Новини
19.04.2022
Підведені підсумки обласної акції "Допоможемо зимуючим птахам 2022" З підсумковим наказом можна ознайомитися за посиланням:   https://junnat.kherson.ua/opomozhemo-zimuyuchim-ptaham-2022.htm
15.03.2022
Нарада КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР 15 березня 2022 року відбулася нарада співробітників комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ...
Документи > Звіти > Звіт 2018

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ, НАУКИ ТА МОЛОДІ
ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

 

 


РІЧНИЙ ЗВІТ

комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради
за 2018 рік

 


Адреса:
Україна, 73011, м. Херсон
вул. Чайковського, 236.
Телефон/факс: (0552) 42-80-86

 

 

 

 


ВСТУП
Діяльність комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради (далі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, Центр) у 2018 році була направлена на удосконалення позашкільної освіти з еколого-натуралістичного спрямування в області, на виконання Законів України: «Про освіту», «Про позашкільну освіту», реалізацію завдань, визначених Національною стратегією розвитку освіти в Україні на період до 2021 року.
Завершено дослідницько-експериментальну роботу за темою «Екологізація дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного навчального закладу із об′єктами природно-заповідного фонду».
Проведено два засідання координаційно-методичної ради з еколого-натуралістичної освіти і виховання за темами:
- «Розвиток молодіжного руху на базі школи «Еко-лідера» (на прикладі роботи Каховської міської станції юних натуралістів)»;
- «Виховний потенціал позашкільного закладу еколого-натуралістичного спрямування у впровадженні STEM-освіти» (на прикладі роботи Станції юних натуралістів Новокаховської міської ради)».
За дорученням НЕНЦ розроблено «Положення проведення Всеукраїнського Хакатону для учнівської молоді «X REALITY HACK 2018», здійснено заходи щодо підготовки та проведення І Всеукраїнського Хакатону в рамках Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості з нагоди 100-річчя позашкільної освіти у місті Луцьку.
Впродовж року проведено 10 занять для слухачів курсів підвищення кваліфікації керівників гуртків еколого-природничого спрямування Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти педагогічних кадрів» Херсонської обласної ради з використанням інформаційно-комунікативних технологій.
Організаційно-масовим відділом організовано участь та проведення 48 Всеукраїнських та обласних природоохоронних акцій та конкурсів, 7 волонтерських заходів, 6 експедицій, 53-х екскурсій, 28 юннатівських свят на базі Центру.
Проведено п’ять заочних обласних акцій, серед яких три нові: «Алея юннатівського руху», «Збережемо родючість рідної землі», «Найстаріші дерева Херсонщини».
У вищезазначених обласних конкурсах взяли участь 558 дітей.
З 29 по 31 травня 2018 року на базі позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Крилатий» Херсонської області спільно з Національним еколого-натуралістичним Центром проведено фінальний етап Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста – 2018» за темою: «Раціональне природокористування».
Учасниками заочного етапу Фестивалю стали учні загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів – переможці обласних етапів Фестивалю з 22 областей України.
Впродовж року проведено наступні очні обласні масові заходи: обласний етап Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім», зльоти юних лісівників та учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об′єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, обласну наукову експедицію «Дослідження біорізноманіття Біосферного заповідника Асканія-Нова ім. Ф. Е. Фальц-Фейна».
Даними конкурсами охоплено 280 учнів.
Загалом, масовою природоохоронною роботою охоплено 5077 учнів області, з них екскурсіями в Центрі - 1460.


І. КООРДИНАЦІЙНО-МЕТОДИЧНА РОБОТА
1.1. Організація та зміст роботи з педагогічними кадрами (координаційно-методичні ради, семінари, наради, консультації тощо):
- робота з педагогічними кадрами на базі обласного еколого-натуралістичного центру (облСЮН);
З метою координації еколого-натуралістичного напрямку роботи в області проведено два засідання координаційно-методичної ради з еколого-натуралістичної освіти і виховання за темами:
- «Розвиток молодіжного руху на базі школи «Еко-лідера» (на прикладі роботи Каховської міської станції юних натуралістів)»;
- «Виховний потенціал позашкільного закладу еколого-натуралістичного спрямування у впровадженні STEM-освіти» (на прикладі роботи Станції юних натуралістів Новокаховської міської ради)».
Для вчителів біології, керівників гуртків, директорів районних та міських станції юних натуралістів, комплексних позашкільних навчальних закладів, завідувачів еколого-натуралістичними відділами центрів дитячої та юнацької творчості методичною службою Центру проведено:
- онлайн-семінар «Вдосконалення методичної роботи позашкільного закладу еколого-натуралістичного спрямування для підвищення ефективності навчально-виховного процесу»;
- науково-практичний семінар, у рамках Всеукраїнського конкурсу «В об′єктиві натураліста», на тему: «Екологізація натуралістичної освіти учнівської молоді на базі об’єктів ПЗФ Херсонщини» за участю Пустовіт Наталії Афанасіївни – кандидата педагогічних наук, завідувача кафедри методології освіти для сталого розвитку Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів України, директорів Херсонського, Львівського та Миколаївського обласних еколого-натуралістичних центрів учнівської молоді.
Практична частина включала екскурсії з елементами практичних дій на базі природо-заповідних об’єктів Херсонщини – національного парку «Олешківськкі піски» (директор Непрокін А.В.) та Національного природного парку «Джарилгацький» (директор Коваленко В. М.).
- 10 занять-тренінгів, практичних занять, майстер-класів для слухачів курсів підвищення кваліфікації комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти педагогічних кадрів» Херсонської обласної ради.
Надано близько 190 консультацій з організації еколого-натуралістичної діяльності для вчителів, директорів, заступників, методистів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів області і міста.
Тематика консультацій направлена на вивчення нормативно-правової бази з еколого-натуралістичної освіти і виховання, практичної природоохоронної роботи, методики проведення занять, творчих звітів, спостережень у природі, екологічних акцій, підготовки учнівських науково-дослідницьких робіт, тематичних виставок.
-- робота з педагогічними кадрами на базі міських, районних центрів еколого-натуралістичної творчості (СЮН);
На базі Новокаховської СЮН протягом 2018 року працювала Школа передового педагогічного досвіду. Серед проведених заходів: виставка методичних матеріалів «Мої педагогічні знахідки», педагогічні читання за темою: «Візуалізація в освітньому процесі»; «Виховання в учнів доброти, милосердя, співчуття до чужого болю, любові до рідного краю, турботливого ставлення до свого здоров'я»; участь у обласному конкурсі «Перлина натхнення».
Проведені засідання методичного об’єднання еколого-натуралістичного спрямування з таких тем: «Навчальний квест: навчати, шукати, грати»; «Формування екологічно доцільної поведінки у побуті засобами самоаналізу»; семінар-тренінг: «Особистість педагога у сучасному світі».
Педагогами Генічеської райСЮН надано 40 тематичних консультацій керівникам гуртків, вчителям шкіл, вихователям дошкільних закладів району.
Як підсумок роботи керівників гуртків Каховської міськСЮН було проведено «Парад Відкритих занять».
Працівниками Новотроїцької районної станції юннатів проведено навчання начальників пришкільних оздоровчих таборів; районний семінар учителів біології та керівників гуртків за темою «Червонокнижні рослини степів».
- виїзди та їх тематика.
З метою подальшого розширення дієвої співпраці у справі природоохоронного виховання молоді між навчальними закладами України, обміну досвідом та підписання угод про співпрацю, адміністрація Центру здійснювала виїзди до обласних еколого-натуралістичних Центрів (м. Хмельницький, м. Львів).
З метою надання методичної допомоги з еколого-натуралістичного напрямку позашкільної освіти здійснені виїзди в міста та райони Херсонської області, зокрема, Голопристанський, Скадовський райони, міста Каховка, Нова Каховка, Генічеськ, Асканія-Нова, Гола Пристань.
1.2. Координаційно-методична робота в освітніх округах.
Заходи щодо розвитку позашкільної еколого-натуралістичної освіти на територіях новостворених громад. Робота з опорними школами.
Протягом року постійно надавалася інструктивно-методична допомога новоствореним відділам освіти територіальних громад. Зміст консультацій стосувався питань, що розкривали нормативно-правову базу організації роботи гуртків, умови участі в обласних та всеукраїнських конкурсах еколого-натуралістичного спрямування, навчально-методичне забезпечення гурткової роботи, методику організації гурткових занять, тощо.
1.3. Конкурси педагогічної майстерності, творчі конкурси тощо:
всеукраїнського рівня; обласного рівня; центру еколого-натуралістичної творчості (СЮН) (місцевого рівня).
За результатами Всеукраїнського конкурсу програм, навчально-методичних матеріалів та віртуальних ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти хіміко-біологічного профілю визнано переможцем та нагороджено дипломом ІІІ ступеня Національного еколого-натуралістичного Центру МОН України (далі НЕНЦ) у 2018 році Пирожок Т.А., керівник гуртків за укладання навчальної програми «Юні медики».
За дорученням НЕНЦ методичним відділом Центру розроблено «Положення про проведення Всеукраїнського Хакатону для учнівської молоді «X REALITY HACK 2018», здійснено заходи щодо підготовки та проведення І Всеукраїнського Хакатону в рамках Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості з нагоди 100-річчя позашкільної освіти у місті Луцьку.
З метою підвищення якості освіти та розвитку творчого потенціалу педагоги Новокаховської СЮН взяли участь у міському етапі Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних навчальних закладів системи освіти у 2018 році.
Подано на розгляд навчальну програму для молодшого шкільного віку еколого-натуралістичного напряму «Рідний край» (керівник гуртків Свєтоградова-Беленко К. В), збірник виховних заходів «Екологічне виховання дітей 1-4 класів» (методист Скрабунова І. О.).
1.4. Соціальне партнерство центрів еколого-натуралістичної творчості (СЮН):
- з державними науковими установами та вищими навчальними закладами
Центром, разом із кафедрою ботаніки факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету проведено обласну акцію «Найстаріші дерева Херсонщини» в рамках Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл». Учасниками акції стали більше 100 учнів та педагогів області.
- з громадськими організаціями
З метою залучення учнівської молоді до дослідницької та природоохоронної роботи щодо захисту, збереження та відновлення родючості ґрунтів Херсонщини, пошуку шляхів отримання якісної екологічно-чистої сільськогосподарської продукції, виховання дбайливого ставлення до природних ресурсів рідного краю Центр разом з громадською організацією «Асоціація органічного землеробства» провели обласну акцію «Збережемо родючість рідної землі» в рамках обласного зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів.
- із закладами культури та освіти
На базі Херсонського обласного музично-драматичного театру ім. М. Куліша організовано обласну виставку «Новорічний сувенір».
Спільно з Херсонським обласним краєзнавчим музеєм в рамках еколого-просвітницької акції «Міжнародна ніч кажанів» проведено масовий захід «Цікаве про кажанів».
З метою розвитку та вдосконалення позашкільної освіти Центр продовжує співпрацю, поновлює існуючі та складає нові угоди із: Херсонським державним університетом, Херсонським державним аграрним університетом, комунальним вищим навчальним закладом «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, комунальним закладом «Мала академія наук» Херсонської обласної ради, Херсонською гідробіологічною станцією Академії наук України, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області, Чорноморським біосферним заповідником, Біосферним заповідником «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, Херсонським обласним краєзнавчим музеєм, громадською організацією «Асоціація органічного землеробства», ПАТ «Херсонський хлібокомбінат».
Генічеська райСЮН плідно співпрацює із закладами освіти міста та району, районним відділом культури та Будинком культури.
Впродовж року вихованці райСЮН взяли участь у 5 міських та районних тематичних виставках з декоративно-прикладного мистецтва, флористики та фітодизайну, одержали 36 призових місць.
Новотроїцька райСЮН співпрацювала з науковими установами: Українським товариством охорони птахів; Західноукраїнським орнітологічним товариством; кафедрою зоології Київського держуніверситету; НДІ «Асканія-Нова»; Міністерством заповідної справи України; Всеукраїнською Екологічною Лігою.
1.5. Заходи щодо підвищення кваліфікації педагогів (курси підвищення кваліфікації, майстер-класи, дистанційне навчання, школа молодого педагога, креатив-студія тощо):
- заходи щодо підвищення кваліфікації педагогів в обласному еколого-натуралістичному центрі (обласній станції юних натуралістів);
Для підвищення професійної майстерності педагогів Центру у 2018 році продовжено роботу школи педагогічної майстерності. Було проведено 8 засідань, під час яких розглядалися питання методичної підготовки педагогічних кадрів до проведення творчих занять гуртка, всебічного розвитку дитини, аспекти використання ресурсів живого куточку та навчально-дослідної земельної ділянки, проведення тренінгів під час занять гуртків, умови формування екологічної свідомості та стійких переконань у необхідності збереження природних ресурсів.
З метою підвищення рівня науково-теоретичних і методичних знань молодих педагогів, формування їхньої педагогічної майстерності, сприяння постійному творчому зростанню, а також забезпечення якості освіти, що надається у закладі організовано роботу практикуму молодого педагога.
Атестацію на базі Центру пройшла Валікова О.В., як керівник гуртків 10 розряду; на базі Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної держадміністрації - Коротка Т.О., як керівник гуртків – методист.
- заходи щодо підвищення кваліфікації педагогів в міських (районних) позашкільних навчальних закладах.
Керівники гуртків Новокаховської СЮН Неділько О.М. та Голованова Р.Я. пройшли атестацію на базі Новокаховського відділу освіти, встановлено відповідно 12 та 11 тарифний розряд.
2 керівника гуртків Генічеської райСЮН пройшли курсову перепідготовку. Атестовано 3 керівника гуртків, в тому числі 1 керівника гуртків-методиста.
Протягом року на базі станції керівником гуртка «Творча майстерня» Лисенко М.О. проведено 8 майстер-класів для керівників гуртків та вчителів обслуговуючої праці шкіл району.

