введено посаду головного бухгалтера та бухгалтера.
Каховська міська станція юних натуралістів розташована в пристосованій одноповерховій будівлі, 1960 року забудови, має площу 279 м2  на базі якої працюють 50 % гуртків станції.
Для роботи гуртківців обладнанні навчальні кабінети:
1. лабораторія зоології – площею 60 м2 на 20 учнівських місць;
2. біології  – площею 25 м2 на 20 учнівських місць;
3. екології – площею 30 м2 на 15 учнівських місць;
4. актова зала – площею 60 м2 на 35 учнівських місць.
Всі кабінети укомплектовані відповідним обладнанням:меблями, шафами, столами, стільцями, профільним обладнанням, стендами, наочністю, відповідною літературою та посібниками, методичними матеріалами щодо організації навчально-виховного процесу.
Серед технічних засобів навчання: комп’ютер – 2 шт., телевізор – 1 шт., принтер -2шт..
Оформлена постійно діюча виставка творчих робіт гуртківців.
Живий куточок нараховує 25 видів тварин.
У 2019 році придбані нові клітки та обладнання для тварин міні – зоопарку.
В наявності: акваріуми – 12 шт.; клітки для тварин – 27 шт., тераріум для земноводних – 4 шт., клітки для птахів – 5 шт..
У міському конкурсі «Громадський бюджет участі» заклад виграв 124000 гривень з для оснащення міні-зоопарку.
Площа земельної ділянки становить 1,9 га.
На навчально-дослідній земельній ділянці розміщено ряд відділів: квітково-декоративний, овочевої сівозміни, лікарських рослин, декоративного деревонасадження.
Новотроїцька районна станція  юних натуралістів.
Загальна площа приміщень  502 м 2. На станції оформлено кабінети квітникарів, охорони природи.
Матеріально-технічна база поповнюється не достатньо, вся технічна апаратура застаріла. Є 1 комп’ютер та принтер, (підключено до Інтернету), 9 мікроскопів, 2 шкільні гербарії, 3 обігрівачі.
Генічеська районна станція юних натуралістів розташована у пристосованому приміщенні. Будівля закладу побудована у 1972 році, нетипова, одноповерхова. Площа забудови: 330,7 м , загальна площа ділянки, на якій розташована станція - 1362 м , під спорудами - 390,7 м , під зеленими насадженнями - 800 м , загальна площа приміщень - 245,8 м , навчальні кабінети - 173,5 м , актова зала - 62,2 м .
Бібліотека методкабінету налічує: 200 примірників книг, журналів, брошур, альбомів.
Технічні засоби навчання : Телевізор «LG» - 1 шт., домашній кінотеатр – 1 шт., відеодиски з навчальними матеріалами – 50 шт., комп’ютер «SAMSUNG» - 1 шт., принтер, ксерокс («SAMSUNG») – 1 шт., принтер, сканер, ксерокс – 1 шт., цифрова фотокамера – 1 шт., магнітофон (дисковий) -  1 шт., телевізор («плазма») – 2 шт., ноутбук «H».
Обладнання куточку живої природи : акваріуми – до 1 м3  - 5 шт., клітки для шиншилл - 3шт., тераріум (1 м2) – 1 шт., вольєр для птахів (4 кв.м) - 1 шт., клітки для птахів - 1 шт., вольєри та клітки для гризунів – по 1 шт., контейнери для квітів - 5 шт., кімнатні квіти - 30 горщиків.
У живому куточку мешкають: комахи (австралійські таргани- 2 шт.), акваріумні рибки – 25 шт., земноводні (шорцеві жаби – 2 шт.), плазуни (черепахи красновухі – 2 шт., черепахи болотні – 2 шт., тритони – 1 шт.), птахи (папуги хвилясті – 25 шт.), ссавці (шиншилли – 3 шт., свинки морські – 3 шт., хом′ячки сирійські -1 шт., хом′ячки джунгарські – 13 шт.).

ІХ. ПЕДАГОГІЧНИЙ СКЛАД (станом на 01.12.2019 року).

Педагогічний склад КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР

№з/п П.ІБ. Посада Педагогічний стаж Педагогічне навантаження.
1. Вітренко Ельвіра Валентинівна директор 10 р. 6 м. 4 год. гуртка «Основи екологічних знань»
2. Коротка Тетяна Олександрівна заступник директора з навчально-виховної роботи 28 р. 10 м. 8 год. 2-х гуртків «Природа і фантазія»
3. Мудрак Тетяна Олександрівна завідувач відділом 19 р. 6 год. гуртка «Біологія рослин»
4. Коваленко Інна Володимирівна методист 28 р. 8 м. 4 год. гуртка «Тварини у нашому житті»
5. Альонова Ірина Михайлівна культорганізатор 24 р. 3 м. 22 год. 4-х гуртків «Мистецтво нашого народу», 1 гуртка «Природа і фантазія»
6. Пирожок Тетяна Анатоліївна керівник гуртків 21 р. 9 м. 22 год. гуртків «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», «Лікарські рослини», «Фітотерапія», «Клуб старшокласників «Точка зору»
7. Зуєва Г.А. керівник гуртків 5 р.8 міс. 18 год. гуртків «Флористика і фітодизайн інтер’єру»
8. Хандусь Анна Володимирівна керівник гуртків 7 р.2 м. 22 год. гуртків «Природа рідного краю», «Юні друзі природи», «Основи екологічних знань», «Юні акваріумісти»
9. Андрієць Людмила Іванівна керівник гуртків
(сумісник) 37 р. 1 м.  4 год. 1 гуртка «Юні лісівники»
10. Бондарчук Світлана Юріївна керівник гуртків (сумісник) 18 р. 11 міс 6 год. гуртка «Юні ботаніки»
11. Гавриленко Тетяна Павлівна  керівник гуртків
(сумісник) 24 р. 6 год. гуртка «Юні рослинники»
12. Глущенко Олексій Петрович керівник гуртків (сумісник)  19 р. 4 год. гуртка «Юні бджолярі»
13. Жакоміна Олена Василівна керівник гуртків (сумісник)  32 р.10 м. 6 год. гуртка «Юні орнітологи»
14. Олійникова Олена Олексіївна керівник гуртків (сумісник) 31 р. 4 год. 1 гуртка «Екологічний театр»
15. Пирогов Ігор Анатолійович керівник гуртків (сумісник) 26 р. 2 м. 8 год. гуртка «Фотонатуралісти»
16. Хабловська Вікторія Вікторівна керівник гуртків (сумісник) 33 р. 11 м. 4 год. гуртка «Юні квітникарі»
17. Трюхан Лариса Іванівна керівник гуртків (сумісник)  8 р. 8 м. 6 год. гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини»