ІІ. НАВЧАЛЬНО-МЕТОЧНЕ ЗАБЕПЕЧЕННЯ ЗМІСТУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (навчальні програми, посібники, робочі зошити, інтерактивні електронні посібники тощо):
2.1. Навчально-методичне забезпечення змісту позашкільної освіти в обласному еколого-натуралістичному центрі (обласній станції юних натуралістів).
У 2018 році затверджені Департаментом освіти, науки та молоді Херсонської обласної держадміністрації навчальні програми: «Захоплююче лозоплетіння» (Мудрак Т.О.), «Тварини в нашому житті» (Валікова О.В.), «Юний медик» (Пирожок Т.А.). Програми розміщені на офіційному сайті закладу.
Педагогами Центру створені наступні методичні матеріали:
- віртуальну екскурсію по навчально-дослідній земельній ділянці Центру (Валікова О.В., методист);
- збірку практичних занять «Десмургія. Травми. Правила надання першої медичної допомоги» для керівників гуртка «Юні медики» (Пирожок Т.А., керівник гуртків);
- збірки «Екскурсія у музеї хліба» та «Творча реалізація педагогічних ідей В. Сухомлинського в системі еколого-натуралістичного виховання» статті з досвіду роботи за результатами педагогічних читань В. Сухомлинського (Коротка Т.О., заступник директора з навчально-виховної роботи).
2.2. Навчально-методичне забезпечення змісту позашкільної освіти міських (районних) позашкільних навчальних закладах.
Навчальні плани гуртків рай/міськ СЮН складені на основі програм для загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки України (2014-18 рр. видання) та Департаментом освіти, науки та молоді Херсонської обласної держадміністрації (2014-18 рр.).
З основних видів навчально-методичного забезпечення в райСЮН є навчальні програми, посібники; методичні рекомендації, періодичні видання, брошури.
Навчальними програмами та нормативно-правовими документами педагоги забезпечені на 100 %.
Керівники гуртків розробляють та використовують авторські робочі зошити, які успішно були презентовані на методичних виставках.