Педагогічний колектив Генічеської райСЮН налічує 13 чоловік, в тому числі 6 штатних педагогів і 5 сумісників.
Працівники райСЮН за основним місцем роботи:

№з/п П.ІБ. Посада Педагогічний стаж Педагогічне навантаження.
1 Скрипка Світлана
Василівна Директор
34 р.  4 год.
2 Величко Вікторія Вікторівна Керівник гуртків  3 р. 8 год.
3 Пахоменкова Вікторія Володимирівна Керівник гуртків 12 р. 18 год.
4 Фоміна Марія Миколаївна Керівник гуртків 7 р. 18 год.
5 Герасименко Лідія Володимирівна Керівник гуртків 11 р. 18 год.
6 Лисенко Марина Олександрівна Керівник гуртків 8 р. 18 год.


Педагогічний склад працівників Новотроїцької райСЮН:
1.Роль Тетяна Вікторівна, директор, 1957 року народження, педстаж – 38 років;
2. Пліхта Олена Миколаївна, керівник гуртків, 1963 року народження педстаж - 31 рік;
3. Адаменко Лідія Євгенівна, керівник гуртків, 1990 року народження, педстаж – 6 років (відпустка по догляду за дитиною до 3-х років);
4. Боярська Майя Володимирівна, керівник гуртків, 1992 року народження, педстаж - 3 роки.
Педагогічний склад Каховської СЮН
№з/п П.ІБ. Посада Педагогічний стаж Педагогічне навантаження.
1. Радіонова О.С. Директор, керівник гуртків 8 9
2. Філоненко І.П. Методист, керівник гуртків 25 4
3. Карпенко Ю.П. Керівник гуртків 2 19
4. Смірнова М.О. Керівник гуртків - 16
5. Пантелєєва А.В. Керівник гуртків 4,5 14
6. Пуляєва С.Ю. Керівник гуртків 2 12
7. Попов Д.О. Керівник гуртків - 4
8. Андрєєва Н.В. Керівник гуртків 15 Декретна відпустка

Х. Висновки та пропозиції

Отже, аналізуючи методичну, науково-дослідну, практичну природоохоронну та організаційно-масову роботу в Центрі та позашкільних закладах еколого-натуралістичного спрямування, можна говорити про її насиченість різноплановими заходами з усіх напрямків виховання та розвитку як особистості дитини так і педагогів, високий рівень залучення до природоохоронних заходів вихованців закладів.
Проте, нагальними залишаються проблеми:
- облаштування навчально-дослідних земельних ділянок, куточків живої природи на базі загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів;
- щорічне зменшення мережі гуртків;
- труднощі в організації участі вихованців Центру у виїзних (очних конкурсах). Дітям виділяються кошти на дорогу та добові в дорозі, однак, не оплачується проживання та харчування;
- закриття районних станцій;
- проблеми взаємодії з ОТГ;
- низька заробітна плата педагогів;
- недостатнє фінансування ПНЗ.
З метою реалізації основних напрямків позашкільної освіти з урахуванням сучасних вимог, КЗ «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» ХОР визначає завдання колективу на 2020 рік:
1. Координація науково-методичної, організаційно-масової та навчально-виховної діяльності районних, міських позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів Херсонської області, залучення до співпраці багатопрофільних позашкільних навчальних закладів та ОТГ.
2. Інформаційно-методичне забезпечення діяльності профільних позашкільних навчальних закладів і Центру щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку позашкільної еколого-натуралістичної роботи.
3. Впровадження сучасних педагогічних технологій у практику позашкільного навчального закладу, методичний супровід інноваційної діяльності.
4. Підвищення професійного фаху педагогічних працівників позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів.
5. Формування цінностей, необхідних для успішної соціалізації, самореалізації компетентностей та виховання відповідальних громадян своєї Батьківщини.
6. Надання якісної освіти учнівській молоді з основ біології, екології, сільського господарства відповідно до рівня сучасної науки, психології та дидактики, удосконалення методики організації та проведення позашкільної діяльності з учнями.
7. Сприяння розвитку досліджень з використанням ресурсів агро-біологічного комплексу Центру, об′єктів заповідного фонду Херсонщини.
8. Популяризація еколого-натуралістичної позашкільної роботи серед учнівської молоді та батьків.