ІІІ. НАУКОВО-МЕТОДИЧНА РОБОТА З ПЕДАГОГІЧНИМИ КАДРАМИ (робота над проблемною темою, робота творчих груп, методичних об’єднань, теми методичних та педагогічних рад) 3.1. Науково-методична робота з педагогічним кадрами в обласному еколого-натуралістичному центрі (обласній станції юних натуралістів)
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 13.05.2014 № 581 «Про проведення дослідно-експериментальної роботи на базі комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради за темою «Екологізація дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного навчального закладу із об’єктами природно-заповідного фонду» в період з січня 2016 р. по березень 2018 року проводився IІI (формувальний) етап дослідно-експериментальної роботи.
3 квітня 2018 року у м. Києві на засіданні комісії з питань інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи з проблем виховання, розвитку дітей та учнівської молоді у загальноосвітніх навчальних закладах Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України завідувачем методичним відділом Мудрак Т.О. було представлено звіт про завершення ІІІ етапу.
4 грудня 2018 року на вищезазначеній комісії представлено завершальний звіт про підсумки дослідницько-експериментальної роботи.
За звітній період педагогічним колективом Центру проводилася робота з: визначення рівня сформованості екологічної свідомості вихованців позашкільного навчального закладу на початку формувального етапу експерименту; обґрунтування організаційно-педагогічних умов підвищення ефективності екологізації дослідницької діяльності вихованців у співпраці позашкільного навчального закладу і об’єктів природно-заповідного фонду; впровадження форм і методів фронтальної, групової та індивідуальної пошуково-дослідницької роботи на заповідних територіях; визначення рівня сформованості екологічної свідомості вихованців позашкільного навчального закладу в кінці формувального етапу експерименту.
Всебічну підтримку та науковий супровід перебігу експериментальної роботи надає науковий керівник дослідно-експериментальної роботи Пустовіт Н.А.
Звіт Центру схвалено та був прийнятий цілком, без зауважень.
3.2. Науково-методична робота з педагогічним кадрами в міських (районних) закладах позашкільної освіти.
Станція юних натуралістів Новокаховської міської ради працювала над єдиною науково-методичною проблемою: «Соціалізація дітей та учнівської молоді в сучасному освітньому просторі», створена модель соціально-освітнього простору СЮН «Екологічна школа культури і розвитку».
В жовтні 2018 році на засіданні методичної ради педагогічний колектив СЮН визначав зміст діяльності щодо реалізації другого року ІV завершального етапу науково-методичної проблеми «Створення сучасного соціалізуючого освітнього простору СЮН засобами позашкільної освіти».
Педагоги Генічеської СЮН провели самоаналіз власної діяльності, заповнили анкети «Критерії діяльності керівника гуртків». Звіти про роботу гуртків заслухані на педраді, нараді при директорові.
Методична проблема Каховської СЮН: «Соціалізація дітей та учнівської молоді міста на засадах еколого-натуралістичного навчання і виховання» (останній етап).
З вересня 2018 року педагогічний колектив СЮН почав роботу над науково-методичною темою на період з 2018 по 2023 роки: «Компетентнісний підхід та соціалізація особистості в умовах створення єдиного освітнього простору».
3.3. Інноваційна діяльність педагогів.
Педагогами Центру в рамках дослідно-експериментальної роботи запроваджено нові форми роботи під час щорічної обласної наукової експедиції «Дослідження біорізноманіття Біосферного заповідника Асканія-Нова ім. Ф. Е. Фальц-Фейна». Робота проводилася як на території біосферного заповідника так і в екосистемах напруженого антропогенного впливу. В програмі експедиції визначена змістовна екологічна лінія: природне степове ядро – буферні зони заповідної території – екосистеми з інтенсивним антропогенним впливом.
Дослідницька робота проводилася в основному на аутекологічному рівні, але з елементами дем- та синекології, що відображено в темах різних форм роботи та послідовності їх опанування.
Разом з навчально-дослідницькою складовою, в програмі експедиції реалізовано виховний аспект діяльності: формування екологічної культури та національної самосвідомості, розвиток індивідуальних якостей особистості.
За ініціативи педагогічних працівників Каховської міськСЮН розроблено проект «Створення контактного міні-зоопарку на базі Каховської міської станції юних натуралістів» та розміщено його на «Платформі реалізації ідей для покращення твого міста» офіційного сайту м. Каховка. В результаті відкритого голосування проект набрав найбільшу кількість голосів й розпочато його фінансування з бюджету міста.
До міні-зоопарку запрошуються діти з міського Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, для яких спілкування, тісний контакт з тваринами є дуже важливим фактором соціалізації.
Вже зараз зоологічна лабораторія закладу налічує більше 40 видів тварин, серед яких ссавці: єнотоподібні собаки, перуанська коза, нутрії, лисиця, шиншили, пацюки (сфінкс, дамбо, хаски), хом’яки, дегу, пісчанки, їжаки, кролі, морські свинки. Також представлено багато видів птахів, плазунів, земноводних та риб.
В Каховській міськСЮН започатковано роботу «Школи еколідера».
Діти поглиблюють знання з екологічного права, ознайомлюються з роботою громадських об'єднань, навчаються конструктивно спілкуватися з однодумцями, відстоювати ідеї збереження довкілля, розвивати свій лідерський потенціал.
Задля ефективного втілення в навчально-виховний процес закладу нових форм і методів роботи з підростаючою молоддю станція плідно співпрацює з громадськими організаціями, ініціативними групами, Каховським центром надання правової допомоги задля розвитку екологічного молодіжного руху.
В Генічеській райСЮН нетрадиційні, інтегровані заняття знайшли своє відображення в адаптованих до умов позашкільного закладу програмах з логіко-екологічного розвитку, поєднання природознавства з вивченням англійської мови та образотворчого мистецтва у дитячих колективах дошкільного віку.
3.4. Вивчення та узагальнення перспективного педагогічного досвіду.
3.4.1. Вивчення та узагальнення перспективного педагогічного досвіду в обласному еколого-натуралістичному центрі (обласній станції юних натуралістів).
З метою вивчення, узагальнення та обміном перспективним педагогічним досвідом з еколого-натуралістичної освіти було здійснено виїзди до Хмельницького та Львівського обласних еколого-натуралістичних центрів. Розглядалося питання узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду, науково-дослідницької роботи, пошуку шляхів співпраці з екологічного виховання учнівської молоді.
3.4.2. Вивчення та узагальнення педагогічного досвіду в міських (районних) закладах позашкільної освіти.
Інноваційний досвід Генічеської райСЮН з теми «Формування екологічної культури дітей віком 3-6 років в творчих об’єднаннях районної станції юних натуралістів» був презентований 05 грудня 2018 року в Національному еколого-натуралістичному центрі МОН України на розширеній педагогічній раді, яка проводилась за участю наукових співробітників Інституту проблем виховання НАПН України. Рішенням педагогічної ради передовий педагогічний досвід райСЮН рекомендовано до популяризації та поширення серед закладів позашкільної освіти. Заклад отримав сертифікат про вивчення та узагальнення передового педагогічного досвіду.

ІV. ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНОГО НАПРЯМУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ У ЗАСОБАХ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ, У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ, РОБОТА САЙТУ
Протягом року створено 12 сюжетів про роботу Центру у новинах ТРК Скіфія, ВТВ. Тематика відео стосувалась діяльності юннатів Центру та області, а саме: підгодівлі птахів взимку, виготовлення годівничок, роботи юннатів в живому куточку Центру, про вирощування й догляд за тваринами живого куточку Центру, народних традицій випікання пасок, писанок-зернівок, роботи музею хліба Центру, «Дня відкритих дверей», висадки саджанців на «Алеї юннатів», обласного зльоту юних аграріїв.
Систематично педагоги та вихованці Центру брали участь у прямих ефірах ранкової телепередачі «Починайте ранок з нами», де ділились з телеглядачами досвідом щодо утримання тварин, розведення квітів, аспектів охорони природи.
Осередком для популяризації екологічної діяльності Центру є офіційний сайт Центру.
В розділі «Новини» висвітлювалась інформація про заходи еколого-натуралістичного спрямування в Центрі та в області. Впродовж року тут розміщено більше 80 повідомлень про події в галузі еколого-натуралістичної освіти в області, близько 700 фотографій.
Створено 2 нових розділи, розміщено 37 документів, що стосуються еколого-натуралістичної освіти в області, 2 програми з позашкільної освіти, затверджені Департаментом освіти, науки та молоді Херсонської обласної держадміністрації, методичні матеріали, конспекти занять гуртків.
Постійно надавала інформаційний матеріал на шпальта електронної газети «Нова Каховка онлайн» Новокаховська міськСЮН.
За звітний період опубліковано 9 статтей. В електронну газету НЕНЦУМ надіслано 3 статті.
Популяризація роботи Каховської СЮН та здобутків вихованців проводиться через публікацію в ЗМІ та на сайті Новокаховського виконавчого комітету, на міських виставках. Висвітлюються творчі здобутки вихованців та педагогів , відомості про масові заходи  та урочисті події райСЮН на сайті власного закладу, сайтах районного відділу освіти,ХОЦЕНТУМ, у районній газеті , в новинах місцевої  телекомпанії «Новий візит» .
Робота Новотроїцької СЮН протягом року висвітлювалась на сторінках районної газети «Трудова слава» та офіційних сайтах Новотроїцької районної державної адміністрації, Новотроїцької районної ради, Новотроїцького відділу освіти, Центру.

V. ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
Методичною службою Центру розроблено методичний посібник «Екологізація дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного навчального закладу із об’єктами природно-заповідного фонду» у якому представлено результати дослідно-експериментальної роботи Центру.
Посібник адресовано практичним працівникам системи освіти, педагогічним працівникам позашкільних навчальних закладів. Корисним він буде науковцям, аспірантам, студентам.
У своєму змісті посібник має теоретичну і практичну частину.
Теоретична частина вміщує розгляд наступних питань: теоретичний аспект поняття екологізація та екологічна свідомість; виховний потенціал об’єктів природно-заповідного фонду в екологізації дослідницької діяльності учнівської молоді; обґрунтування моделі екологізації дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії із об’єктами природно-заповідного фонду; форми і методи дослідницької діяльності учнівської молоді з використанням об’єктів природно-заповідного фонду.
Зміст практичної частини науково-методичного посібника складається з Концепції екологізації дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного навчального закладу із об’єктами природно-заповідного фонду; діагностичних методик; з навчальної програми з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму «Дослідники заповідних стежок Херсонщини»; розробок занять за програмою.
Новокаховською міськСЮН підготовано методичні розробки: «Методичні рекомендації з охорони праці», «Організаційні умови та педагогічні фактори підвищення якості позашкільної освіти», «Що таке громадянське виховання?», «Використання технології «сторітелінг» у гуртках еколого-натуралістичного спрямування», «Методичні рекомендації щодо проведення Зеленого уроку у позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладах», сценарій виховного заходу «На крилах весни прилітають птахи».
Генічеської райСЮН підготовлено методичні матеріали: «Методика проведення занять у природі (спадщина В.О. Сухомлинського)», «Формування екологічної культури дітей віком 4-6 років», «Організація роботи на екологічних стежках», «Використання мнемотаблиць на заняттях з дошкільнятами», «Рухливі ігри на заняттях гуртків», «Фізкульхвилинки на заняттях природознавства», «Профілактика сколіозу у дітей».
Каховською СЮН випущений методичний бюлетень: «Порада молодому педагогу», «Методичні рекомендації керівнику гуртків», буклет «Вимоги до програм з позашкільної освіти», «Цікаве і корисне методисту позашкільного закладу».
Новотроїцькою райСЮН розроблено та оформлено 3 брошури для керівників гуртків шкіл району, організаторів еколого-натуралістичної роботи, які включають: орієнтований план науково-натуралістичних заходів на рік, програми гуртків екологічного направлення, положення та терміни проведення конкурсів та акцій, положення про НДЗД шкіл, тематику дослідницької роботи; положення та приклад паспортизації екологічних стежок в районі, положення регіонального конкурсу «Ковила – окраса Таврійського степу».
Складено та розповсюджено екологічні листівки «Не рубай ялинку», буклет «Птах року – 2018 Припутень», матеріали екологічного обстеження солончакового поду.

VІ. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МАСОВА РОБОТА З ДІТЬМИ ТА УЧНІВСЬКОЮ МОЛОДДЮ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇСЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИТА ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В ОБЛАСТІ.
6.1. Участь у Всеукраїнських заходах з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти області.
З 29  по 31 травня 2018 року на базі позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Крилатий» Херсонської області спільно з НЕНЦ проведено фінальний етап Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста – 2018» за темою:  «Раціональне природокористування». Учасниками заочного етапу Фестивалю стали учні загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів – переможці обласних етапів Фестивалю з 22 областей На розгляд оргкомітету було надіслано 98 конкурсних робіт. У очному турі взяли участь 49 дітей з різних областей України.
У заочному етапі конкурсу, в номінації «Краща фоторобота», І місце здобула Борщик Анастасія, 17 років вихованку гуртка «Природа рідного краю», керівник Коваленко І.В., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР; шість ІІ та одне ІІІ місце в різних номінаціях вибороли школярі області.
Результативність участі вихованців Центру у Всеукраїнських конкурсах та акціях наступна.
В очних конкурсах здобуто:
- IІI місце в секції «Зоологія» ХІV Всеукраїнського конкурсу юних зоологів і тваринників (Овчінніка Ірина, учениця 8 класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  № 31 Херсонської міської ради);
- диплом ІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму (Грушевенко Дарина, вихованка гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Хандусь А.В. КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР);
- диплом ІІІ ступеня XIV Всеукраїнського конкурсу юних зоологів і тваринників (Овчіннікова Ірина, вихованка гуртка «Основи науково-дослідної діяльності», керівник Мудрак Т.О., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР);
- диплом фіналіста очного туру Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер генетик» (Кобеляцький Тарас, учень 9 класу Старосільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великоолександрівського району, керівник Гавриленко Т.П.);
-  ІІІ місце в конкурсі фоторобіт «Червонокнижні тварини рідного краю» VІ Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів (Кубальска Анна, Жакоміна Софія, вихованці  гуртка «Юні орнітологи», керівник Жакоміна О.В., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, учениці Зеленівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №38 Херсонської міської ради);
- диплом переможця в номінації  «Найкраще висвітлення різнопланових аспектів екології» Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля-наш спільний дім» (екологічна агітбригада «Планета» Комишанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №26 Херсонської міської ради, керівник Надточій Т.І.);
- ІІ місце у номінації «Квіткові килими» Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну «100 славних років Позашкіллю» (Сандуленко Марія, Сандуленко Дарія, вихованки гуртка «Юні квітникарі», керівник Хабловська В.В., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР);
- диплом ІІ ступеня в номінації «Заклади загальної середньої освіти» ХІ Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань (Єременко Олександр, Іваніцький Павло, Одарченко Інна, вихованці опорного навчального закладу «Новозбурівська школа № 1» Голопристанської районної ради);
-  ІІІ місце в секції «Овочівництво» ХІ Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань  (Одарченко Ірина, учениця 10 класу опорного навчального закладу «Новозбурівська школа № 1» Голопристанської районної ради);
- ІІІ місце у виставці-презентації досягнень учнівських лісництв ХІІ Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти (загальнокомандне місце учнівського лісництва «Олешки» Малокопанівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Малокопанівської сільської ради Голопристанського району, керівник Андрієць Л.І.);
- диплом за ІІІ в номінації «Лісовідновлення та лісорозведення» ХІІ Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти (Кохальський Володимир, учень 10 класу Херсонського ліцею Херсонської обласної ради, керівник Андрієць Л.І.);
- два ІІ місця та диплом переможця у Всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи 2018» (вихованці гуртка «Основи науково-дослідної діяльності», керівник Мудрак Т.О., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР: Ляшенко Марина, учениця 11 класу Херсонської гімназії № 1 Херсонської міської ради,  Овчіннікова Ірина, учениця 9 класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 31 з поглибленим вивченням історії, права та іноземних мов Херсонської міської ради,  Кохальський Володимир, учень 10 класу Херсонського ліцею Херсонської обласної ради).
Результативність участі у Всеукраїнських заочних конкурсах та акціях така:
«Новорічна композиція» - І місце здобули вихованці гуртка «Природа і фантазія», керівник Коротка Т.О., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, ІІ та ІІІ місця – вихованці керівників гуртків Лукіної С.В., Альонової І.М., Коваленко І.В., Хандусь А.В., Пирожок Т.А.;
«Вчимося за повідувати» - I місце отримали Величко Наталія, Сушков Кирило, учні Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 27 з поглибленим вивченням інформатики та іноземних мов Херсонської міської ради;
«Дослідницький марафон» - І місце посіла Тужикова Вікторія, вихованка гуртка «Основи науково-дослідної діяльності», керівник Мудрак Т.О., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«Навчально-дослідних земельних ділянок» - І місце посіла Ляшенко Марина, вихованка гуртка «Основи науково-дослідної діяльності», керівник Мудрак Т.О., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«Парад квітів біля школи» - ІІ місце здобули вихованці гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Хандусь А.В., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«Парки – легені міст і сіл» - ІІ місце отримала Величко Наталія, вихованка гуртка «Природа рідного краю», керівник Коваленко І.В., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«Український сувенір» - І місце отримав Стариченко Микита, вихованець гуртка «Захоплююче лозоплетіння», керівник Піскун Є.В., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«Моя країна –Україна» - ІІ місце посіла у номінації «Пейжаж» Стасів Аліна, вихованка гуртка Екологічний театр «Маків цвіт», керівник Пирожок Т.О., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«Український коровай» - І місце здобули Безкоровайний Владислав, Квітка Анастасія, Євмененко Владислав, вихованці гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Пирожок Т.А., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР;
«В об’єктиві натураліста - 2018» - посіли І місце: у номінації «Краща фоторобота» посіла Борщик Анастасія, вихованка гуртка «Природа рідного краю», керівник Коваленко І.В. Безкоровайний Владислав, Квітка Анастасія, Євмененко Владислав, в номінації «Кращий відеоролик» - Абрамова Анна, учениця 8-В класу Херсонської спеціалізованої школи I-III ступенів №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради.
6.2. Організація та зміст обласних заходів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти.
Проведено п’ять заочних обласних акцій, в яких прийняло участь 558 дітей.
З 20 грудня 2017 року по 20 січня 2018 року на базі КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР працювала обласна виставка «Букет замість ялинки» за участю 16 районів області (представлено 218 роботи).
У період з грудня 2017 по лютий 2018 проходила обласна акція «Допоможемо зимуючим птахам». До обласного оргкомітету надійшло 150 робіт з 19 районів області.
В рамках відзначення Всесвітнього Дня Землі проведена обласна акція «Найстаріші дерева Херсонщини». 20 квітня 2018 року відбулося нагородження 40 переможців з 9 районів області.
З метою залучення учнівської молоді до дослідницької та природоохоронної роботи щодо захисту, збереження та відновлення родючості ґрунтів Херсонщини, пошуку шляхів отримання якісної екологічно-чистої сільськогосподарської продукції проведено обласну акцію «Збережемо родючість рідної землі».
Починаючи з березня 2018 року, школярі області розпочали експериментально-дослідницьку роботу сільськогосподарського напрямку з використанням органічного препарату «Біо-гель». На розгляд оргкомітету акції надійшло 35 робіт з 7 районів області.
8 листопада 2018 року підбито підсумки акції та нагороджено 14 переможців з 5 районів області.
У жовтні 2017 року започаткована обласна екологічна акція «Алея юннатівського руху».
20 жовтня 2017 року, 28 вересня та 31 жовтня 2018 на схилах Дніпра, біля  Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара, вихованцями КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР висаджено більше 20 молодих саджанців дерев, серед яких дуб звичай, горіх волоський, китайський фінік (зізіфус), вишня звичайна. До обласної акції приєдналися 55 вихованців районних та міських станцій юннатів області, якими було висаджено більш як 70 дерев та кущів.
В очних обласних конкурсах охоплено 280 учнів.
26 квітня 2018 року проведено обласний зліт юних лісівників, у роботі якого взяли участь 5 команд (35 дітей) з Голопристанського, Великоолександрівського, Нововоронцовського районів, міст Херсона та Гола Пристань.
І місце посіла команда «Олешки», керівник Андрієць Л.І., комунального закладу «Центр позашкільної освіти» Голопристанської державної адміністрації Малокопанівського закладу освіти.
30 березня 2018 року на базі Херсонського державного аграрного університету проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім» за темою «Раціональне природокористування», в якому взяли участь 10 колективів (60 дітей) з Великоолександрівського, Великолепетиського, Генічеського, Горностаївського, Каланчацького, Скадовського районів та міст Херсона, Гола Пристань, Каховка.
За результатами творчої презентації та конкурсного виступу переможцями став агітколектив «Планета», керівник Надточій Т.І., Комишанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №26 Херсонської міської ради.
З 18 по 21 червня 2018 року проведено обласну наукову експедицію «Дослідження біорізноманіття Біосферного заповідника Асканія-Нова ім. Ф. Е. Фальц-Фейна». Учасниками заходу стали 15 юннатів Білозерського, Великоолександрівського, Голопристанського, Новотроїцького районів, міст Каховки, Нової Каховки, Херсона.
08 листопада 2018 року на базі державного вищого навчального закладу «Херсонський державний університет проведено обласний зліт учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об′єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів. У заході взяли участь 6 команд (35 дітей) з Великоолександрівського, Голопристанського, Каланчацького районів, міст Нової Каховки, Херсона, КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР. І місце здобула команда гуртка «Юні рослинники», керівник Гавриленко Т.П., КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР, учні Старосільської ЗОШ І-ІІІ ступенів Великоолександрівського району.
6.3. Організаційно-масові заходи для гуртківців Центру проводились відповідно до плану роботи організаційно-масового відділу.
Впродовж 2018 року вихованці закладу взяли активну участь у проведенні
- «Дня відкритих дверей»,
- «Дня юного натураліста»,
- виставки та майстер-класів з нагоди 100-річчя позашкільної освіти в Україні,
- виставки творчих дитячих робіт «Новорічна композиція», яка представлялась в приміщеннях: Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша, Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації, Комунальному закладі «Херсонський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» Херсонської обласної ради, Соціальному Центру матері та дитини Херсонської міської ради, Центрі для переселенців.
- конкурсів та виставок малюнків: «Охорона праці очима дітей», «Хліб – очима дітей»;
- свят «Свято першої борозни», «День Чорного моря», «Новорічні розваги»;
- брейн-рингу «Цікаве про кажанів», присвячений до Міжнародної ночі кажанів;
- акцій: «Алея юннатівського руху» на території б-ки ім. О.Гончара; «Найстаріші дерева Херсонщини» в рамках Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл»;  «Збережемо родючість рідної землі»; висадки саджанців сосни на території Антонівського лісництва; «Збережемо першоцвіти»; «Посади дерево миру», до Дня довкілля; «Чистий берег» до Міжнародного дня чистих берегів;
- квесту «День зустрічі птахів» у природничому відділі Краєзнавчого музею та «Козацька слава» у пониззі Дніпра;
- дитячої конференції «Допоможемо зимуючим птахам»;
- правовому навчанні з адвокатом Аміновою С.Р..
Протягом зазначеного періоду проводились заходи з національно-патріотичного виховання: свято «Козацькому роду – нема переводу», зустрічі з волонтерами ХЦБ ЗСУ, написання листів та виготовлення поробок воїнам, що перебувають на території Операції Об′єднаних Сил (вітання з Новим роком та Різдвом, з Днем Святого Валентина), жінкам-військовослужбовцям; виставка творчих робіт та малюнків юннатів до Дня визволення м. Херсона від фашистських загарбників та до Дня Козацтва в обласному госпіталі для інвалідів та ветеранів війни, виставка квіткових композицій до Дня Примирення в обласному госпіталі; привітання волонтерів Херсонського Центру Допомоги військовим ЦСУ з Міжнародним днем волонтера в Україні.
Також великого значення патріотичному вихованню надавали педагоги рай (міськ) СЮН.
Так, для юннатів Генічеської райСЮН організовано Свято Захисника України, народознавчий захід «Святий Миколай, до діток завітай!».
Педагогами Каховської міськСЮН проводились виховні години в гуртках, уроки мужності, тематичні вечори-зустрічі з військовослужбовцями, майстер класи для сімей учасників антитерористичної операції, вихованці брали участь у мітингу, присвяченому визволенню рідного міста, вечорі-реквіємі, присвяченому вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні, акції «Запали свічку» на знак вшанування пам’яті жертв Голодомору.
У Новотроїцької рай СЮН створено куточки національної символіки «Виховуємо патріотів», охорони здоров’я. Один раз на місяць випускаються стіннівки «По рідній Україні».


VІІ. НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА ТА ПРАКТИЧНА ПРИРОДООХОРОННА РОБОТА (табличні дані)

7.1. Робота на НДЗД, об’єктах  захищеного ґрунту, куточку живої природи тощо.
НДЗД Центру (розміри ділянок Центру та рай(міськ)СЮН подані у розділі ІХ) використовувалась з метою демонстрації об’єктів під час екскурсій школярів, для вирощення корму для тварин живого куточка, проведення дослідів (тематика у розділі ІХ).
На базі Новокаховської СЮН проводилась науково-дослідницька робота в галузі садівництва. Юннати вирощують 3 сортів фундука та зизифуса з метою визначення врожайності.
На навчально-дослідній земельній ділянці Каховської СЮН закладені та проведені досліди: «Вирощування з насіння дубів черешчатих і догляд за ними», «Вирощування  томатів черрі у відкритому ґрунті з використанням Біо-гелю», «Вирощування огірків сорту «Зозуля» у теплиці з використанням «Біо-гелю».
Навчальна земельна ділянка Генічеської районної СЮН налічує 55 видів рослин, які використовувались як для спостережень та і для дослідів.
У 2018 році юні натуралісти виростили і передали школам Генічеського району для озеленення 20 саджанців дерев, 60 кущів, 20 кущів текоми, 15 кущів півонії деревовидної, 10 кущів ірису водяного, насіння космеї золотистої, тагетесу.
З ділянки зібрано 60 кг овочевої продукції (кормів для мешканців КЖП.
В поточному році закладено 4 квітника. .
Гуртківці базової Стокопанівської ЗОШ Генічеського району на шкільній навчально-дослідній ділянці вирощували коренеплоди, зелень, цибулю, часник, які використовувались у шкільній їдальні.
На основі спостережень і планових дій на ділянці вихованці гуртка «Юний дослідник» (керівник Фоміна М.М.) Генічеської райСЮН проводили дослідження впливу «Біо-гелю» на ріст та розвиток виводкових бруньок Каланхое Дегремона. Результати роботи подані до обласній акції «Збережемо родючість рідної землі».
7.2 Робота учнівських лісництв.
У 2018 році в області діяло 7 шкільних лісництв, у які залучено 174 учні.
Район, місто Кількість лісництв Кількість дітей в них
Великоолександрівський 1 45
Голопристанський 1 54
м. Гола Пристань 1 13
Нововоронцовський  1 10
Нижньосірогозький 3 52
Всього 7 174
На базі Малокопанівської ЗОШ I-III ступенів працює шкільне лісництво «Олешки», в якому 54 учні.
Під керівництвом вчителя хімії та біології Андрієць Л.І. юні лісівники співпрацюють зі спеціалістами лісу - інженером з лісових культур ДП «Голопристанське ЛМГ» та майстрами лісу Гладківського лісництва.
Впродовж року юннати виконали практичну роботу, спрямовану на поліпшення екологічного стану довкілля: доглянули та обкопали дерева - 40 шт., впорядкували шкільне подвір’я площею - 3900 м2, виготовили годівнички для птахів - 25 шт., очистили 2 лісові джерела, 6 лісових галявин, зібрали 18 кг. плодів каштану, 2,5 кг. плодів зизифусу, 3 кг. насіння вишні, 7 кг. дуба.
У 2017-2018 навчальному році юні лісівники працювали за положеннями Всеукраїнських та обласних конкурсів і акцій, за що були відзначені у Всеукраїнських етапах конкурсів: «Ліси для нащадків» (І місце), «Юннатівський зеленбуд» (І місце), Годівничка» (І місце), «Парки - легені міст і сіл» (І місце); у обласних етапах зльотів: учнівських лісництв - І місце, «Найстаріші дерева Херсонщини» (І місце) «Альтернативна ялинка» (І місце), «Зоологічна галерея» (ІІ місце).
У вересні 2018 року команда лісництва «Олешки» взяла участь у фінальному етапі Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв у м. Суми де посіли III місце у виставці-презентації досягнень учнівського лісництва.
III місце отримав Кохальський Володимир за захист науково-дослідницької роботи у номінації «Лісовідновлення та лісорозведення».
Вихованці учнівського лісництва «Дубок» під керівництвом Фемич Н. І. Голопристанського міського Центру дитячої та юнацької творчості у листопаді 2018 року взяли участь у посіві жолудів дуба звичайного (висіяно 100 кг жолудів) на території ДП «Голопристанське ЛМГ».
Вже відзначено десятирічний ювілей шкільне лісництво на базі Старосільської ЗОШ I-III ступенів Великоолександрівського району під керівництвом вчителя біології Гавриленко Т.П.
Площа державного лісового фонду, яка закріплена за учнівським лісництвом 72,7 га, це - 20 квартал Заградівського лісництва ДП «Великоолександрівське ЛМГ».
Членами шкільного лісництва приділяється велика увага вивченню біоекологічних особливостей і видового складу рослин.
Юними лісівниками впроваджено застосування суперабсорбентів при садінні сіянців. Вперше у желеподібний розчин Максимарину занурювали кореневу систему саджанців. Завдяки препарату рослини одержують необхідну вологу протягом тривалого часу, що дуже важливо в степовій зоні Херсонщини.
Згідно з рекомендаціями науковців, традиційна схема посадки саджанців акації, софори становить 3х0,70м.
На сьогодні в практику Великоолександрівського лісництва впроваджена запропонована юними лісівниками схема посадки саджанців акації, софори 3мх1 м, що дає економію посадкового матеріалу та його кращий розвиток.
Тисячі саджанців посаджено дбайливими руками юних лісівників. Юннати доглядають та плекають ліс на площі 1,6 га.
Протягом 10 років юні лісівники ставали переможцями і призерами обласних зльотів шкільних лісництв.
7.3. Робота на екологічній стежці.
Юннати Генічеської районної СЮН вивчали природу рідного краю на екологічних стежках станції юннатів та коси Арабатська Стрілка. Об’єктами дослідження юннатів є рослинний та тваринний світ заповідних територій Присивашшя, затоки Сиваш, курортні ресурси Арабатської Стрілки, молюски, водорості, іхтіофауна Азовського моря, Утлюкської затоки.
На базі Малокопанівського закладу загальної середньої освіти Голопристанської районної ради організовано роботу екологічної стежини «Березовий гай» до краєвидів урочища Буркут. Вона має такі маршрути: «Березовий гай», «Ковилове поле», «Зелене поле», «Сосновий гайок».
У Новотроїцькому районі сільськими радами, паспортизовано 6 екологічних стежин. Кращі з них: «Таврійський дивосвіт» Сиваської ЗОШ №2, «Оксамитова країна» Одрадівської ЗОШ, Василевської ЗОШ, Сергієвської ЗОШ.
7.4. Робота на природоохоронних територіях.
У 2018 році реалізовано IV (завершальний) етап дослідницько-експериментальної роботи Центру за темою «Екологізація дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного навчального закладу із об’єктами природно-заповідного фонду».
За звітний період проведено 6 експедиційних виїздів до Чорноморського біосферного заповідника, Біосферного заповідника «Асканія Нова» ім. Ф.Е Фальльц-Фейна, Микільського заказника змій, заповідного урочища «Буркути» Великокопанівського ЛМГ. Всього було залучено до виїзних форм роботи близько 60 учнів.
Юннати гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини» Центру, що працював на базі НВК Асканія-Нова – гімназія (керівники Чорнобаєва О.Л., Трюхан Л.І.) побували на 20 екскурсіях по вивченню природи на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, а саме: у наукових лабораторіях зоопарку, дендропарку, моніторингу заповідного степу.
Генічеська райСЮН плідно співпрацює з Біосферним заповідником «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, Азово-Сивашським НПП, національним музеєм-заповідником «Кам’яні Могили» (м. Мелітополь), Національним музеєм-заповідником «Хортиця». Підписано офіційні договори про співпрацю. Педагоги СЮН здійснюють екскурсії, дослідження на базі цих установ, користуються науковими бібліотеками заповідників, запрошують фахівців на семінари, отримують консультації.
7.5. Практична природоохоронна робота.
Юннати області активно беруть участь в масових пропагандиських заходах: екосуботниках; еколінійках; екомітингах; екопрезентаціях; захисті екопроектів; екомісячниках та природоохоронних акціях. Це: участь у великому зимовому обліку птахів, акції «Допоможемо зимуючим птахам» (виготовлення годівниць, пташина їдальня., підгодівля птахів), у проведенні свят: «День зимуючих птахів», «День зустрічі птахів», виготовленні листівок на захист первоцвітів, конкурсі малюнків на захист безпритульних тварин, інсценування екологічних казок, виявлення причин забруднення водоймищ, що знаходяться поблизу тощо.
7.6. Трудові акції.
Вихованці Центру продовжили закладання «Алеї юннатівського руху».
Щорічно, в рамках заходів, присвячених Дню Землі юннати Центру є активними учасниками Всеукраїнського руху «Зробимо Україну чистою разом!». У 2018 році було впорядковано меморіал загиблим воїнам ВВВ на Сухарницькому кладовищі м. Херсона.
14 вересня 2018 року вихованці гуртка «Природа рідного краю» під керівництвом методиста Центру Коваленко І.В. провели акцію по прибиранню берегової зони річки Дніпро під девізом «Я прибрав, черга за тобою», приурочену до Міжнародного дня чистих берегів.
Юннати Генічеського району приймали активну участь у Місячнику екології, Дні Довкілля, Дні Землі, трудових акціях «Посади дерево», «Без верби і калини нема України», «Годівничка», «Парад квітів біля школи», конкурсах «Галерея кімнатних рослин», «Парки-легені міст і сіл». Вихованці СЮН заготовляли насіння дикоростучих рослин для підгодівлі птахів.

VІІІ.АНАЛІЗ РОБОТИ ПРОФІЛЬНИХ ТАБОРІВ

Традиційно, на базі Центру та районних станцій юних натуралістів під час шкільних канікул працювали профільні дитячі екологічні майданчики змістовного дозвілля.
Для дітей проводились майстер-класи, екскурсії в живих куточках, брейн-ринги, зустрічі з цікавими людьми, квести, екскурсії в природу, свята та інше.
Заслуговує на увагу організація дозвілля юннатів Каховської міськСЮН.
Влітку, юннати закладу брали участь у таборах патріотичного виховання «Казкова січ» у Сосновому бору та «Острівна республіка» на острові Крисиному селища Малокаховка.
На базі станції юннатів проводились «Дні волонтера», під час яких діти допомагали доглядати за тваринами конеферми с. Малокаховка, побували на екскурсіях в Кам’яній січі, «Стежками історії» до соснового бору, Каховського дендрологічного парку, маєтку князя Трубецького у с. Козацькому, музею виноградорства с. Основа, Каховського заводу частикових риб с. Обривки, Олешківської пустелі, фермерського господарства «Шафран Любимівський».

ІХ. АНАЛІЗ РОБОТИ ОРГАНІЗІЦІЙНИХ ФОРМ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЗА ОСНОВНИМИ ПРОФІЛЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТА В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (мережа, профільність, зміст)

9.1. Мережа гуртків (Додатки №1, №2)

9.2. Профільність гуртків (Додатки №3, №4)

9.3. Динаміка кількості гуртків за три роки:

2016 р. 2017 р. 2018 р.
в області 419 гуртків (5929учнів) 388 гуртків(5753 учні) 338 гуртків (4836 учнів)
в рай (міськ) СЮН) 147 гуртків (2173 учні) 130 гуртків (2000 учнів) 109 гуртків (1542 учні)
в КЗ «ЦЕНТУМ»ХОР 31 гурток (480 учнів) 31 гурток (480 учнів)  32 (462 учні)


2016 р.  2017 р.   2018 р.

9.4. Тематика дослідів гуртків комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради на 2018-2019 навчальний рік:
1. Визначення ефективності технологій насіннєвого розмноження рослин радіопротекторної дії (гурток «Лікарські рослини», керівник Пирожок Т.А.);
2. Вивчення прийомів вирощування ехінацеї пурпурової в умовах колекційної ділянки Центру (гурток «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Пирожок Т.А.);
3. Вплив препарату «Біо-гель» на показники схожості та енергії проростання насіння с/г культур (гурток «Загальна біологія», керівник Мудрак Т.О.);
4. Технологія вирощування розсади овочевих культур в теплиці (гурток «Флористика і фітодизайн інтер′єру», керівник Зуєва Г.А.);
5. Вегетативне розмноження декоративних чагарникових культур (гурток «Флористика і фітодизайн інтер′єру», керівник Зуєва Г.А.);
6. Вегетативного розмноження кімнатних рослин з використанням препарату «Біо-гель» у теплиці (гурток «Мистецтво нашого народу», керівник Альонова І.М.);
7. Визначення оптимальних строків висадки розсади на раннє цвітіння бархатців (гурток «Мистецтво нашого народу», керівник Альонова І.М.);
8. Формування умовних рефлексів у тварин живого куточку Центру (гурток «Юні друзі природи», керівник Хандусь А.В.);
9. Вплив умов утримання на стан здоров’я декоративних кролів (гурток «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», керівник Хандусь А.В.);
10. Вплив типу раціону харчування на товарні показники курей (гурток «Юні орнітологи», керівник Жакоміна О.В.);
11. Ефективність використання препарату «Біо-гель» в догляді за кімнатними рослинами (гурток «Юні друзі природи», керівник Лукіна С.В.);
12. Вплив підживлення органічними добривами на строки цвітіння та бутонізацію троянд (гурток «Природа рідного краю», керівник Коваленко І.В.);
13. Сортовивчення винограду (гурток «Юні рослинники», керівник Гавриленко Т.П.);
14. Вивчення ефективності різних типів вегетативного розмноження плодово-ягідних культур (гурток «Юні ботаніки», керівник Бондарчук С.Ю.).
Х. НЕФОРМАЛЬНА ЕКОЛОГІЧНАОСВІТА ТА ВИХОВАННЯ
10.1. Дитячі громадські екологічні та природоохоронні організації та об’єднання.
При Херсонському Центрі дитячої та юнацької творчості більше 15 років працює Херсонська міська дитяча громадська екологічна організація «Ластівка», метою якої є залучення до екологічної роботи випускників еколого-природничих гуртків, підвищення рівня громадянської активності учнівської молоді, формування екологічно свідомого громадянина у демократичному суспільстві.
Співпраця «Ластівки» з громадськими організаціями Міжнародного та регіонального рівня: ВЕГО «МАМА-86», Хортицький Форум, Українська Річкова Мережа (101 організація), надає можливість участі школярів в екологічних проектах, обмінюватись методичною літературою, досвідом екологічної та педагогічної роботи.
Представники дитячої екологічної спілки є учасниками багатьох заходів Всеукраїнського та Міжнародного рівня.
Активісти громадської організації є ініціаторами проведення міської екологічної акції «Чисті береги – чиста річка», з метою привернення уваги широкого загалу, до проблем засмічення прибережних смуг Дніпра.
З 2009 року представники спілки активні учасники всеукраїнського руху «Екологічна освіта для збалансованого розвитку». Проект підтримала програма «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного фонду «Відродження».
Представники спілки є активними учасниками унікальної для України екологічної акції «Знай,що ти п′єш або в пошуках чистої води». Під час проведення акції експедиція спеціалістів пройшла відстань у 5 тисяч кілометрів по всім регіонам України, забираючи проби води в різних точках.
З 2011 року члени дитячої екологічної спілки організатори і активні учасники Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою!», акція проводиться і по теперішній час.
У рамках цієї акції проводяться суботники на берегах річок, під час яких упорядковуються береги річок Дніпра, Кошової та Вірьовчиної. За підтримки відділу екології Херсонської міської ради «Ластівка» друкує щороку буклети по охороні річок та розповсюджує в закладах освіти, залучає до проведення акції учнів шкіл.
Саме після оздоровчого сезону 22-23 вересня 2018 року відбулася міська екологічна акція «Чисті береги – чиста річка».
За даними Всеукраїнської Екологічної Ліги у Новотроїцькому районі створено дитяче екологічне об'єднання «Екологічна варта», в якому 45 школярів проводять роботу по вивченню екологічних та біологічних об'єктів, що є історичною спадщиною району, села, пропагують вивчення та охорону первоцвітів району, птахів Червоної Книги та зникаючих видів
10.2. Дитячий екологічний парламент.
З 2013 навчального року на базі комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості» Херсонської обласної ради створено Раду юннатів, нині - дитячий екологічний парламент (далі - ДЕП). Метою діяльності ДЕП є соціально-громадянське виховання підростаючого покоління, формування у нього національної свідомості, інтересу до поглибленого вивчення природи, науково-дослідної та експериментальної роботи.
Спілка діє згідно Положення про Всеукраїнську дитячу спілку «Дитячий екологічний парламент».
Основними завданнями ДЕП є: формування у дітей та молоді екологічної культури та екологічного мислення; обмін досвідом щодо провадження природоохоронної діяльності; пошук нових форм і методів екологічного виховання дітей та молоді; створення умов для розвитку та самореалізації особистісного потенціалу дітей та молоді; формування навичок самоврядування та соціальної активності; координація діяльності дитячих громадських екологічних об'єднань області; проведення просвітницької роботи серед широких верств населення щодо захисту і збереження довкілля, залучення дітей та учнівської молоді до участі у практичних природоохоронних заходах; співпраця з дитячими громадськими екологічними організаціями інших держав.
Діяльність ДЕП здійснюється на добровільних засадах та має свою структуру
Членами ДЕП є учні загальноосвітніх навчальних закладів, вихованці Центру віком від 10 до 18 років включно.
З початку нового навчального 2018/19 року проведено 3 засідання:
- «Організаційне. Вибори до складу ДЕП» - вересень;
- «Організація акції по продовженню висадки дерев на алеї «Юннатівського руху на Херсонщині» - жовтень;
- «Утилізуй лампу – спаси своє життя» - листопад.
10.3. Юнацькі секції Товариства охорони природи.
Відсутні.

ХІ. АНАЛІЗ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ОБЛАСНОЇ, МІСЬКИХ, РАЙОННИХ ЕНЦ (СЮН)

Назви, адреси закладів, телефони, електронні адреси

1 КЗ «ЦЕНТУМ» ХОР
вул. Чайковського, 236, м. Херсон 73011 (0552) 42-80-86
hocentum@ukr.net

2 Новокаховська міськСЮН пров. Дніпровський, 263-а м. Нова Каховка  Херсонська область 74905 (0249) 7-63-02
stanciyanaturalistiv
1986@ukr.net

3 Каховська міськСЮН вул. Набережна,25 м. Каховка Херсонська область 74800 (236) тел. 4-18-36 kah_syun@ukr.net
4 Генічеська райСЮН вул. Воровського, 187 м. Генічеськ Херсонська область 75500 (234) 2 49 08
gen-sun@ ukr.net

5 Новотроїцька райСЮН пров. Чапаєва смт Сиваське Херсонська область 75300  (248) 5 22 18
rwo@nt.hs.ukrtel.net


Комунальний заклад «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» має загальну площу земельної ділянки – 0,345га. В наявності є акт землекористування.
Площа навчально-дослідної земельної ділянки (надалі НДЗД) – 0,3 га (сільськогосподарський відділ - 0,05 га: польова сівозміна - 0,025 га, овочева сівозміна – 0,025 га; квітково-декоративний відділ – 0,025 га, відділ початкових класів – 0,015 га, колекційний відділ – 0,015 га, відділ плодово-ягідних культур – 0,195 га). Площа теплиці - 0,0072 га. Вирощується більш як 80 видів кімнатних рослин.
Живий куточок Центру налічує 31 вид тварин:
11 видів акваріумних рибок: демосони – 8 шт., еллоу білий – 8 шт., еллоу жовтий – 8 шт., зебра червона – 8 шт., сом «Зозуля» - 4 шт., дельфін блакитний – 4 шт., тернеція – 6 шт., золота рибка – 3 шт., цихлозома – 12 шт., лабео двухкольоровий – 2 шт., макропод – 4 шт.;
земноводні: жаби шпорцеві – 8 шт.;
равлики-ахатини – 8 шт.;
плазуни: черепахи червоновухі – 3 шт., ящірки: (агама бородата – 2 шт., ігуана водяна – 2 шт., еублефари плямисті – 1 шт.), каліфорнійська королівська змія – 1шт., єменський хамелеон – 1 шт.;
птахи: папуги хвилясті – 4 шт., папуги нерозлучники – 2 шт., папуга какаду – 1 шт., папуга карелла – 2 шт., кури –8 шт., качки-шипуни – 9 шт.;
ссавці: морські свинки – 9 шт., дего – 1 шт., декоративні криси – 1 шт., хом’як сирійський – 1 шт., хом’як джунгарський – 1 шт., піщанки – 8 шт., кролики декоративні – 8 шт..
Площа всіх приміщень закладу – 288,9 кв.м, площа для занять – 238,6 кв.м. Будівля одноповерхова, 1931 року забудови. Є кабінети зоології, екології, фітодизайну, сільськогосподарської праці, конференційний зал, бібліотека.
Технічні засоби: 11 комп’ютерів, 11 мікроскопів, 1 телевізор, 2 магнітофони, 1 DVD програвач, відеотека – 45 відеофільмів, принтери (3). Бібліотека Центру нараховує близько 3000 примірників.
Каховська міська станція юних натуралістів.
Станція юних натуралістів заснована в червні 1954 року, є комунальною власністю Каховської міської ради і розташована за адресою: вул. Набережна, 25 м. Каховка, Херсонська область, 74800, Україна, тел. (05536) 4-18-36,Kah_Syun@ukr.net Код ЄДПОУ 2476607
Станція розташована в пристосованій одноповерховій будівлі, 1960 року забудови, що має площу 279 м2  на базі якої працюють 50 відсотків гуртків станції. Площа земельної ділянки, закріплена за навчальним закладом, становить 1,9 га. Заклад укомплектований необхідними засобами навчання та виховання. Серед технічних засобів навчання:
- комп’ютер  - 2;
- телевізор – 1;
- принтер -2.
Працює постійно діюча виставка творчих робіт гуртківців.
Живий куточок  нараховує 25 видів тварин.
- акваріум – 8 шт.;
- клітки для тварин – 16 шт.
- бокс для земноводних- 1 шт.
- клітки для птахів – 3 шт.
На навчально-дослідній земельній ділянці розміщено ряд відділів: квітково-декоративний, овочевої сівозміни, лікарських рослин,  декоративного деревонасадження.
Для роботи гуртківців обладнанні навчальні кабінети:
1. лабораторія зоології – площею 60 м2 на 20 учнівських місць;
2. біології  – площею 25 м2 на 20 учнівських місць;
3. екології – площею 30 м2 на 15 учнівських місць;
4. актова зала – площею 60 м2 на 35 учнівських місць.
Всі кабінети укомплектовані відповідним обладнанням:меблями, шафами, столами, стільцями, профільним обладнанням, стендами, наочністю, відповідною літературою та посібниками, методичними матеріалами щодо організації навчально-виховного процесу.
Новотроїцька районна станція  юних натуралістів.
Загальна площа приміщень  502 м 2. На станції оформлено кабінети квітникарів, охорони природи.
Матеріально-технічна база поповнюється не достатньо, вся  технічна апаратура застаріла. Є 1 комп’ютер та принтер, (підключено до Інтернету), 9 мікроскопів, 2 шкільні гербарії, 3 обігрівачі.
Генічеська районна станція юних натуралістів.
Розташована у пристосованому приміщенні. Будівля  райСЮН побудована у 1972 році, нетипова, одноповерхова. Площа забудови: 330,7 м , загальна площа ділянки, на якій розташована станція - 1362 м , під спорудами - 390,7 м , під зеленими насадженнями - 800 м , загальна площа приміщень - 245,8 м , навчальні кабінети - 173,5 м , актова зала - 62,2 м .
Забезпеченість меблями  95 %, збереження меблів -100%.
Тип світильників – лампи денного освітлення.
Бібліотека методкабінету налічує: 200 примірників книг, журналів, брошур, альбомів.
Технічні засоби навчання : Телевізор «LG» - 1 шт., домашній кінотеатр – 1 шт., відеодиски з навчальними матеріалами – 50 шт., комп’ютер «SAMSUNG» - 1 шт., принтер, ксерокс («SAMSUNG») – 1 шт., принтер, сканер, ксерокс – 1 шт., цифрова фотокамера – 1 шт., магнітофон (дисковий) -  1 шт., телевізор («плазма») – 2 шт.
СЮН підключена до системи Інтернет.
Обладнання куточку живої природи : акваріуми – до 1 м3  - 5 шт., Клітки для шиншилл - 3шт., Тераріум (1 м2) – 1 шт., Вольєр для птахів(4 кв.м) - 1 шт., клітки для птахів - 1 шт., вольєри та клітки для гризунів – 1 шт., контейнери для квітів - 5 шт., кімнатні квіти - 30 горщиків.
У живому куточку мешкають: комахи (австралійські таргани- 2 шт.), акваріумні рибки – 25 шт., земноводні (шорцеві жаби – 2 шт.), плазуни (черепахи красновухі – 2 шт., черепахи болотні – 2 шт., тритони – 1 шт.), птахи (папуги хвилясті – 25 шт.), ссавці (шиншилли – 3 шт., свинки морські – 3 шт., хом′ячки сирійські -1 шт., хом′ячки джунгарські – 13 шт.).
Новокаховська міська станція юних натуралістів.
Має площу навчальних приміщень – 123 кв., навчально-дослідницьку ділянку площею 0,06 га. Забезпечення обладнанням – 10%, інструментами та приладами – 5%, матеріалами – 30%, є 1 комп′ютер.

ХІІ. ПЕДАГОГІЧНИЙ СКЛАД ОБЛАСНИХ, РАЙОННИХ, МІСЬКИХ ЕНЦ (СЮН)

Педагогічний склад працівників комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради
у 2018-2019 навчальному році
№з/п П.ІБ. Посада педагогічний стаж педагогічне навантаження.
1. Вітренко Ельвіра Валентинівна директор 9 р. 6 м. 4 год. гуртка «Основи екологічних знань»
2. Коротка Тетяна Олександрівна заступник директора з навчально-виховної роботи 27 р. 10 м. 8 год. 2-х гуртків «Природа і фантазія» П.І.Б. Посада
3. Мудрак Тетяна Олександрівна завідувач відділом 18 р. 6 год. гуртка «Загальна біологія» 
4. Лукіна Світлана Валеріївна завідувач відділом 17 р. 1 м. 4 год. гуртка «Основи екологічних знань» 
5. Коваленко Інна Володимирівна методист 27 р. 8 м. 4 год. гуртка «Природа рідного краю» 
6. Альонова Ірина Михайлівна культорганізатор 23 р. 3 м. 12 год. 2-х гуртків «Мистецтво нашого народу» та 1 гуртка «Писанкарство» 
7. Пирожок Тетяна Анатоліївна керівник гуртків 20 р. 9 м. 22 год. гуртків «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», «Лікарські рослини», «Фітотерапія»  
8. Зуєва Г.А. керівник гуртків 4 р.8 міс. 18 год. гуртків «Флористика і фітодизайн інтер’єру» 
9. Хандусь Анна Володимирівна керівник гуртків 6 р.2 м. 22 год. гуртків «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», «Природа рідного краю», «Юні друзі природи», «Основи екологічних знань» 
10. Братан Віктор Миколайович керівник гуртків 1 р.9 міс. 12 год. 3-х гуртків «Фотонатуралісти» 
11. Гавриленко Тетяна Павлівна  керівник гуртків
(сумісник) 23 р. 4 год. гуртка «Юні рослинники» 
12. Глущенко Олексій Петрович керівник гуртків (сумісник)  18 р. 6 год. гуртка «Юні бджолярі» 
13. Жакоміна Олена Василівна керівник гуртків (сумісник)  31 р.10 м. 6 год. гуртка «Юні орнітологи» 
14. Константинова Олена Василівна керівник гуртків (сумісник)  - 4 год. гуртка «Юні валеологи» 
15. Маілян Карен Володимирович керівник гуртків (сумісник) 6 р. 4 год. гуртка «Екологічний театр «Маків цвіт» 
16. Бондарчук Світлана Юріївна керівник гуртків (сумісник) 17 р. 11 міс 4 год. гуртка «Юні ботаніки» 
17. Хабловська Вікторія Вікторівна керівник гуртків (сумісник) 32 р. 11 м. 6 год. гуртка «Юні квітникарі» 
18. Трюхан Лариса Іванівна керівник гуртків (сумісник)  7 р. 8 м. 6 год. гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини», 

Педагогічний склад працівників
Новокаховської міської станції юних натуралістів

ПІБ Посада Освіта Стаж роботи Вік
Голованова Римма Якупівна  Директор Вища 5  31
Скрабунова Інна Олександрівна Методист Вища 7 31
Свєтоградова-Беленко Ксенія Валеріївна Керівник гуртка Вища 4,10 31
Краснобородько Сергій Єгорович Керівник гуртків Вища 27,10 61
Семанішина Вікторія Леонідівна Керівник гуртків Вища 17 43
Неділько Ольга Миколаївна Керівник гуртків Вища 30,6 66
Слєпініна Ганна Юріївна Керівник гуртків Професійно-технічна 24,3 55

Педагогічний склад працівників Новотроїцької районної станції юних натуралістів.
1. Роль Тетяна Вікторівна, директор, 1957 року народження, вища
педагогічна освіта, педстаж – 37 років.
2. Пліхта Олена Миколаївна, керівник гуртків, 1963 року народження
педстаж - 30 років.
3. Адаменко Лідія Євгенівна, керівник гуртків, 1990 року народження,
повна вища освіта, педстаж – 5 років.

Педагогічний склад працівників Каховської міської станції юних натуралістів

ПІП Посада Педагогічний стаж Загальний трудовий стаж Педнавантаження
Андрєєва Н.В. Керівник гуртків 15 15 Декретна відпустка
Карпенко Ю.П. Керівник гуртків - - 20
Радіонова О.С. Директор, керівник гуртків 8 8 9
Ржанова Г.С. Керівник гуртків 18 18 18
Сунагатулін О.А. Керівник гуртків - - 12
Філоненко І.П. Методист, керівник гуртків 24 28 4
Пуляєва С.Ю. Керівник гуртків - - 17

 


Педагогічний склад працівників Генічеської районної станції юних натуралістів
№ ПІБ Посада Пед
стаж Загал. труд.
стаж Педагог. навантаження (год.)
1 Скрипка Світлана
Василівна Директор,
Керівник гуртка вищого рівня
«Дослідники заповідних стежок»
33 
26
6
2 Остаповець Вікторія Вікторівна Кер.гуртків
«Зелена майстерня»
(платні послуги) 2,5 2,5 р. Відпустка по догляду за литиною
3 Пахоменкова Вікторія Володимирівна Кер.гуртків 11 8 18
4 Фоміна Марія Миколаївна Кер.гуртків 6 6 18
5 Герасименко Лідія Володимирівна Кер.гуртків 9 9 18
6 Лисенко Марина Олександрівна Кер.гуртків 6 6 18
Тарасюк Катерина Олегівна (сумісник) Керівник гуртка
«Природа рідного краю» Стокопанівської ЗОШ
4,5
6
4
Сажнева Ольга
Володимирівна (сумісник) Кер.гуртка
«Флористика та фітодизайн»
Стрілківської ЗОШ 26 8 4
Полулях Наталя Анатоліївна (сумісник)
«Крапелька» 35 8 4
Соловянчик Наталя
Юріївна (сумісник) Кер.гуртка
«Природа рідного краю»
Щасливцівської ЗОШ 20 6 4
Пирогов Ігор Анатолійович (сумісник) Кер.гуртка
«Дослідники заповідних стежок» 27 0,5 4

ХІІІ ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Отже, аналізуючи методичну, науково-дослідну, практичну природоохоронну та організаційно-масову роботу в Центрі та позашкільних закладах еколого-натуралістичного спрямування, можна говорити про її насиченість різноплановими заходами з усіх напрямків виховання та розвитку як особистості дитини так і педагогів, високий рівень залучення до природоохоронних заходів вихованців закладів.
Проте, нагальними залишаються проблеми:
- облаштування навчально-дослідних земельних ділянок, куточків живої природи на базі загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів;
- щорічне зменшення мережі гуртків;
- труднощі в організації участі вихованців Центру у виїзних (очних конкурсах) Дітям виділяються кошти на дорогу та добові в дорозі, однак, не оплачується проживання та харчування.
У жовтні 2018 року у зв’язку із реорганізацією адміністративно-територіального устрою закрита Білозерська райСЮН.
Недостатньо фінансуються рай(міськ)СЮН щодо проведення масових природоохоронних заходів, екскурсій та експедицій.
З метою реалізації основних напрямків позашкільної освіти з урахуванням сучасних вимог, КЗ «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» ХОР визначає завдання колективу на 2019 рік:
1. Координація науково-методичної, організаційно-масової та навчально-виховної діяльності районних, міських позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів Херсонської області.
2. Інформаційно-методичне забезпечення діяльності профільних позашкільних навчальних закладів і Центру щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку позашкільної еколого-натуралістичної роботи.
3. Впровадження сучасних педагогічних технологій у практику позашкільного навчального закладу, методичний супровід інноваційної діяльності.
4. Підвищення професійного фаху педагогічних працівників позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів.
5. Популяризація еколого-натуралістичної позашкільної роботи серед учнівської молоді.
6. Надання якісної освіти учнівській молоді з основ біології, екології, сільського господарства відповідно до рівня сучасної науки, психології та дидактики, удосконалення методики організації та проведення позашкільної діяльності з учнями.
7. Сприяння розвитку досліджень з використанням ресурсів агро-біологічного комплексу Центру, об′єктів заповідного фонду Херсонщини.
8. Запровадження результатів дослідно-експериментальної роботи за темою «Екологізація дослідницької діяльності учнівської молоді у взаємодії позашкільного навчального закладу із об′єктами природно-заповідного фонду» в педагогічну практику позашкільних навчальних закладів області».